Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Allemaal op kopen

Bijna twintig jaar geleden heb ik een tijd sales trading in obligatie-opties gedaan. Toen kreeg ik veel cursussen en interne en externe opleidingen. Een ervan was een heel dure driedaagse obligatie-opleiding en ondanks dat het allemaal toppers uit de praktijk waren die les gaven heb ik daar achterafgezien maar weinig van opgestoken.

Want ik leerde bijvoorbeeld hoe slechter de crediteur hoe hoger de rente en hoe meer schuld je uit had staan als bedrijf of land, hoe slechter je balans was en hoe slechter je rating. Maar dat is allemaal niet meer zo is, zien we aan Japan. Vermoedelijk zijn ze wereldkampioen schulden maken.

Maar de Japanse rente is helemaal niet hoger dan een Afrikaans land dat nauwelijks schulden heeft. Nee, de rente is zelfs heel veel lager. Ook de aandelen staan helemaal niet onder druk, nee ook die gaan elke dag hoger. QE-magic werd het al tijden geleden genoemd door Koen Hoefgeest en magisch is het.

Meer schulden blijken dus de oplossing van het schuldenprobleem. Maar als dit in een land werkt moet het in een huishouden ook werken, immers een land is gewoon een groot huishouden.

Maar als iemand bij de schuldsanering komt met betalingsproblemen worden al de bezittingen verkocht en krijgen ze helemaal geen krediet meer. Dit is dus de verkeerde aanpak, want als je mensen in de schuldsanering meer geld geeft dan komt alles goed.

Ze kunnen de huidige rente en aflossing weer betalen en zijn dus helemaal geen wanbetalers. En als je ze heel veel geld geeft kopen ze een mooi pak, een mooie auto, een mooi huis en worden ze ineens veel kredietwaardiger. Alleen maar beter toch? Hoezo afschrijven op schulden?

Nu zijn er inderdaad een paar kleine verschillen tussen een land en een huishouden.

  • Een verschil is dat landen vaak een valuta hebben die ze kunnen laten fluctueren. Als je heel veel schulden maakt en daarna je valuta hard omlaag brengt dan heeft iedere buitenlander die je geld geleend heeft een probleem want die krijgt een fractie terug van zijn bedrag.

  • Nog een verschil is dat je in een huishouden je schulden niet een generatie verder kan brengen. Als je overlijdt met schulden kunnen de erfgenamen de erfenis weigeren. Helaas kan de volgende generatie de schulden die onze centrale bank nu maakt niet weigeren.

Zolang we blij zijn met meer schuld gaat zelfs in mei de S&P 500 omhoog en hebben we geen sell in may-effect of last van economische of bedrijfscijfers.

Toch zou je met heel veel fantasie in de S&P 500 en de Dow Jones een weerstandje kunnen herkennen. Maar ik krijg steeds meer het gevoel dat correcties ook iets van vroeger waren.

Zelfs de AEX doet mee aan de stijging.

Natuurlijk kun je beter een herbeleggingsindex als de DAX hebben om naar te kijken, want dat is vanzelfsprekend veel spectaculairder.

Alle indices en dus ook de Eurostoxx 50 staan op een koopsignaal.

Voor mij als contrairion of expert in neergaande markten is dit natuurlijk een dramamarkt. Maar hoeveel experts kent u die het totaal verkeerd zien en dan toch maar -8% staan? En gelukkig is het jaar nog niet om.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2013 13:16
    quote:

    robin3000 schreef op 20 mei 2013 10:53:

    een normaal helder denkend mens weet dat deze kunstmatig gecreëerde stijging verkeerd gaat aflopen. Heeft totaal niets met de reële economie te maken. De man met de hamer komt steeds dichterbij.
    een korte daling, dan weer stijgen want geld moet stromen
  2. [verwijderd] 20 mei 2013 13:37
    Ik ben het slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet al dan niet in strijd met artikel 1 van de grondwet naar een vrije val van de euro toepratende oneliner "Marcel Tak for president", iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving alleen al om de reden dat economie en handel in een steeds sneller veranderende wereld,

    zie bijvoorbeeld

    www.deondernemer.nl/deondernemer/6529...

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    alles te maken heeft met schaarste en toch ook zo nu en dan met logisch nadenken en dat er gelukkig of helaas nu eenmaal gezinnen/banken/landen die al dan niet een in een muntunie een gezamenlijke muntunie zonder politieke afspraken zijn overeengekomen die vooralsnog gelukkig of helaas too big zijn om te vallen zonder de rest van de wereld in de val mee te nemen waar waarschijnlijk niemand op een doorsnee dag van een uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis op zit te wachten, bijvoorbeeld niet in de souverein bij deze over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "souvereine" lidstaat Nederland niet, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, niet eens met zeurpietje omdat uiteraard charts in dit dynamische proces,

    waarin uiteraard a) niemand kan weten wanneer de man met de hamer komt en b) onder het motto “De een zijn dood is de ander zijn brood.” voor wie dit dan erg is dat de man met de hamer komt,

    een plaats dienen te hebben en met wielerman alsmede met robin3000, maar daarentegen ben ik het gelukkig of helaas voor de eerstvolgende 60 à 70 jaar weer wel eens met korbe007.
  3. [verwijderd] 20 mei 2013 14:00

    een paar jaar is veel in een mensenleven...maar op de geschiedenis stelt het helemaal niets voor.

    Veel mensen denken dat we (figuurlijk) al in 1929 zitten, maar misschien is het pas 1926.... Sommige mensen kijken simpelweg té ver voor zich uit en menen in 1928 dat ze het helemaal verkeerd hebben.

    Mijn gedachte is: zet in op meerdere sporen die inspelen op verschillende richtingen. Je kan binnen een peergroup de beste bedrijven long gaan en de zwakste short. Of straddles, butterflies etc....er is zoveel mogelijk.

    Ik heb me enigszins verdiept in de edelmetalen en de stand van zaken (naar mijn bescheiden mening): in de particuliere markt droogt het aanbod aardig op. De vraag is ook bescheiden (geen geld over voor edelmetaal) en de rijkere beleggers gaan naar de Silvermountains (bedenk dat fysiek op Schiphol achter de douane net zo goed is als hhet zitten in mijnen...je kan er niet aankomen als het er echt toe doet) en Amsterdamgolds van dit land. Nu betaalde men particulier doorgaans ver onder de zilverhandelsprijzen incl. btw, maar momenteel liggen de '2ehands'prijzen hoog in vergelijk met jaren terug. 1000kilo zilver bij elkaar sprokkelen is een grotere uitdaging dan jaren terug en natuurlijk is al dat edelmetaal wel ergens, maar weinigen tonen zich bereid om te verkopen (zeker als het niet meer 'zo hoog'staat).

    Ik zie de paralellen met verhalen dat scheuring tussen fysiek/papiermarkt a.s. is. De beweging tussen vraag en aanbod staan haaks op elkaar; fysiek grotere vraag dan aanbod en papier groter aanbod dan vraag.
    Bij mij speelt het verhaal van Soros op indertijd met het Duitse Mark-Britse Pondverhaal. Een shortsqueeze via de fysieke markt is m.i. denkbaar, zeker in deze wereld van de hele grote getallen. Ik denk dat China al in staat zou kunnen zijn dat te bewerkstellingen door via de papiermarkt zoveel fysiek op te eisen, dat het niet meer na te komen is...of na jaren van inkopen dat aanbod gewoonweg opdroogt/stil valt.

    Waardering hoeft niet persé logisch te zijn...zo schets je ook in je column. Toen Soros het Pond deed devalueren betrof het vnl een op de knieen dwingen van een monetaire afspraak...als die er niet was zou Soros het risico lopen zich er helemaal blut op te speculeren.
    Iedereen weet dat er meer geld om gaat in de papiermarkt en als dat geld naar de fysieke markt wil, dan is er zwaar onvoldoende in voorraad. Je kan goud en zilver m.b.v. fiatgeld op de knieen krijgen en naar 500$/oz dwingen.

    We zitten m.i. nu in een markt waarin burgers/beleggers edelmetaal loslaten t.g.v. een dalende prijs. Eerder kregen ze kans te verkopen op een hogere prijs, maar dat belet andere beleggers JUIST om te verkopen en houden dus vast.

    Ik denk dat de volgende beweging stijl omhoog gaat van een nivo dat misschien nog ver onder de huidige ligt. Maar de volgende top zal alle spelers van de laatste 15 jaar buitenspel zetten...denk ik.
  4. [verwijderd] 20 mei 2013 14:13
    Tot ik anders leer, is TSM's BTW vrije metaal gewoon papier. Niets anders dan GLD en SLV. Het is er alleen als je er niet om vraagt. En waarom zou je er niet om vragen? 21% BTW ontlopen? Koop dan gewoon munt(bar)en, die hebben veel minder BTW, en hoef je geen kerel in pak te vertrouwen dat het er écht heus ligt, en beschikbaar is voor als je het afnemen wilt. Vraag eens aan ABN-AMRO goudrekening klanten hoe die service hen bevallen is. Dacht in goud te zitten, maar het bleek toch papier.
  5. [verwijderd] 20 mei 2013 22:05
    Het is gewoon Monopoly, met hetzelfde papiergeld.Zolang producenten en leveranciers er nog in geloven en iedereen het drukpersgeld slikt is er niets aan de hand.Echter China, Rusland en India zijn massaal goud in aan het inslaan.Dat zijn exporteurs, welke straks hun grondstoffen moeten betalen in goud en daar wordt nu al, fysiek voor ingeslagen.Het is wachten op de inflatie tsunamie.Die komt vanzelf als ook de opkomende landen massaal gaan consumeren, terwijl de aanvoer van consumptie goederen stokt.
    Tenslotte zijn de CBS/internationale indexen onbetrouwbaar.Het is gewoon wachten tot de slavenarbeiders zorgen voor sociale onrust.
  6. [verwijderd] 20 mei 2013 23:02
    @E.Arkenbosch In uw reactie is het verder bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de euro toepratende oneliner 'Marcel Tak for president', u een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving niet duidelijk wie u wanneer als 'slavenarbeider' aanmerkt,

    welke slavenarbeider al dan niet in strijd met een eerste artikel van een grondwet van een souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken lidstaat die als souvereine lidstaat vroeg of laat (extreem) links- of ((extreem) rechtsom aan de voorwaarden van de niet met een oneliner 'scorend' als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoren in Brussel en Frankfort zal moeten voldoen al dan niet permanent verongelijkt verontwaardigd voor welke onrust die uiteraard de weeffouten van een overeengekomen muntunie niet wegnemen gaat zorgen,

    waar dan op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis al dan niet na een mogelijke vrije val van de euro met de mogelijke consequentie van het in de rij staan van de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen,

    die de mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden hebben gekregen,

    alstublieft, doet u er dan maar wat mee,

    om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op te kopen,

    zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens in Hamburg en Rotterdam en de gasvelden rond Cyprus,

    door wie het wachten zou zijn.
  7. gerrit 69 21 mei 2013 21:55
    quote:

    Theo Benschop schreef op 20 mei 2013 23:02:

    @E.Arkenbosch In uw reactie is het verder bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de euro toepratende oneliner 'Marcel Tak for president', u een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving niet duidelijk wie u wanneer als 'slavenarbeider' aanmerkt,

    welke slavenarbeider al dan niet in strijd met een eerste artikel van een grondwet van een souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken lidstaat die als souvereine lidstaat vroeg of laat (extreem) links- of ((extreem) rechtsom aan de voorwaarden van de niet met een oneliner 'scorend' als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoren in Brussel en Frankfort zal moeten voldoen al dan niet permanent verongelijkt verontwaardigd voor welke onrust die uiteraard de weeffouten van een overeengekomen muntunie niet wegnemen gaat zorgen,

    waar dan op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis al dan niet na een mogelijke vrije val van de euro met de mogelijke consequentie van het in de rij staan van de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen,

    die de mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden hebben gekregen,

    alstublieft, doet u er dan maar wat mee,

    om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op te kopen,

    zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens in Hamburg en Rotterdam en de gasvelden rond Cyprus,

    door wie het wachten zou zijn.
    Kan je jouw monoloog ook in gewoon Nederlands neer schrijven?

    Dit is gewoon onbegrijpelijke ambtenaren-taal.

    Gerrit
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.