Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De eenzame trader

600 woorden... Ik moet dus keuzes gaan maken. Ik kan deze column aangrijpen om als analist mijn ideeën over de markten met u te delen. Maar er worden al zo veel columns met visies over de markten geschreven en daar zit mijns inziens niet de echte essentie van traden in.

Dus kies ik er als intraday-futuretrader liever voor om mijn beleving als zelfstandig trader met u te delen. Japan, Europa en Verenigde Staten. Iedere dag weer probeer ik over deze drie continenten mijn punten bij elkaar te spelen. Ik heb geen vaste agenda.

De markt bepaalt voor het overgrote deel mijn agenda en de rest wordt bepaald door mijn sociale leven. Meestal ben ik ´s avonds nog aan het traden, maar ook dit staat niet bij voorbaat vast. Dus nee, ik heb geen vaste structuur in mijn leven, mijn structuur is dynamisch.

Best seller
Traden is voor mij vaak intensief maar niet iedere dag. De combinatie van 24 uur traden met een sociaal leven is niet altijd makkelijk te maken. Vaak lopen mijn persoonlijke leven en mijn leven als trader uit elkaar.

Mensen begrijpen je leven niet. De arm om je schouder of opbouwende woorden van een mentor zouden op die momenten erg prettig zijn. Als iemand een boek zou schrijven over een relatie hebben met een trader dan zou dat een best seller zijn.

Ik zou het boek dan geven aan al mijn vrienden en familie. Ik heb een bedrijfseconomische achtergrond en geen IT-gerelateerde. Mijn beslissingen neem ik dus ook zelf en kan ik niet koppelen aan een emotieloos door mensen gecreëerd handelssysteem.

Ratio, intuïtie en gevoel
Ik heb een eigen systeem dat bestaat uit mijn ratio, intuïtie en gevoel. Constant ben ik aan het sleutelen aan mezelf. Traden bestaat in mijn beleving volop uit dualiteiten. Kopen of verkopen, korte of lange termijn, actief of passief handelen, anticiperen of reageren.... 

Als intraday-trader in futures word ik iedere tick uitgedaagd of ik me kan houden aan mijn tradeplan. Iedere nieuwe koers biedt immers mogelijkheden tot zijwegen op de weg die mijn positie bewandelt.

Iedere dag weer vind er een confrontatie plaats met mijn persoonlijkheid en hoe ik mij die dag en op dat moment dus voel. Emotie uitschakelen is een proces met vallen en opstaan. In het leven moet je keuzes maken. Wanneer je geen keuze maakt dan wordt de keuze vaak voor je gemaakt of sterft het beslissingsproces al in een vroeg stadium.

Adrenaline
In het beleggen is het niet anders. Je kunt kopen, verkopen en niets doen. Als trader voor living moet er echter uiteindelijk wel brood op de plank komen. Een keuze zal dus uiteindelijk wel gemaakt moeten worden.

Kent u het gevoel dat u net uit een snelle trade bent gestapt, vervolgens in uw auto springt en het wel lijkt alsof iedereen op de weg vergeet om het gaspedaal in te drukken... De adrenaline giert dan blijkbaar nog door mijn lichaam. Ik heb dan weer de uitdaging om mijn emoties aan te pakken.

En zo blijf je de hele dag bezig als trader om je zelf te corrigeren. Iedere dag weer krijg je de mogelijkheid om een nieuwe start te maken. Kansen komen iedere keer weer langs.

Acceptatie
Het is en blijft een gevecht die je mijns inziens maar op een manier kunt overleven: door de markten te accepteren zoals ze zijn en je iedere keer weer kwetsbaar op te stellen en voor die spiegel te gaan staan...

Uiteindelijk draait traden alleen maar om geld. Je hebt resultaat of niet. Daartussen zit nauwelijks een grijs gebied. Zou je denken... Het leven als zelfstandig trader is eenzaam. Voor mij is het de zoektocht van de geest naar ultieme kennis en de spanning en adrenaline die het lichaam wil voelen. Dat is traden voor mij. Iedere dag weer. Zo lang er geld is, heb ik de eer om te mogen traden!!


Joshua Vrijbergen is privé-belegger en trader in futures, op zelfstandige basis. Op het moment van schrijven heeft hij geen posities in futures.

Auteur: Joshua Vrijbergen

Joshua Vrijbergen is privé-belegger en trader in futures, op zelfstandige basis. Op het moment van schrijven heeft hij geen posities in futures.

Meer over Joshua Vrijbergen

Recente artikelen van Joshua Vrijbergen

 1. jun '13 De eenzame trader 15

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 25 juni 2013 18:00
  Dank voor uw belangstelling. Interessante vragen die ook regelmatig door mijn gedachten heen gaan. Mbt tot uw eerste vraag: ik bedoel ermee te zeggen dat mijn handelstijden variëren net zoals er verschillende tijdzones zijn. Concreet kan het betekenen dat ik midden in de nacht rond 3.00 nog een positie inneem of dat ik laat op de avond, tussen 22.30 - 01.00 nog een scalp trade probeer te maken in de ES future afhankelijk van het ritme van de markten. Mbt tot uw tweede vraag: helaas nog niet, ik heb ook een hoop leergeld moeten betalen. Ik probeer van iedere dag te genieten en dat lukt me aardig. Toch bedankt voor uw advies. Groet, Joshua
 2. [verwijderd] 25 juni 2013 18:49
  Beste Joshua,
  Ik heb op deze wijze 4 jaar van mijn leven doorgebracht en ... dr van genoten, het was de vrijheid die me daarin trok, en het was de vrijheid die me er kapot in maakte. De vrijheid droeg nietbij aan de discipline die ik nodig had om voldoende winstgevend te handelen. Je bent een slim iemand maar als ik jou was zou ik naar een land gaan waar de zon altijd schijnt, de vrouwen lachen en de palmen naar je zwaaien. Ik ben overgstapt op automated trading systems waardoor ik nu heel veel waardevolle tijd aan andere zaken kan besteden waarbij bovendien de resultaten de handmatige wijze met 25 % per maand ruimschoots overtreffen.
  Een mooi en herkenbaar stukje, ik zou zeggen zet eens een stip aan de horizon naar wat je echt gelukkig maakt en streef daarnaar en dan komt het geld uit onverwachte hoek.
  Veel wijsheid in alles.
 3. forum rang 6 am1993 25 juni 2013 19:14
  Beste Joshua,
  Ik vind jouw bijdrage op deze dag buitengewoon. Eerlijk, oprecht (althans, zo ervaar ik dat) en vooral.... heel herkenbaar.
  Vroeger handelde ik heel veel in opties.
  Begonnen begin jaren 80, dus ik draai al een poosje mee. gigantisch veel geld verdiend met opties en ook gigantisch veel geld verloren, zoals o.a. bij crash 1987. 3 ton per dag of het niets was.
  Vet miljonair geweest en vet helemaal niets meer:). Leerzaam. ik heb geleerd dat in deze inmiddels geautomatiseerde beurzen, aandelen en opties niets voorstellen. Dus ben begonnen om mezelf te leren te handelen in futures. Puur op basis van statistieken. Elke draai is er een en bepaalt welke positie ik inneem. Ik heb nog steeds een eigen bedrijf, dus besteed ik alleen tijd aan de beurs als IK daar tijd voor heb. Dus hoe dat sociale leven er uit ziet bepaal ik zelf.
  En de tijd die ik aan beleggen besteed, kan bestaan uit analiseren, handelen of gewoon NIETS doen. Geen signaal betekent geen handel voor mij. Dan niet. Morgen weer een dag. Ik heb er zowat een jaar in gestoken om mezelf te leren handlen in futures en de momenten af te wachten. Is dus pure zelfdsicipline. Herkenbaar in jouw verhaal. vereist een bijna Japanse instelling van zitten en wachten en dan je slag slaan. De beurs beweegt constant en het maakt niet uit welke kant op. Ik ben getrouwd en mijn vrouw waardeert mijn hobby, omdat ze mijn kwaliteiten op dat punt waardeert. Het levert tenslotte ook wat op als je jezelf hebt geleerd te wachten.
  Drie keer is scheepsrecht en dus verwacht ik voor mijn 70e weer eens (voor de 3e keer) een keer miljonair te zijn. Ik ga wel heel zorgvuldig om met mijn vermogen, want kan me niet meer permiteren om te verliezen. Extra druk vanwege mijn gevorderde leeftijd.
  ik wens jou toe dat je veel leert. Over jezelf. Want dat is de enige sta in de weg richting succes.
  En dat wens ik je ook.
  Dank nogmaals voor jouw openhartige column.
  Dat zouden meer mensen/handelaren moeten doen:)
  am1993
 4. [verwijderd] 25 juni 2013 19:37
  Mooie post. Geeft de keerzijde aan van een fulltime trader.
  Zelf ambieer ik ook zo'n "job", maar dat zal met veel vallen en opstaan gebeuren.

  Mag ik vragen waarom je fulltime trader bent geworden? Ik veronderstel dat je ooit een job had, met een loontje dat je op 1 dag tijd kunt verdienen met een goede trade, en om met zoiets te starten moet je toch al een dikke spaarpot hebben klaarstaan om uw slechte dagen en leefkosten te kunnen bekostigen?

  Ik wens je nog veel succes.
 5. [verwijderd] 25 juni 2013 20:48
  Oplossing is erg eenvoudig. Gewoon stoppen met 5x24 uur traden. Als dagtrader heb je vele mogelijkheden om te voorkomen dat je 24 per dag actief "moet" zijn en je hebt er weinig voordeel van om meer uren bezig te zijn. Als het niet lukt in 5x een normale werkdag lukt het ook niet in 5x24 uur.
 6. [verwijderd] 25 juni 2013 22:51
  Mooi verhaal. Ik ken verschillende daghandelaren, allemaal met hun eigen specialisme. Maar geen van die heren en dames zijn 5x24 dag bezig met traden. De meeste alleen tijdens beursuren in Europa of Noord-Amerika. Ze handelen danwel niet in futures maar in aandelen. Maar handel is handel.

  Handel volgens een plan en je hebt meer tijd voor je zelf.
 7. PeterZ 26 juni 2013 02:09
  Beste Joshua,

  Allereerst mijn waardering dat je het aandurft om een heel ander soort column durft te schrijven, en ook best persoonlijk.

  Toch vraag ik me af of je de juiste keuzes maakt. Die adrenaline die door je lichaam giert als je in de auto stapt klinkt niet echt gezond. Zeker niet als daytrader. Zelf ben ik meer een lange-termijn-trader/belegger en daar kunnen inzicht en intuïtie een rol spelen. Maar daytraden is toch meer een kwestie van koele berekening. Als A gebeurt en daarna B, en C is ook nog waar dan zal een koers gemiddeld omhoog of omlaag gaan.

  Ik ben schaker en heb toevallig wel een IT-achtergrond. Ik weet nog dat andere schakers zich twintig jaar geleden afvroegen of een computer ooit de wereldkampioen zou verslaan. Voor mij was het antwoord toen al duidelijk (kwestie van rekenkracht, dus tijd). Inmiddels stelt niemand meer die vraag...

  Hetzelfde geldt voor daytraden. Met een computer kan je patronen ontdekken. Vervolgens kan je daar zelf een handelssysteem op ontwikkelen en dat uittesten op het verleden. Als het blijkt te werken (bijvoorbeeld 60% winst tegen 40% verlies) dan laat je het los op het heden en ga je traden.

  Intuïtie speelt daarin gaan enkele rol. En als het systeem goed is dan krijg je daar ook geen adrenaline van. Je verliest weleens wat, maar je wint meer (diezelfde 60/40). Dan koop je net als ik een motor en ga je als de zon schijnt lekker naar buiten. En dan maar hopen dat er niet zo'n automobilist met te veel adrenaline in zijn lichaam op je spatbord gaat rijden ...

  Ik wens je veel succes!
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links