Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL: Exit Ten Cate

Da's het lastige van langetermijnbeleggen: soms gebeurt er gewoonweg te weinig om er spannende verhalen over te kunnen vertellen. Daarom is het alweer even geleden dat u iets kon lezen over de lotgevallen van het Best of NL-fonds dat we als redactie van IEX beheren in de real-life beleggerscompetitie Fondsmanager Gezocht.

We hebben dan ook al tijden niet meer handelend opgetreden in onze portefeuille van Nederlandse bedrijven die een leidende rol op de wereldmarkt spelen - en daardoor volgens ons prima gepositioneerd zijn om het over een lange periode beter te doen dan de modegevoelige beursindex.

In theorie heeft zo'n portefeuille ook niet heel veel onderhoud nodig. Maar doen we het al beter dan die index? Mwah. Volgens de officële score op onze fondspagina liggen we iets achter op de benchmark. Volgens onze eigen Excel ligt dat iets genuanceerder - het is maar net op welk moment je begint met meten. 

Tiende verschil
Sinds we onze eerste transacties deden (medio november 2012) behaalden we een totaal rendement van 5,9%. De AEX deed in die periode (tot deze middag) 3,7%. Aangezien wij ook dividend ontvangen is het natuurlijk zuiverder om met de AEX herbeleggingsindex te vergelijken. Die boekte in dezelfde periode 6,0% rendement.

Over 2013 doen wij het dan weer een klein tikkie beter dan de AEX Total Return index. Vandaag ziet onze portefeuille er zo uit:

We handelen dan wel niet veel, maar we volgen deze aandelen nauwlettend, want je kan maar zo - net als wij vorig jaar - tegen een gevalletje Imtech aanlopen, als er plots flinke barsten ontstaan in de façade van zo'n modelaandeel. Uiteindelijk zijn we wel beleggers; als een aandeel te duur is, of er teveel onzekerheden rond het management of het business model zijn, dan doen we liever even niet mee, hoe top de tent ook is.

CFO's verslijten
Gisteren verkochten we daarom onze aandelen in de Koninklijke Ten Cate. Mooi bedrijf, met prachtige producten, maar we zijn na onze eerdere ervaringen met Imtech en Fugro een beetje huiverig geworden voor bedrijven die iets te makkelijk CFO's verslijten.

Het vertrek van CFO Bert Cornelese was de zoveelste prominente desertie bij Ten Cate in de laatste jaren. Topman Loek de Vries is kennelijk zo dominant dat het voor financiële bestuurders moeilijk uit te houden is in zijn schaduw. Misschien juist wel een teken van kracht, zoals sommige analisten zeggen, maar wij houden toch maar even ons kruit droog tot duidelijk is dat er geen verdere ellende boven water komt.

Daarbij komt dat Ten Cate met een koersrendement van 1,5% sinds november niet echt een hoogvlieger in onze portefeuille was. Zodra we weer wat positief momentum zien staan we klaar om Ten Cate - dat qua status natuurlijk wel in ons Best of NL-lijstje thuis hoort - weer in onze armen te sluiten.

Randstad, Ahold of Philips?
Daardoor hebben we inmiddels een aardig plukje cash aan de zijlijn staan: 17% van onze portefeuille maar liefst. Die komt vandaag al aardig van pas, als buffer tegen koersdalingen, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat die op zeker moment weer belegd gaat worden. 

We wachten even het geweld op de beurs af en kijken qua instapmogelijkheden nu vooral naar Randstad (dat dan wel zo rond de 29,80 - 30,00 een beetje steun moet vinden), Ahold en misschien een wat hogere weging voor Philips (als dat een beetje wil blijven liggen rond de de huidige niveaus).

We laten het zeker weten als er weer wat gebeurt in Best of NL. Gezien de langzaamaan wat ruigere bewegingen op de markt zou het zomaar eens kunnen dat we iets vaker op de koop- of verkoopknop gaan drukken.

P.S.: Leuk om te weten voor alle volgers, fans en deelnemers aan Fondsmanager Gezocht: vanaf volgende week gaan we dit platform een grondige facelift geven en gaan we diverse nieuwe elementen en functionaliteiten introduceren. Voor de bestaande èn voor nieuwe deelnemers. Stay tuned!

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 2. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1
 3. 02 feb Azerion-topman: "Wij zijn niet afhankelijk van het geld op tafel"

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 13 juni 2013 16:07

  Pieter,

  Ik denk dat het geen verkeerde beslissing is TCT teverkopen en heb het na het vertrek van commissaris Van Gelder, toch niet de minste, ook gedaan. Over nieuwe mooie orders verneem ik ook weinig.
  CFO's er doorheen draaien, is ook geen goed teken en de man maakt met zijn overstap naar Action ook bepaald niet een promotie.
  De technologie die ze ontwikkelen, is prachtig, maar er zijn meer kapers op de kust op het vlak van die bermboomsystemen en supersterke
  beschermende kleding.

  Dit schreef ik op het Ten Cateforum.

  "jonas schreef op 9 apr 2013 om 14:08:

  Even mogelijk iets minder leuk nieuws voor Ten Catebeleggers. Eigenlijk geen nieuws, want dateert uit februari. Voor mij echter wel nieuws, want ik lees het in de Elsevier febr 9. Artikel kan ik niet copiëren. Mag ook niet. Essentie geef ik weer.

  Nieuw supersterk vezel is ontwikkeld door Universiteit van Houston, alwaar 2 nobelprijswinnaars op koolstofgebied werken,Technologie-instituut Haifa, Teijin Aramid in Arnhem(verkochte vezeldivisie van AkZO en de U.S. Airforce.

  Vezel is op basis van koolstofnanobuisjes en is zeer sterk, licht en warmte en electriciteit geleidend. Mogelijke toepassingen van dit wondermateriaal? KOGELWERENDE VESTEN,SLIJTVASTE BANDEN,BEDRADINGINAUTO's etc Op die gebieden zit Ten Cate ook. Net zoals er bij beide samenwerking is met het US army.

  Volgens mij geen best nieuws voor Ten Cate, maar ik ben geen expert. Overigens heb ik na vertrek comissaris Van Gelder al flink afgebouwd"

  Een en ander neemt niet weg dat wanneer ze morgen bijvoorbeeld een order voor beschermende kleding van het Rode Leger krijgen, we wel de boot zullen missen

  Groet, Jonas

  PS cash zou ik aanhouden of richting Accel sturen. Uiteraard geef ik slechts garantie tot de voordeur, meld ik er maar bij.

 2. [verwijderd] 12 september 2013 21:38
  Pieter, tijd voor een update? Mijn vingers konden zich gelukkig beheersen vandaag maar is dit hét moment waarop je wacht. Toch een stevige uitbraak vandaag
  (quote).....Zodra we weer wat positief momentum zien staan we klaar om Ten Cate - dat qua status natuurlijk wel in ons Best of NL-lijstje thuis hoort - weer in onze armen te sluiten.....

  Kan je ook wat meer over Accell schrijven. Is mi toch geen wereldspeler?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links