Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ingewikkeld onderhoud

Wie een huis koopt, krijgt altijd te maken met onderhoud. Kleine opknapbeurten zoals het schilderen van de buiten- en binnenkant kost niet zoveel. Dit kan door de meeste huiseigenarem zelf worden betaald. Grote klussen zoals een nieuwe keuken of badkamer kopen, geeft voor velen een probleem. In het verleden werden dit soort kosten gefinancierd door een tweede hypotheek. Dit was mogelijk omdat de woning en het inkomen in de jaren was gestegen. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Aankoop woning         200.000 euro
Kosten koper               10.000 euro
Benodigde hypotheek  210.000 euro

Na vijf jaar besluit de huiseigenaar een nieuwe keuken te kopen van 15.000 euro.Om deze keuken te kunnen financieren met een tweede hypotheek moet de waarde van de woning minimaal gestegen zijn naar 225.000 euro! Ik hoef u niet uit te leggen dat bij veel huizenbezitters de waarde van de woning de afgelopen jaren niet is gestegen. Een tweede hypotheek is dus niet mogelijk. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een lening. Hierbij moet u denken aan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Voor 1 januari 2013 was dit een goede mogelijkheid, want de betaalde hypotheekrente over de lening was voor een duur van 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

De regels voor renteaftrek zijn per 1 januari 2013 drastisch gewijzigd. Om renteaftrek te kunnen genieten (maximale duur 30 jaar) moet er een annuïteiten en of lineaire hypotheek worden afgesloten. Wie zich verdiept in het doorlopend krediet en de persoonlijke lening, zal concluderen dat deze (ruim) binnen 30 jaar is afgelost. Dit betekent meer zekerheid voor de leningverstrekkende bank en de huiseigenaar. Echter, de nieuwe regels zijn strikt, want voor deze leningen is er namelijk geen renteaftrek!

Buiten de renteaftrek
Er moet namelijk sprake zijn van een aflossingsschema dat bij het afsluiten van de lening bekend moet zijn. Bij een doorlopend krediet kunt u weer tussentijds opnemen, dus het aflossingsschema kan tussentijds wijzigen. Bovendien, als de rente wijzigt en het maandbedrag hetzelfde blijft, wordt er bij een hogere rente minder afgelost. Bij de persoonlijke lening wordt er wel via schema afgelost, maar is de wettekst zo dat deze lening buiten de renteaftrek valt.

Wat moeten huiseigenaren met verbouwingsplannen en onvoldoende cash doen? Het is bijvoorbeeld mogelijk geld te lenen bij een ander persoon (familielid of derden). Zoals eerder geschreven moet voor renteaftrek er wel sprake zijn van een annuïteiten en/of lineaire aflossing. U moet dus met deze persoon een overeenkomst sluiten waarbij sprake is van deze hypotheekvormen. Dit moet goed op papier worden vastgelegd.

Hierbij adviseer ik u dit voor te leggen aan de Belastingdienst om problemen in de toekomst te voorkomen. Natuurlijk kunt u ook gemakkelijk denken en doen door gewoon niet te profiteren van de renteaftrek. Dit is geheel afhankelijk van de hoogte van de lening en de daarbij behorende rente. Indien toch een tweede hypotheek mogelijk is, dan moet dus een annuïteiten en/of lineaire hypotheek worden afgesloten. Een lopende Box 1-polis of spaarrekening kan niet worden aangepast.

Let op
De regels met betrekking tot deze Box 1-spaarvormen lijken simpel, maar een adviseur moet heel goed oppassen.

  • Als er sprake is van een gegarandeerd bedrag, dan mag dit bedrag niet verhoogd worden.
  • Bovendien mag de looptijd niet verlengd worden.
  • Als er geen garantiebedrag van toepassing is, dan is de hoogte van de maandpremie van belang. Deze mag niet verhoogd worden.
  • Het is ook mogelijk dat iemand een gedeeltelijke garantie heeft. Deze garantie is dan van toepassing.
  • Het is wel mogelijk om eerst de garantie te switchen naar een fonds zonder garantie. In dit geval is de hoogte van de maandpremie weer leidend.
  • Niet alleen de fiscaliteit is ingewikkeld, maar ook huizenbezitters moeten goed oppassen als zij iets gaan veranderen aan hun Box 1-polis of spaarrekening.

Een foutje van de adviseur kan tegenwoordig duur zijn. Het bewijs wordt geleverd door de Kifid die een adviseur een boete oplegt omdat deze vergeten was zijn klant te wijzen op de boeterente bij vervroegde aflossing van zijn hypotheek. De klant besluit in dit geval niet over te sluiten en de kosten te verhalen op de adviseur.

Weekers geeft antwoord
Tot slot onze staatssecretaris Weekers, die eindelijk heeft gegeven op de acht kamervragen die SP-kamerlid Bashir had gesteld naar aanleiding van mijn columns over de duur van de renteaftrek als iemand gaat trouwen. De antwoorden zijn (bijna) hetzelfde als die ik rechtstreeks had gekregen van het ministerie van financiën. In mijn column Weekers geeft antwoord kon u de reactie van Weekers lezen.

Klik op het plaatje voor een grote versie

Voorlopig zal de Belastingdienst geen jaarlijkse opgaven gaan doen aan huiseigenaren over de duur van de renteaftrek met daarbij de hypotheekbedragen. Dit betekent dat klanten die een eigen huis hebben hun Belastingaangiftes goed moeten bewaren. Deze kunnen dan overlegd worden aan de hypotheekadviseur als er een andere woning wordt gekocht.



Jos Koets is auteur van Een Huis Kopen in Crisistijd
De winkelprijs is 17,50 euro, u kunt het boek ook hier bestellen (via IEX).


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2013 14:32
    heel "ouderwets" weer sparen en dan uitgeven.

    onderhoud zorgt ervoor dat pand zijn waarde behoudt, niet dat de waarde stijgt. onzinnig om dit met extra hypotheken te financieren.

    de kosten van een huis zijn meer dan alleen de hypotheeklasten. reserveer voor onderhoud zo'n 1,5% van de koopprijs per jaar.
  2. [verwijderd] 28 juni 2013 14:55
    Waarom moeten mensen een nieuwe keuken in een huis dat maximaal gefinancierd is? Dan doen ze toch een paar jaar langer met hun huidige keuken? Geld dat je niet hebt moet je niet willen uitgeven.

    "Wat moeten huiseigenaren met verbouwingsplannen en onvoldoende cash doen?"
    Het antwoord is dus simpel: hun plannen in de goedkope 2e-hands ijskast zetten, en sparen.

    Een verbouwing (deels) financieren met een hypotheek is zinvol wanneer de verbouwing de woning meer waard maakt. In de praktijk vallen daar alleen uitbreidingen onder waarbij er nuttig vloeroppervlak bijkomt (dakkapel, uitbouw, serre). En zelfs dan is de ROI vaak minder dan 50%, en moet je dus gewoon de helft in cash neerleggen als je verstandig bent.
  3. [verwijderd] 28 juni 2013 15:12
    Hè Koets,

    Om de economie uit het slop te halen, moet er voor iedereen een onderhoudsaftrek komen in de breedste zin van het woord. Deze moet dan gefinancierd worden met een lichte belastingverhoging van (3de en) 4de schijf met een paar procenten. Deze maatregel kan budget neutraal worden uitgevoerd. Gegarandeerd meer werkgelegenheid en minder aanvragen van uitkeringen. Hogere BTW inkomsten. Hogere IB & LB inkomsten en de kwaliteit van de woningen blijft tenminste in stand. Jij met je ingangen in het Haagse kan dit vast aankaarten om de economie uit het slop te halen.

    Groet PZ
  4. [verwijderd] 28 juni 2013 16:00
    Er is toch zeker een tussenweg te vinden tussen een doorlopend krediet en een hypotheek? Bijvoorbeeld een lening met een aflossingsschema (no shit).
    Dit hoeft natuurlijk, anders dan in alinea vijf wordt gesuggereerd, geen hypotheek te zijn. Ook hoeft het aflossingsschema niet annuïtair of lineair te zijn, maar ten minste annuïtair. Als je bijv. afspreekt om 90% in jaar 1 af te lossen en 10% in jaar 2, heb je gewoon recht op renteaftrek.

    Ik begrijp dat het bestaansrecht van deze column is dat de schrijver keer op keer onduidelijkheden kan vinden in de eigenwoningregeling, maar voor mij als fiscalist staan er nog maar weinig vragen open.
  5. Jos Koets 28 juni 2013 16:26
    quote:

    Novastar schreef op 28 juni 2013 16:00:

    Er is toch zeker een tussenweg te vinden tussen een doorlopend krediet en een hypotheek? Bijvoorbeeld een lening met een aflossingsschema (no shit).
    Dit hoeft natuurlijk, anders dan in alinea vijf wordt gesuggereerd, geen hypotheek te zijn. Ook hoeft het aflossingsschema niet annuïtair of lineair te zijn, maar ten minste annuïtair. Als je bijv. afspreekt om 90% in jaar 1 af te lossen en 10% in jaar 2, heb je gewoon recht op renteaftrek.

    Ik begrijp dat het bestaansrecht van deze column is dat de schrijver keer op keer onduidelijkheden kan vinden in de eigenwoningregeling, maar voor mij als fiscalist staan er nog maar weinig vragen open.
    Ik zoek geen onduidelijkheden in de nieuwe eigenwoningregeling (met deze column). Ik informeer de lezer alleen de verschillen die zijn ontstaan, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

    Gr. Jos
  6. punta cana 28 juni 2013 20:20
    Nee Jos, huiseigenaren met onvoldoende cash die een willen verbouwen moeten niet ergens geld proberen te lenen. Die moeten sparen, en als dat niet mogelijk is, dan niet verbouwen of een nieuwe keuken aanschaffen. Als je niet voldoende kunt sparen, moet je al helemaal niet gaan lenen bij familie, want als je geen geld overhoudt om te sparen, dan kun je ook geen geld overhouden om de lening terug te betalen.
    Gewoon sparen en anders accepteren dat je het niet kunt veroorloven.
  7. geobeo 28 juni 2013 21:07
    quote:

    punta cana schreef op 28 juni 2013 20:20:

    Nee Jos, huiseigenaren met onvoldoende cash die een willen verbouwen moeten niet ergens geld proberen te lenen. Die moeten sparen, en als dat niet mogelijk is, dan niet verbouwen of een nieuwe keuken aanschaffen. Als je niet voldoende kunt sparen, moet je al helemaal niet gaan lenen bij familie, want als je geen geld overhoudt om te sparen, dan kun je ook geen geld overhouden om de lening terug te betalen.
    Gewoon sparen en anders accepteren dat je het niet kunt veroorloven.
    Als iedereen zich hieraan zou houden en hetzelfde zou denken zou 95% van Nederland in een zeer oude auto rijden en in een oud en klein vervallen huurhuis wonen.

    Niet erg realistisch dus...

  8. Jos Koets 28 juni 2013 23:26
    quote:

    punta cana schreef op 28 juni 2013 20:20:

    Nee Jos, huiseigenaren met onvoldoende cash die een willen verbouwen moeten niet ergens geld proberen te lenen. Die moeten sparen, en als dat niet mogelijk is, dan niet verbouwen of een nieuwe keuken aanschaffen. Als je niet voldoende kunt sparen, moet je al helemaal niet gaan lenen bij familie, want als je geen geld overhoudt om te sparen, dan kun je ook geen geld overhouden om de lening terug te betalen.
    Gewoon sparen en anders accepteren dat je het niet kunt veroorloven.
    Tja dan moeten alle adviseurs 90% van hun klanten geen hypotheek meer afsluiten.

    Mooi voorbeeld zijn de starters. Deze hebben echt geen eigen middelen. Eerder hebben zij een studieschuld. Wat moeten zij dan? Huren is leuk maar zeker niet aantrekkelijk. Het huidige kabinet dwingt mensen om te gaan kopen. Dan moet je ook zorgen dat dit mogelijk blijft.

    Gr. Jos
  9. forum rang 4 holenbeer 28 juni 2013 23:39
    quote:

    Jos Koets schreef op 28 juni 2013 23:26:

    [...]

    Tja dan moeten alle adviseurs 90% van hun klanten geen hypotheek meer afsluiten.

    Mooi voorbeeld zijn de starters. Deze hebben echt geen eigen middelen. Eerder hebben zij een studieschuld. Wat moeten zij dan? Huren is leuk maar zeker niet aantrekkelijk. Het huidige kabinet dwingt mensen om te gaan kopen. Dan moet je ook zorgen dat dit mogelijk blijft.

    Gr. Jos
    Wat is er mis met een jaar of 10 huren, sparen en daarna een huis kopen? De meeste huizen die starters kopen zijn ook wel te huren, het zijn geen villa's of zo. En scheelt wel onderhoud, risico op waardedaling etc.
    Natuurlijk heb je dan 10 jaar wat minder status, maar om te stellen dat je gedwongen wordt te kopen is wel erg grijs.
    Overigens zou de woningmarkt dan wel op gang komen, met al die gedwongen aankopen ...
  10. kolenboer 29 juni 2013 07:17
    quote:

    Jos Koets schreef op 28 juni 2013 23:26:

    [...]

    Tja dan moeten alle adviseurs 90% van hun klanten geen hypotheek meer afsluiten.

    Mooi voorbeeld zijn de starters. Deze hebben echt geen eigen middelen. Eerder hebben zij een studieschuld. Wat moeten zij dan? Huren is leuk maar zeker niet aantrekkelijk. Het huidige kabinet dwingt mensen om te gaan kopen. Dan moet je ook zorgen dat dit mogelijk blijft.

    Gr. Jos
    Als je wilt gaan verbouwen en je kunt nog geen 10 of 15000 euro vooraf gespaard krijgen dan moet je maar niet verbouwen.

    Jij wilt mensen weer laten lenen maar van lenen wordt je arm. Een hypotheek voor een huis is normaal maar een lening voor onderhoud slaat helemaal nergens op. En dan zie ik al helemaal niet in waarom dat dan fiscaal aftrekbaar zou moeten zijn. Ik heb als belastingbetaler geen enkele behoeft om de lening van anderen te financieren. Als je wint lenen prima maar dan zelf betalen.
  11. kareldr 29 juni 2013 07:56
    @holenbeer, wat er mis is met 10 jaar sparen....
    Starters die een woning kunnen kopen, zijn doorgaans wat hoger opgeleiden. Deze komen de arbeidsmarkt op met een studieschuld van ca 21000 euro per persoon. Nadat deze is afgelost, kan gespaard worden voor de H. Dat betekent dus 15 jaar sparen, dan pas kopen (rond hun 40e).
    In de tussentijd: huren!
    Echter: de woningmarkt in Nederland is niet gericht op vrije sector huren. Er is geen aanbod, dus de huurprijzen vliegen omhoog!
    En daarom kan de huurder niet meer sparen voor een koopwoning.
    Oplossing: niet meer rommelen aan de H-aftrek + pensioenfondsen kopen woningen op, die ze daarna verhuren (evt met optie op koop).
  12. MartijnN1932 29 juni 2013 13:36
    2 zaken

    1: huiskopen heb je zowieso eigen geld nodig voor onderhoud. echter 20% is wel heel veel van het goede, zeker met de huidige huurprijzen waardoor sparen vaak al niet meer mogelijk is, tenzij langer bij je ouders blijft wonen als je werkt.. dus je moet gewoon je huis volledig kunnen financieren

    2: het verhaal over lenen voor een verbouwing alleen als het meerwaarde opleverd aan je huis, dus vergroten van de oppervlakte middels een uitbouw/opbouw.
    Een keuken of nieuwe badkamer is subjectief en jouw smaak dat zal de waarde van het object niet verhogen het is dan ook verstandig om zelf hiervoor te gaan sparen zoals je doet voor het normale onderhoud.
    Mensen die een huis hebben moeten rekening houden dat ze minimaal 200-400 euro in de maand sparen om het huis in onderhoud te houden, na 8 jaar kan je dan gewoon een nieuwe badkamer of keuken bekostigen!
  13. Jos Koets 29 juni 2013 17:53
    quote:

    holenbeer schreef op 28 juni 2013 23:39:

    [...]
    Wat is er mis met een jaar of 10 huren, sparen en daarna een huis kopen? De meeste huizen die starters kopen zijn ook wel te huren, het zijn geen villa's of zo. En scheelt wel onderhoud, risico op waardedaling etc.
    Natuurlijk heb je dan 10 jaar wat minder status, maar om te stellen dat je gedwongen wordt te kopen is wel erg grijs.
    Overigens zou de woningmarkt dan wel op gang komen, met al die gedwongen aankopen ...
    Huren is / wordt duurder dan kopen. Dus dat sparen gaat dan ook niet lukken.

    Gr. Jos
  14. [verwijderd] 29 juni 2013 22:14
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 28 juni 2013 15:12:

    Hè Koets,

    Om de economie uit het slop te halen, moet er voor iedereen een onderhoudsaftrek komen in de breedste zin van het woord. Deze moet dan gefinancierd worden met een lichte belastingverhoging van (3de en) 4de schijf met een paar procenten. Deze maatregel kan budget neutraal worden uitgevoerd. Gegarandeerd meer werkgelegenheid en minder aanvragen van uitkeringen. Hogere BTW inkomsten. Hogere IB & LB inkomsten en de kwaliteit van de woningen blijft tenminste in stand. Jij met je ingangen in het Haagse kan dit vast aankaarten om de economie uit het slop te halen.

    Groet PZ
    Jij bent zeker de leukste thuis?

    Subsidie naar hen die onderhoud plegen en dat moet betaald worden door de rest van de belastingbetalers. Nou dan kan ik beter zelf en rechtstreeks mijn buurman geld geven. Kost mij minder geld en krijgt hij meer want de staat hangt er niet tussen met z'n strijkstok.

    Want "budgetneutraal" bestaat niet!

  15. forum rang 4 holenbeer 29 juni 2013 22:50
    quote:

    Jos Koets schreef op 29 juni 2013 17:53:

    [...]

    Huren is / wordt duurder dan kopen. Dus dat sparen gaat dan ook niet lukken.

    Gr. Jos
    Ja, dat hangt er natuurlijk helemaal van af wat je huurt en waar. Als je perse in een flinke stad wilt wonen en dan ook nog een leuke woning, auto, vakantie, kleding, iPad etc., dat kost idd. geld.
    Maar er bestaat nou eenmaal niet zoiets als het recht op goedkoop wonen. Of je huurt goedkoop en spaart voor een huis, of je huurt duur en blijft huren omdat je niet kan sparen.
    In beide gevallen heb je een dak boven het hoofd, dus niet zeuren.

    En voorlopig worden koopwoningen alleen maarbgoedkoper, dus elk jaar extra sparen is meer eigen geld en een goedkoper huis. Win-win situatie toch?
  16. punta cana 30 juni 2013 14:24
    quote:

    Jos Koets schreef op 28 juni 2013 23:26:

    [...]

    Tja dan moeten alle adviseurs 90% van hun klanten geen hypotheek meer afsluiten.

    Mooi voorbeeld zijn de starters. Deze hebben echt geen eigen middelen. Eerder hebben zij een studieschuld. Wat moeten zij dan? Huren is leuk maar zeker niet aantrekkelijk. Het huidige kabinet dwingt mensen om te gaan kopen. Dan moet je ook zorgen dat dit mogelijk blijft.

    Gr. Jos
    Ik heb niet gesproken over het al dan niet verstrekken van een hypotheek voor intreders op de woningmarkt. Voor een verbouwing moet je eerst maar gaan sparen, en zeker niet gaan lenen van familie om de verbouwing te kunnen bekostigen, dat is wat ik heb geschreven.
    Een hypotheek afsluiten met eigen geld, is bijvoorbeeld heel normaal in Duitsland.
    Vrijwel geen te hoge hypotheken afgesloten, geen overgewaardeerde grond en huizen prijzen. Eerst eigen geld meenemen, en anders geen hypotheek.
    Daarom is in Duitsland de woningmarkt een stuk gezonder

    Sparen om een huis te kopen daar is niets mis mee.
    Kun je niet sparen, dan is waarschijnlijk je inkomen niet hoog genoeg om een huis te kunnen kopen, en als het wel mogelijk is, dan blijft er onvoldoende geld over om te reserveren voor het noodzakelijke onderhoud.
    Dan moet je gaan huren, en daar is ook niets mis mee.
    Dat heeft niets te maken met adviseurs die geen hypotheek meer mogen afsluiten.

    Dat er nu steeds minder mensen een nieuw huis kopen is geen trend van tijdelijke aard. Nederlanders zullen in de toekomst langer in hetzelfde koophuis blijven wonen en starters zullen vaker kiezen voor een huurhuis. Dat schrijven economen van Rabobank vrijdag in een onderzoeksrapport over de woningmarkt. Mensen moeten eigen geld mee nemen anders krijgen ze geen hypotheek meer, aldus de Rabobank economen.

  17. [verwijderd] 30 juni 2013 20:22
    quote:

    Jos Koets schreef op 29 juni 2013 17:53:

    [...]

    Huren is / wordt duurder dan kopen. Dus dat sparen gaat dan ook niet lukken.

    Gr. Jos
    Huren wordt inderdaad onbetaalbaar gemaakt. Ik voorzie in de toekomst nog twee keuzes:
    - Kopen van een huis
    - Zoeken naar een kartonnen doos

    De overheid bezuinigd niet maar verhoogd de lasten. Die zelfde overheid denkt ook door het huren duurder te maken de huizenmarkt uit het slob te trekken. Het enige wat de kopers lange tijd mee hadden is de daling van de woningprijzen en de daling van de rente. De rente begint te stijgen, hopelijk niet te veel want dan zal de woningmarkt opnieuw heel stil gaan worden.
  18. [verwijderd] 1 juli 2013 07:56
    quote:

    LBR schreef op 29 juni 2013 22:14:

    [...]

    Jij bent zeker de leukste thuis?

    Subsidie naar hen die onderhoud plegen en dat moet betaald worden door de rest van de belastingbetalers. Nou dan kan ik beter zelf en rechtstreeks mijn buurman geld geven. Kost mij minder geld en krijgt hij meer want de staat hangt er niet tussen met z'n strijkstok.

    Want "budgetneutraal" bestaat niet!

    Alsof al die hypotheek-aftrek zo'n geweldige economische spin-off geeft.
    Beter het subsidie-gedrag in echt werk stoppen, dan in dom bankgeld.

    Overigens profiteert de groep met het hoogste inkomen, het meest van de aftrek. (Overigens legaal, maar niet in de geest en letter van de wet.)
    Het lijkt me onzinnig, iemand die aftrek niet nodig heeft voor de aanschaf, maar puur en alleen voor de aftrek, dat hij/zij op deze wijze wordt gesubsidieerd.

    Dan liever een aftrekpost, die wel een spin-off geeft in de werkgelegenheid.

  19. xblue 1 juli 2013 10:07
    Raar land. Huis dalen in waarde door politiek gerommel. Problemen met het verkrijgen van hypotheek daardoor kopen bijna onmogelijk. Huren dreigen de pan uit terijzen waardoor huren niet meer betaalbaar. Verbouwen is er niet meer bij. Gevolg de bouwvakker en de middenstand zwaar getroffen. Maar we plaatsen wel op kosten van de consument en belasting betaler elektrische oplaatpunten, we geven subsidie op elektrische autos en vrijstelling voor belasting en bijtelling. Maar voor wie, juist voor mensen die een dergelijke auto kunnen kopen en jan met de pet moet zijn auto mercedus bij het oud vuil zetten en sparen voor een huis of een elektrische auto die zij nooitzullen kunnen kopen.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links