Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flipperkastbeleggen

Terwijl er globale handelsoorlogen gestreden worden tussen China, de Verenigde Staten en Europa waarbij het er soms hard aan toe gaat is er ondertussen een ontmoeting tussen China en de Verenigde Staten. De presidenten lachen vrolijk naar de fotografen.

Ondertussen is er ook een ruzie over cyberaanvallen van de Chinezen. Chinese hackers stelen op grote schaal geheimen van het westen. Nu waren de Chinezen al niet vies van kopiëren, maar het is de spuigaten uitgelopen zodat het zelfs op de agenda staat voor de gespreken tussen de Verenigde Staten en China.

Het geeft wel aan dat het geen loze beschuldiging meer is. Op dit moment is echter de QE-magic belangrijker dan de echte handel of relaties met handelspartners. De markt haalde dan ook opgelucht adem dat de werkloosheid opliep en we voorlopig doorgaan met het opkopen van assets.

Goochelaars ontmaskerd
De beleggers zijn blij dat de bubbel nog wat groter gemaakt gaat worden. Dat sommige goochelaars zoals de Japanse centrale bank reeds ontmaskerd zijn zet nog niet iedereen aan het denken. Onze eigen hoofdgoochelaar Draghi, zei eerder vorig jaar nog: “whatever it takes”, om de problemen in Europa op te lossen.

Maar vorige week was hij veel minder standvastig en ontkende hij verantwoordelijk te zijn voor volatiliteit. Op zich had hij wel gelijk dat alleen als hij stopt hij volatiliteit geeft. Belangrijker was dus dat hij minder resoluut overkwam en twijfel is zwakte.

Het was dan ook heel begrijpelijk dat de markt omlaag ging en de rente in Zuid-Europa omhoog. Hij creëerde dus weer zijn eigen eurocrisis. Maar zoals gezegd Japan wordt pas echt ongeloofwaardig want zij besteden het grootste bedrag aan QE maar ondertussen zien we trendbreuken in de euro-yen.

Maar ook in de dollar-yen.

De Nikkei in Japan is al meer dan 21% gedaald vanaf de top. Hiermee is het gewoon flipperkastbeleggen geworden. Ik ben blij dat ik geen gewone indexbelegger ben want ik zou hier slapeloze nachten van krijgen.

De beurs in China heeft ook een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator. Ik vind dit erg opvallend.

Nu hadden de Europese indices zoals de Eurostoxx 50 dit al veel eerder gedaan maar China was in 2008 onze grote redder.

De AEX maakt een grotere duik dan ik verwacht had maar ik had dan ook niet verwacht dat Draghi even uit zijn rol zou vallen. Wel had ik een herstel verwacht en dat kregen we uiteindelijk ook. De koers raakte precies de steunlijn. Maar wat nu? Moet ik al winst nemen in mijn calls?

De EB-indicator heeft nog maar net een verkoopsignaal in de AEX gegeven.

Dit verkoopsignaal wordt bevestigd in de Duitse DAX. Nu kan het ook weer tenietgedaan worden als het herstel doorzet.

Maar het herstel kan in zowel de DAX als andere indices ook gewoon een beweging richting de Twindicatorlijn zijn om vervolgens weer keihard omlaag te duiken.

De Dow Jones heeft zo’n herstelbeweging op vrijdag al gemaakt, het slot van maandag wordt dan ook al heel belangrijk geacht.

In de EB-indicator op de Dow Jones hebben we ook verkoopsignalen, maar als het herstel doorzet dan worden deze signalen weer tenietgedaan. Kortom, een belangrijke fase van de correctie.

Het beeld van de veel bredere S&P 500 is gelijk aan de Dow. We hebben verse verkoopsignalen, maar als het verder omhoog getrokken wordt vervallen alle verkoopsignalen weer.

Ook in de S&P 500 kan de Twindicatorlijn gewoon opgezocht worden om als een verkoopsignaal uit het boekje verder te gaan als het daarna tenminste weer omlaag gaat...

Het wordt bijna saai, maar het is goed om te melden dat ook de Nasdaq dit beeld bevestigt.

De enige die een beetje het beeld voor de beren verpest is de Dow Transport Index. De koers is miraculeus hersteld en ineens boven de Twindicatorlijn.

Wat het beeld wel weer negatief maakt is de oplopende rente. De T-bonds in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, die lopen steeds op.

Ook de Duitse bunds zijn nog zwak en dus loopt ook daar de rente iets op. Ik zeg iets, want het is natuurlijk nog geen heel groot drama.

Als laatste voorbeeld van oplopende rentes: de Italiaanse bonds. Die dus verzwakken in koers en dus stijgen in rendement (rente).

Ik sluit af met de VIX; de volatiliteitsindex is iets opgelopen. Het zijn nog geen paniekniveaus maar we staan wel op meer normalere volatiliteitsniveaus.

Dus hoewel we lang geleden zoveel verkoopsignalen hebben gehad. Staan per saldo dus niet alle seinen op rood. Wel is het een kritisch punt, het kan of versneld omlaag gaan (zelfs crashen), maar het kan ook gemakkelijk verder herstellen en dan nog hogere niveaus neerzetten.

Ik verwacht sowieso dus niet dat we lang op het huidige niveau blijven. U zou dus een straddle kunnen kopen (de call en de put).


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links