Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De zomer van 2013

Het zijn volatiele tijden voor de aandelenmarkten. Markten zijn massaal overgegaan in een risk-on modus en de laag volatiele perioden zijn voorlopig voorbij. Hierbij heeft de VIX vorige week de psychologische drempel van 20 aangetikt.

Wereldmarkten temperen de stijgingen, markten raken risicoavers, opkomende economieën lijken stevige rugwind te verliezen en emerging markets-fondsen lopen leeg.

In Amerika vormt het einde van dalende obligatierentes een risico voor de aandelenmarkten. Er is een enorme stijging van rentes op staatsobligaties door een aanhoudende verkoopgolf in US-treasuries.

Volgens sommigen is deze koersdraaiing het begin van een nieuwe seculiere veeljarige beweging. Wereldwijd vindt een massale verkoopgolf plaats door de diverse activaklassen heen. Deze geweldadige correcties gaan misschien de toon zetten voor deze turbulente zomer.

De statements van de Fed-voorzitter hebben vorige week een extreem effect gehad. De Fed wil de bubbel liever (gecontroleerd?) ontluchten in plaats van een geweldadige explosie. Let wel: de sectoren gezondheidszorg en telecommunicatie moeten nog deflateren.

Psychologisch zijn markten al aan het ontwennen van QE3. Nu rest de vraag, is deze anticiperende koersdaling een overtrokken reactie of het begin van een grotere normalisatie?

De nieuwe gouden vraag is: zijn de bedrijfscijfers in het nieuwe seizoen in staat om de opgelifte koersen te dragen? Tegenvallende bedrijfscijfers kunnen koersen harder drukken, voornamelijk in Amerika.

Vorige week heeft het Chinese bankenwezen tegen een kredietcompressie aangekeken. De interbancaire rentestanden hebben hiermee spectaculair gepiekt, parallellen met onze eigen kredietcrisis van 2008. China probeert de kredietstroom te temperen en schaduwbankieren een halt toe te roepen.

De Chinese groei tempert, de vastgoedbubbel staat op knappen en de schuldenpositie van lokale overheden stijgt. Gaat de motor dan nu toch afkoelen? Shanghai composite heeft er gisteren ruim 5% afgeschoren en afgelopen nacht dik 4%, en dat zet het totale verlies over afgelopen maand op ruim 14%.


Van Ostaayen heeft de volgende posities:.
  • S&P: shortposities
  • Nasdaq: shortposities
  • AEX: longposities
  • Goud: longposities in goudmijners / short in goud

De informatie van Van Ostaayen is afkomstig uit diverse media uit binnen- en buitenland. Zijn technische analyse is gestoeld op eigen ervaring en gebruik.

Auteur: Steven van Ostaayen

Steven van Ostaayen is particulier belegger. De informatie van Van Ostaayen is afkomstig uit diverse media uit binnen- en buitenland. Zijn technische analyse is gestoeld op eigen ervaring en gebruik.

Meer over Steven van Ostaayen

Recente artikelen van Steven van Ostaayen

  1. jun '13 TA: Richting het zuiden 4
  2. jun '13 De zomer van 2013

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links