Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Knaller met Stallergenes

Een roadtrip is een van de leukste manieren om je zomer door te brengen. Als trip- en beleggingscollectief CP weten wij als geen ander hoe mooi het is om in volledige vrijheid Europa door te sjeezen, met een paar trays Schultenbrau achter in je bus. Voor mensen met hooikoorts is de zomer soms echter wat minder leuk. Gelukkig zijn er bedrijven die deze mensen kunnen helpen.

Franse beauties
Frankrijk is een prachtig land voor een roadtrip, maar ook aan beleggers heeft het veel moois te bieden. Één van deze Franse beauties is pharmaceut Stallergenes (genoteerd aan NYSE Euronext Parijs, ticker GENP). Het bedrijf is gespecialiseerd in de behandeling van (allergische) ademhalingsaandoeningen zoals hooikoorts, door middel van immunotherapie.

Het richt zich hierbij op medicijnen die toegediend kunnen worden via de zogenaamde ‘sublingual route’, oftewel door tabletten onder de tong te leggen (in plaats van medicijnen te spuiten, de ‘subcutaneous route’). OralairTM is het vlaggenschip van Stallergenes in deze categorie medicijnen.


CP op roadtrip in Frankrijk, 2009

In 2012 bedroeg de omzet van Stallergenes meer dan 239 miljoen euro, een groei van ruim 3% ten opzichte van 2011. Het overgrote deel hiervan kwam uit Europa, maar Stallergenes wil wereldwijd groeien en heeft haar pijlen gericht op de Amerikaanse markt. Op 18 februari maakte het bedrijf bekend dat de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) het medicijn OralairTM in behandeling heeft genomen voor een BLA (Biologics License Application).

Een goedkeuring van het medicijn zou betekenen dat Stallergenes toegang kan krijgen tot een markt van zo’n 60 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts. De koers van het aandeel schoot dan ook omhoog na deze aankondiging (van rond de 42 euro tot tegen de 50) en momenteel staat het aandeel nog hoger, zo tegen de 54 euro. 

Meer in het vat
Toch denken wij van CP dat er nog meer in het vat zit voor Stallergenes. Daarom hebben wij op 20 februari gekocht tegen een koers van 50 en op 8 maart bijgekocht tegen 50,5. Ons vertrouwen is gebaseerd op de goede prestaties die Stallergenes al meer dan een decennium laat zien. Het REV (rendement op eigen vermogen) is sinds 2002 niet lager dan 15% geweest en bedroeg in 2012 maar liefst 23,44%.

Een snelle DuPont-analyse laat zien dat dit gedreven wordt door een hoge winstmarge (liefst 15,59% in 2012) gecombineerd met een relatief lage asset turnover (0,93 in 2012) en equity multiplier (1,61 eind 2011). Stallergenes heeft nauwelijks schulden: eind 2012 bedroeg de D/E ratio slechts 0,49. Daarnaast is het bedrijf financieel klaar voor een uitrol in Amerika: eind 2012 stond er meer dan 95 miljoen euro cash op de balans.

 
Stallergenes' REV en WPA in de periode 2000-2012 (bron: Thomson Reuters Datastream, jaarverslagen)

Stallergenes is dus een rendabel bedrijf met nauwelijks schulden en veel cash.  Daarnaast is het volgens ons aantrekkelijk gewaardeerd. Bij een EVPA (eigen vermogen per aandeel) van €13,96 eind 2012, een WPA (winst per aandeel) van 2,76 in 2012 en een koers van 54, komen we op een Premie/Winst verhouding van (54 - 13,96)/2,76 ≈ 14,5. Op basis van onze data (afkomstig van Thomson Reuters Datastream) handelde Stallergenes tussen 2002-2011 tegen een gemiddelde Premie/Winst verhouding van 20,27.

Daarnaast namen het EVPA en de WPA tussen 2002-2012 gemiddeld met 18% respectievelijk 22% per jaar toe. Als Stallergenes deze groei kan volhouden, komen we op een EVPA en WPA van 32,41 respectievelijk €7,57 aan het eind van 2017. Als het aandeel dan tegen de historisch gemiddelde Premie/W van 20,27 handelt, levert dat een koers van ruim €185 op. Op basis van een aankoopkoers van nu 54 is dat ruim 31% per jaar, exclusief dividend. Niet slecht voor een Franse beauty…

 


Bouma maakt deel uit van CP. CP bestaat uit drie jeugdige privé-beleggers: Menno, Lammert en Jelmer. CP heeft op het moment van schrijven een longpositie in Stallergenes.

Auteur: Menno Bouma

Bouma maakt deel uit van CP. CP bestaat uit drie jeugdige privé-beleggers: Menno, Lammert en Jelmer. CP heeft op het moment van schrijven een longpositie in Stallergenes.

Meer over Menno Bouma

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 25 juni 2013 14:44

  Jongens zo te zien op de foto hebben jullie het erg gezellig. Of dat door de bier komt of het beleggen is een andere vraag.

  Het is een leuk artikel, maar toch mis ik iets. Die 60 mln potentiële US-klanten is mooi, maar er zijn wat verdere vragen.

  1. Wat moet dat medicijn kosten?
  2. Wat is de marge, kosten.
  3. Zijn er geen concurrenten?
  4. Is de K/W nu niet al vol verwachting?

  Hebben jullie daar ook enigszins naar gekeken?

  Groet, Jonas
 2. [verwijderd] 25 juni 2013 16:30

  Jongens nog iets. Ik weet niet wat jullie studeren, maar met medicijnen is denk ik de volgende vraag waarschijnlijk het gemakkelijks te beantwoorden.

  Zijn alle soorten hooikoorts hetzelfde? Werkt dat medicijn voor al die 60 mln Amerikanen?

  Ik weet het is "1 gek kan meer vragen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden", hoor.

  Groet, Jonas

 3. Klorthor Yuth Yeem Bow 25 juni 2013 16:41
  Goeiemiddag Jonas,

  bedankt voor je reactie. Wat betreft de oorzaak van de gezelligheid: laten we het op beide houden ;-)

  In antwoord op je vragen:

  1) Stallergenes produceert een hoop medicijnen, maar ik neem aan dat je Oralair bedoelt. Het schijnt in NL volledig door de verzekering vergoed te worden, exacte kosten zou je even bij je lokale apotheek moeten checken, ik zie hier een startverpakking voor 109 euro staan www.efarma.nl/pages/iteminfo.asp?Item...
  2) Zoals geschreven heeft Stallergenes een winstmarge van ruim 15% (nettowinst/omzet).
  3) Die zijn er zeker (bv. Merck, ALK-Albello). Stallergenes claimt als eerste in deze markt onder review te zijn in de V.S. door de genoemde FDA, wie weet geeft dit ze een voorsprong voor wat betreft sublingual hooikoortsmedicijnen!
  4) Zoals je onder 'Meer in het vat' kunt lezen, handelt Stallergenes tegen een historisch gezien lage Premie/W (wij gebruiken de Premie/W verhouding om te waarderen in plaats van de K/W).

  Vriendelijke groeten,

  Menno
 4. Klorthor Yuth Yeem Bow 25 juni 2013 16:54
  Ho, ik zie nu pas je tweede vraag. Ik studeer geen medicijnen dus ben absoluut geen expert. Volgens Stallergenes zelf zijn er in de V.S. 60 miljoen mensen met 'allergic rhinitis', oftewel hooikoorts (zie www.stallergenes.com/en/news/press-re...

  Deze bron (uit 2010) noemt hetzelfde aantal en zegt dat het toeneemt, dus die 60 miljoen zal ongeveer kloppen: www.enttoday.org/details/article/5887...

  Of Oralair alle 60 miljoen kan helpen betwijfel ik. Op de link hierboven noemt Stallergenes echter dat in 2012 'slechts' 500,000 mensen geholpen zijn door Stallergenes' producten. Als een klein percentage van die 60 miljoen Oralair gaat gebruiken, zou dat al een mooie groei kunnen opleveren!
 5. [verwijderd] 25 juni 2013 17:18

  Menno dat over die biertjes moet je niet zien als vermaning van een benepen ouwe lul. Beetje lol mogen jullie als clubje wel hebben.

  Ik ga expres uit van een benadering vanuit de markt, omdat ik denk dat je dat moet meenemen. Op medisch vlak ben ik ook een leek. Ik meen ergens te hebben gelezen dat hooikoorts toeneemd.

  Om kritisch te zijn, dit is dan weer niet best : "Porfyrie

  Wanneer u lijdt aan een van bovenstaande aandoeningen, is voorzichtigheid geboden. De voorschrijver bepaalt of u dit middel mag gebruiken.". Bijwerkingen in bepaalde gevallen!

  Komt bij E 109 per verpakking. Hoeveel verpakkingen zullen er nodig zijn per patiënt?

  We hebben hier een huisarts/belegger Peter ffff, ik ben nieuwsgierig naar zijn mening hierover en zal als hij ergens komt opduiken op de IEX aansporen hier zijn visie te geven.

  Groet, Jonas


 6. Lieps 25 juni 2013 19:12
  Bouma kerel! Eindelijk weer een Duitenberger die voorkomt in een column op IEX! Dan moet ik toch maar voor het eerst sinds jaren een reactie plaatsen op IEX.nl Kan ik vol long gaan in dit aandeel? Waarom krijgen we geen insider tip voor publicatie? En is het CP fonds een open fonds? Ik neem aan dat CP niet voor Communistische Partij staat, maar toch wordt opengesteld voor (oud) Duitenbergers. Groet Kosters.
 7. Michel - Duitenberg 25 juni 2013 20:31
  Leuke tip Menno!
  Het is voor mij inderdaad een gevalletje "wat de boer niet kent, dat eet ie niet", dus ik zal me eerst moeten verdiepen in de Pharma-industrie wat betreft goedkeuringen van medicijnen in de states.

  CP klinkt als een leuk initiatief; kom eens langs op de Bastille om erover te vertellen en welke strategieen jullie aanhouden!
  Groeten van een mede-Duitenberger,

  Michel
 8. Klorthor Yuth Yeem Bow 26 juni 2013 05:36
  Jonas: ook een "benepen ouwe lul" heeft in zijn jonge jaren vast wat biertjes gedronken en lol gehad ;-) Bedankt voor je reactie, het lijkt me zeker goed om ook vanuit de markt naar bedrijven te kijken. Over die bijwerkingen: is dat niet een vrij standaard disclaimer die op de meeste medicijnen staat? Oralair is in Europa al door allerlei test-studies heen gekomen, dus ik maak me daar niet zo'n zorgen over. Ik ben benieuwd wat de beleggende huisarts er van denkt!

  Lieps: mooi dat deze column je uit je retirement gehaald heeft ouwe :D Vol long gaan, hm, ik zou zeggen kijk er zelf eerst goed naar en beslis dan ;-) Zoals je weet is CP een vrij besloten gezelschap met zeer strenge selectiecriteria, maar praten kan altijd, zeker met jou :-) We hebben trouwens meer leuke bedrijven op het oog, misschien schrijf ik binnenkort wel even wat voor Duitenberg!

  Michel: thanks! Trouwens goed om even te benadrukken: Stallergenes heeft meer dan 10 jaar heel goed gepresteerd ZONDER goedkeuring in de V.S. Ik denk dus niet dat alles daar nu van afhangt, maar noem het omdat het een vrij belangrijke recente gebeurtenis is en het tot veel extra groei zou kunnen leiden. Maar ook zonder goedkeuring geloven wij in het bedrijf. Ik denk dat een hoop mensen bij Duitenberg wel ongeveer weten wat onze strategie is, ik heb er al een aantal DP5 stukjes over geschreven. Maar als de agenda het toelaat kom ik na september graag weer eens langs bij Duitenberg!

  Vriendelijke groeten,

  Menno
 9. forum rang 7 ffff 26 juni 2013 18:07
  Jonas,

  Dan even een recht-voor-de raap reactie van mij. Over de cijfers van Stallergenes is eigenlijk geen discussie. Die zien er heel goed uit.

  Maar ik wil mij beperken tot de diagnose allergische rhinitis: ; Het is wel degelijk een markt waarin ontzettend veel concurrentie is met stuk voor stuk heel werkzame middelen en zo te zien een pak goedkoper dan het merk dat hier gepromoot wordt. Ik ben nu meer dan veertig jaar actief als huisarts en schrijf ontzettend veel anti-allergica voor....maar NOOIT een product van allergenes.... Met de huidige producten kom je goed weg. En daar is evolutie in. Zo bracht UCB een anti-allergicum uit en zo gauw het patent verloopt gaan ze als de gesmeerde bliksem over op een nieuw middel ( Zyrtec werd "vervangen" door Xyzall) Van het eerste zijn inmiddels legio generische preparaten voor een paar luttele Euro's op de markt voor een doos tabletten. Dan zijn er nog een heel wat andere doeltreffende anti-allergica.
  Kortom: Het product zou best prima kunnen zijn, maar ik ken het niet terwijl er ondertussen al weer nieuwe goedwerkzame middelen zijn als Estivan en Aerius en specifieke voor de ogen.
  Kortom: Concurrentie genoeg en dat met goedkope medicijnen. Dus zo snel zullen ze naar MIJN inschatting de USA-markt niet veroveren, want de huidige goedkope middelen werken prima.

  Peter
 10. [verwijderd] 26 juni 2013 18:40

  Menno, dit was hem. Nogmaals zelf heb ik van die kant van een medicijn weinig tot geen verstand. Toch niet onbelangrijk dat mee te pakken. Aan de andere kant als het zo "negatief" (voor de discussie direct gesteld) eruit ziet dan vraag ik me af waar dan Stallergenes zijn geld dan vandaan haalt of heeft gehaald. Geen emissies geweest?

  Groet, Jonas
 11. Klorthor Yuth Yeem Bow 27 juni 2013 05:01
  Peter: bedankt voor je reactie. Goed om de mening van iemand 'uit het veld' te horen! Je weet ongetwijfeld veel meer van medicijnen dan wij, maar toch even een reactie.

  De medicijnen die je noemt (Xyzall, Estivan, Aerius) zijn zogenaamde 'antihistaminica', ze blokkeren de stof die vrijkomt bij een allergische reactie, genaamd histamine, zie www.rug.nl/research/pathology/medbiol...

  Oralair daarentegen is een immunotherapie medicijn, wat wil zeggen dat er een kleine hoeveelheid pollen wordt toegediend waar het lichaam dan antistoffen tegen aanmaakt. Op deze manier kan hooikoorts VOORKOMEN worden, in plaats van dat de klachten er van aangepakt worden. Daarnaast kan het een langdurig effect hebben, zodat je niet elk jaar opnieuw in behandeling hoeft. Volgens de allergoloog en immunoloog van het UMCG is dit de meest veelbelovende aanpak van hooikoorts, en kan de hooikoortsbehandeling in Nederland over het algemeen "veel beter". Oralair is dus een ander type medicijn dan de merken die jij noemt.

  Verder zien wij de mooie cijfers die Stallergenes al ruim 10 jaar laat zien, als een teken dat er een hoop huisartsen zijn die wel overtuigd zijn van de producten. Of ze de Amerikaanse markt gaan veroveren blijft natuurlijk afwachten, maar wij hebben vertrouwen in het bedrijf!

  Jonas: bedankt! Leuk om ook deze kijk op Stallergenes te horen, maar ben het eens met je "aan de andere kant" argument. Geen grote emissies, en zoals geschreven was het REV de afgelopen 10 jaar hoog, dus voor zover er emissies hebben plaatsgevonden (= eigen vermogen neemt toe) dan is het geld dat die hebben opgeleverd goed geïnvesteerd, want de winst is zodanig gegroeid dat het REV op peil bleef.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links