Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen apocalyptische toestanden

Om de betrouwbaarheid van de voorspelling van toekomstig marktgedrag in de westerse aandeelmarkten te verbeteren, is het noodzakelijk om het gedrag van verschillende valutaparen in relatie met de aandeelmarkten te bestuderen. In dit geval kijken we naar het gedrag van de FTSE in vergelijking met de AUD/JPY.Klik op de grafiek voor een grote versie

Over een periode van tien jaar is duidelijk dat de correlatie tussen de FTSE (Footsie) en AUD/JPY zeer constant is. De grafiek laat twee divergenties zien die belangrijke trendwisselingen aankondigen:

  • De eerste in de periode oktober 2008-maart 2009, die het begin van de correctieve beweging aangeeft
  • En recentelijk de nieuwe top in FTSE ten opzichte van de 2007-prijs, een maximum die de AUD/JPY niet heeft kunnen bereiken. In dit geval is er sprake van een mogelijke trendwisseling die de westerse aandeelmarkten voor de komende jaren onder zware druk kan plaatsen.

Als we de langetermijngrafiek beschouwen als een figuur volgens de theorie van Elliott, is het goed mogelijk dat we sinds 2007 in een simpele ABC-formatie verkeren en op het punt staan om in Footsie en AUD/JPY terug te gaan naar het prijsniveau van 2009.

Correctief prijsgedrag
De beweging in de beurzen sinds 2009 dient te worden gekenmerkt als correctief prijsgedrag, ongeacht het feit dat in verschillende beurzen nieuwe maxima zijn gerealiseerd.Klik op de grafiek voor een grote versie

In de twee grafieken op basis van de prijzen van de S&P 500, zien we het fenomeen dat er duidelijk verschil is tussen de westerse beurzen: een echte gezonde markt laat dit soort verschillen in prijsontwikkeling over vier jaar niet zien. 

Interessant is het gedrag van de AEX. Gezien vanaf het maximum van de S&P in 2007 is de AEX een volger van de Eurostoxx, gezien vanaf het basis punt maart 2007 is de AEX een volger van de FTSE.

Deze verschillen in prijsgedrag van onderling sterk gerelateerde beurzen, is een sterk signaal dat de hele beweging vanaf 2009 niets anders is dan een correctie binnen een veel groter figuur sinds 2000, of mogelijkerwijs 2007.

Een ander signaal welke aangeeft dat de 2009-rally feitelijk een correctie is, is de manier waarop de DAX een kanaal gevormd heeft met verschillende relaties van Fibonacci.Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen apocalyptische toestanden
Gezien de huidige situatie dient er rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat de westerse beurzen de rally van maart 2009 hebben beëindigd en dat er gedurende een periode van twee tot drie jaar een negatieve trend de boventoon zal voeren.

Met een redelijk grote kans om opnieuw de maart 2009-prijzen te gaan zien. Dit betekent absoluut niet dat de beurs voor de komende jaren vermeden moet worden. Een trader mag geen verschillen maken tussen dalende of stijgende trend.

Het enige verschil is dat een dalende trend een andere aanpak vereist dat eens stijgende trend. Een dalende trend vereist een actieve benadering, vergelijkbaar met de wijze waarop een laterale markt moet worden bewerkt (sinds 1 februari, de start van onze webpage, hebben we een resultaat van + 1000 punten in de DAX met een lateraal marktgedrag).Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik denk niet dat we aan de vooravond staan van apocalyptische toestanden, hetgeen door nogal wat analisten wordt voorspeld. De beurs bevindt zich sinds 2000 simpelweg in een laterale beweging, een situatie die zich al vier keer in de afgelopen honderdtwintig jaar heeft voorgedaan.

Met dank aan IEX voor het plaatsen van dit korte artikel, veel succes aan allen met de trading. Voorzichtigheid is geboden.


Johan Vogt heeft 25 jaar in het internationale bedrijfsleven gewerkt als technisch manager en algemeen directeur voor een Noorse Internationaal in Spanje. Hij is oprichter en eigenaar van mastertradingsignals, een spaanstalige website waarin op actieve wijze, sinds 1 februari van dit jaar, swingtrading wordt gevolgd in onder andere DAX, SPX en forex-paren. .

Alhoewel alle ideeën gebaseerd zijn op gedetailleerde analyse van de markt middels de beschikbare systemen van technische analyse en de opgedane ervaring, zijn en blijven het ideeën die fout kunnen zijn. Op geen enkele wijze dienen de ideeën en analyses gezien te worden als een invitatie tot handelen: het zijn ideeën op basis waarvan de maker zelf handeld. Ieder persoon die geïnteresseerd is, is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en op geen enkele wijze kan de maker van de ideeën aansprakelijk worden gehouden voor de juistheid van de ideeën of eventuele verlies. Alvorens te handelen, overleg met Uw financieel adviseur.

Auteur: Johan C. Vogt

Johan C. Vogt woont in Spanje en heeft 25 jaar in het internationale bedrijfsleven gewerkt als technisch manager en algemeen directeur voor een Noorse Internationaal in Spanje. Hij is opgeleid als ingenieur en heeft zijn MBA aan Nijenrode in 1985 behaald. Sinds 2006 is hij dagelijks actief op de beurs, hij volgt in z...

Meer over Johan C. Vogt

Recente artikelen van Johan C. Vogt

  1. jun '13 Geen apocalyptische toestanden

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links