Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Les in koers-winstverhoudingen

Analisten gebruiken vaak de winst van het huidige jaar om de koers-winstverhouding van een bedrijf te bepalen. Maar ook de winst van het afgelopen jaar, een voortschrijdend gemiddeld van de winst over de afgelopen vier kwartalen en de gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar zijn bruikbaar

Welke koers-winstverhouding is nou de beste?

De meest gebruikte koers-winstverhouding gebruikt de winst van 2013 als input. Analisten maken een schatting wat een bedrijf of een index in 2013 kan verdienen. Deel de winst door de koers en u heeft het verhoudingsgetal tussen de winst en de koers.

Is dit getal laag dan moet u kopen en is dit getal hoog dan moet u verkopen.

Bent u goed in schatten, dan is deze manier het beste. Het probleem is echter dat bijna niemand goed is in schatten. De meeste analisten nemen de winst van het vorige jaar en doen daar standaard wat boven op en daardoor ziet de winstverwachting er altijd uit als een mooi oplopende lijn.

De winstverwachting voor de S&P500:

Zoek de verschillen met de grafiek van de gerealiseerde winsten.

De belegger kan niet inspelen op de gerealiseerde winsten. Eerst dalen namelijk de koersen en pas daarna blijkt dat er een verschil zit tussen winstverwachting en winstrealisatie. U zult begrijpen dat ik niet enthousiast ben over waardering met de huidige winsten.

Het grote voordeel van de winst van vorig jaar is dat deze winst niet meer verandert. Het staat vast. Het nadeel is dat winsten volatiel zijn. Tijdens hoogconjunctuur zijn andere winsten mogelijk dan in laagconjunctuur. Dit betekent dat in tijden van hoogconjunctuur de koers-winstverhoudingen te hoog zijn (winsten gaan terug lopen) en dat in tijden van laagconjunctuur de koers-winstverhoudingen te laag zijn (winsten gaan oplopen).

De koers-winstverhouding met het voortschrijdend gemiddelde hebben deze problemen ook, alleen dan in minder mate.

De gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar lost al die problemen op en daardoor voorspelt dit wel het juiste toekomstige rendement. Kijkt u  maar eens naar de volgende grafiek. In de bovenste grafiek leest u af wat de koers-winstverhouding is en in de onderste grafiek ziet u welk rendement er na tien jaar op de borden staat.

Staat de lijn op een hoog niveau in de bovenste grafiek, dat betekent dat de koers-winstverhouding hoog is en het gevolg daarvan is dat u in de onderste grafiek ziet dat het rendement laag is.

Dit werkt al sinds 1870! Het nadeel van deze methode is dat u jaren moet wachten voordat het verwachte rendement op de borden staat, maar u weet wel welke rendement u op lange termijn kunt verwachten.

"In the short term, the stock market behaves like a voting machine, but in the long term it acts like a weighing machine." (Benjamin Graham)


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links