Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aegon en ING: de tussenstand

De financiële sector in Nederland laat qua resultatenontwikkeling en koersvorming van de aandelen een verdeeld beeld zien. De eerstekwartaalresultaten waren het meest teleurstellend bij Binck, terwijl Van Lanschot meevallende cijfers publiceerde. Daar kom ik snel op terug, zo de AEX-financials.

Eerst wat algemene trends waar de financials momenteel mee te maken hebben. De nadruk in de presentaties van verzekeraars ligt vaak op groei en productie, de nettoresultaten bij verzekeraars zijn namelijk vaak gehusseld en daardoor moeilijk te interpreteren. Voor mogelijke extra kosten bij de woekerpolissen is niet additioneel gereserveerd bij verzekeraars, maar zij zitten dan ook in het staartje van de afwikkeling. Nog onbekend is hoe de Solvency 2-regels per 1 januari 2014 (mits niet uitgesteld) gaan uitpakken voor het beleggingsbeleid.

Een andere kwestie bij levensverzekeraars is het kabinetsvoorstel om fiscaal vriendelijk pensioensparen te beknotten tot 70% van het gemiddeld loon in plaats van 70% van het eindloon. Hierdoor valt er minder fiscaal af te trekken. Dit is weliswaar gunstig voor de begroting en voor de bestedingen (zegt de Nederlandsche Bank), maar minder leuk voor verzekeraars.

Terug naar ABN Amro
In de bankwereld spelen ook veel zaken. Zo zijn veel vermogensbeheercliënten van GE Artesia Bank (General Electric) aan Staal Bankiers (Achmea) overgedragen en gaat Deutsche Bank (Nederland) afscheid nemen van haar particuliere en klein zakelijke cliënten. Dit zijn activiteiten die een aantal jaren geleden zijn gekocht van ABN AMRO, toen zij gedwongen moesten verkopen vanwege een te groot marktaandeel. Nu komen deze cliënten waarschijnlijk weer voor een groot deel terug. Deze buitenlandse banken in Nederland willen kennelijk hun risico’s verlagen en hun efficiency verhogen.

Dan is er nog de Europese Bankenunie. Wanneer deze effectief wordt is nog onduidelijk, omdat volgens deskundigen eerst een EU verdragswijziging zal moeten plaatsvinden. Allereerst is het van belang om harmonie te brengen in nationale afwikkelingsmechanismen, zoals de Nederlandse interventiewet en het depositogarantiestelsel.

De banken (ook banken van verzekeraars) zullen in 2013 en 2014 ongeveer 1 miljard euro bruto moeten betalen vanwege de redding van SNS Reaal. De bijdrage is afhankelijk van het spaargeld/deposito’s die per bank onder de garantieregeling valt. Individuele bedragen worden nog niet genoemd omdat er nog overleg is met het Ministerie van Financiën.

Meer transparantie
Onzeker is of Nederland zal meedoen aan de Financiële Transactie Tax (FTT), zolang Brussel geen uitzondering maakt voor onze pensioenfondsen. Luxemburg en Engeland doen in ieder geval niet mee aan de 0,01% heffing op effecten- en derivatentransacties. Het zou de Nederlandse fiscus een half miljard euro kunnen opleveren, los van de bankenbelasting.

Ook zal vanaf 2014 de wereldwijde OTC-derivatenmarkt (OTC is over the counter: red) strakker gereguleerd worden. Er zal met standaardcontracten worden gewerkt en de clearing zal centraal worden. Ook zullen alle OTC-derivaten worden gemeld bij transactieregisters. Eén en ander is vervat in de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en moet leiden tot meer transparantie.

Bijgevoegd is een tabel met enkele kerncijfers van Nederlandse beursgenoteerde financials waaronder het eigen vermogen per aandeel en het rendement op het eigen vermogen; de Siamese tweeling. Immers, naarmate het eigen vermogen lager is kan er een hoger rendement behaald worden en vice versa. Bij Aegon zijn deze cijfers respectievelijk 11,05 euro en 6,3% en bij ING 14,28 euro en 6%. Het zegt iets, maar veel is afhankelijk in hoeverre de activa marked-to-market zijn gewaardeerd.


Klik op het plaatje voor een grote versie

Aegon
Ondanks de altijd positieve kwartaalberichten van Aegon werd in het eerste kwartaal een gemiddeld operationeel resultaat behaald, zoals we dat al vele kwartalen kennen, en was het nettoresultaat teleurstellend. Het tegenvallende resultaat is vooral toe te schrijven aan ongelukkig gekozen hedgetransacties, waarbij de Amerikaanse aandelenportefeuille werd afgedekt.

Positief is natuurlijk dat Aegon via een dergelijke hedge kiest voor kapitaalprotectie. Zoals bekend wordt circa 65% van het bedrijfsresultaat gerealiseerd in de VS. Nu de Amerikaanse economie blijft groeien kan dit percentage wel eens toe gaan nemen.

In ieder geval neemt de kwaliteit van het eigen vermogen (tangible value) toe en neemt de leverage af. In 2009 bedroegen de immateriële activa nog 4,6 miljard euro, gelijk aan 38% van het eigen vermogen; thans is dit 2,9 miljard euro en nog maar 10% van het eigen vermogen. Ook de nettoschuld (excl. derivaten) ten opzichte van het groepsvermogen daalde van 52% in 2009 naar 28% in 2012.

ING
ING behaalde prima resultaten (ook gecorrigeerd voor boekwinsten uit verkopen) en ik denk dat in 2014 al een einde komt aan de staatssteun (officieel nog de tijd tot mei 2015). ING kan alles afbetalen; het is slechts nog een kwestie van onderhandelen met de staat en de Europese Commissie. Dit zou zo voor alle partijen een goede zaak zijn.

Er moet nog 1,2 miljard euro worden afbetaald, plus rente. Onzeker is nog wel hoeveel kapitaal het Europese verzekeringsbedrijf nodig heeft, dat waarschijnlijk in 2014 naar de beurs zal gaan. De opbrengst uit de plaatsing van 25% van de aandelen van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf, nu Voya Financial geheten, viel tegen aangezien de beurswaarde lager is dan de boekwaarde.

Inmiddels zijn deze aandelen al weer 15% gestegen, wat gunstig is voor de verkoop van de resterende aandelen; eind 2016 moet ING’s belang onder de 50% zijn gezakt. Wanneer ING haar schulden aan de staat heeft afbetaald kan ING ook onder andere haar dure 8% 1,5 miljard euro perpetuele lening aflossen (elk jaar een aflossingsmogelijkheid) en kan er weer dividend betaald worden.

De onderliggende nettoresultaten bedroegen 800 miljoen euro. Het vierde kwartaal van 2012 was dit 483 miljoen euro en 579 miljoen euro in het eerste kwartal van 2012 op basis van dezelfde activiteiten. Door verkopen van dochterondernemingen is de winst echter afgenomen. De positieve zijde is natuurlijk dat de schulden afnemen bij zowel de holding (double leverage) als bij de verzekeringspoot en dat het eigen vermogen toeneemt.

De rentemarge stijgt weer iets van 1,34% in het vierde kwartaal van 2012 naar 1,38% in het eerste kwartaal van 2013. De non-performing loans (NPL’s) maken zo’n 2,6% van de leningenportefeuille uit, waarvan vastgoedleningen geleidelijk blijven doorstijgen tot nu 8,1%. Ook de NPL’s van Nederlandse hypotheken stijgen licht tot 1,5%.

Het is nog niet schokkend maar het moet ook niet veel erger worden, want dan zullen de afschrijvingen op leningen verder verhoogd worden, wat ten koste zal gaan van de winst.

De volgende keer de niet-AEX-genoteerde financials.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2013 12:53
    Dus conclusie....zowel AEGON als ING staan er heel best voor qua financiele middelen en qua vooruitzichten. Elke maand zal het eigen vermogen verder groeien en wanneer de stress-test komt zal blijken dat AEGON en ING tot de minst risicovolle financiele instellingen in de Eurozone behoren. De hollanders zijn op financieel vlak altijd al voorlopers geweest en dat weet iedereen in de financiele wereld...zie ook ons pensioenstelsel. AEGON heeft de hedge op kapitaalbescherming niet meer nodig en zal dus bij verder stijgende (Amerikaanse) beursen weer hele mooie kwartaalcijfers gaan laten zien. De koers kan dus nog veel hoger, ook als je alleen al kijkt naar de waarde per aandeel. Voor ING zit er waarschijnlijk nog veel meer positief nieuws in het vat. Als namelijk verdere afstoting van belangen doorgezet worden (en dat moet ING) dan wordt het eigen vermogen nog sterker en dus ook hier een uitkomst voor de stress-test die zeer positief zal zijn. Ook het aflossen van de nog kleine staatsschuld zal positief zijn en ook als zodaning in de koers terug te zien zijn (stijging). En dan komt het nieuws dat er ook weer aan dividend gedaan zal worden wat de koers nog eens een boost omhoog zal geven. Gesterkt door de lage waarde van het aandeel ten opzichte van de bedrijfswaarde per aandeel is dit dus (net als AEGON) een dik koop-moment.
    Ik zeg dit al een tijdje voor beide fondsen/bedrijven en heb ze natuurlijk ook in mijn bezit, maar het beste moet nog gaan komen.
    AEGON schurkt tegen de 5 euro en kan makkelijk naar 7 euro.
    ING schurkt weer tegen de 7 euro aan en kan zomaar (snel) naar de 9+ euro oplopen....voor beide nog voor het eind van dit jaar !!
    Tenzij er nog hele dramatische dingen gebueren als aanslagen, rampen of toch instorten van de EU....maar dan kan je beter in geen 1 bedrijf je geld meer beleggen (cash is dan king !!).
    Owww...en een andere TIP (gratis) is Barclays...goede koersontwikkeling, goede hernieuwde marktpositionering en ook dividend uitbetaling...ook die gaan nog veel hoger koersen.
    Succes - Zepolna
  2. [verwijderd] 17 mei 2013 16:11
    Het is opvallend en jammer dat Aegon door de NL. analisten van de collegas /concurenten SNS, ABN zo slecht worden behandeld.SNS en ABN zijn zelf door hun eigen analisten in de afgrond geraaakt. Nu nemen ze wraak op Aegon. R.van Z Is duidelijk de aanvoerder van deze bende Deze idioot heeft Aegon op verkoop gezet en koers 4 Euro. Van Z.kijk eerst even in de SNS spiegel
  3. forum rang 6 haas 18 mei 2013 02:56
    Binck heeft 5 miljoen begroot............
    =======================================

    The Dutch government nationalised SNS Reaal on the basis of the Intervention Act on 1 February 2013. A one-time
    resolution levy into the treasury will be imposed on banks amounting to a total of € 1 billion. This levy will not be
    deductible for the purpose of corporation tax. The contribution of the various banks will be related to the total sum of
    the deposits guaranteed under the deposit guarantee scheme held with them on 1 February 2013. The exact amount of
    the contribution of BinckBank N.V. is not currently known. Based on the available data as used for the last contribution
    to the deposit guarantee scheme, it could be approximately € 4.5 -5.0 million
  4. [verwijderd] 18 mei 2013 11:46
    John - iedereen 'praat' uiteindelijk alles in zijn/haar eigen zakken. ABN analisten hebben al eerder AEGON afgekraakt en op lagere koersdoelen gezet. Dit zijn de manipulerende krachten die de markt nou eenmaal bespelen en waar wij als prive-beleggers het mee te doen hebben. Ook zit daar het grote geld en is er voor hen de mogelijkheid om de koers te doen dalen wanneer ze gaan dumpen...of andersom te laten stijgen als ze ineens strategische koop-orders plaatsen. Voor de particuliere belegger is het oppassen geblazen....MAAR....je kan nog altijd zelf nadenken en in- en uitstappen op de juiste momenten. KIES die zelf !!! Ik heb afscheid genomen van mijn posities in AEGON en ING gisteren einde van de dag toen de beurs toch nog mooi ophoog ging (ING helemaal ineens). Ben daar op 7.097 uitgegaan en bij AEGON op 4,979....dus redelijk mooi op hun top gisteren.
    Waarom zal ik je proberen uit te leggen.
    Ik heb een paar goede (door ervaring) analisten die ik volg en die het meestal heel aardig "zien" en tuurlijk klopt het ook wel eens niet en dan pak ik mijn verlies om later weer in te stappen, want zelf hou ik alle economische nieuwsfeiten natuurlijk ook in de gaten....ben niet dom :-) Maar goed...de AEX van rond de 273 geeft een flinke weerstand. Die gaat normaliter een daling geven, want daar wordt (zo wordt verwacht) niet zomaar even doorheen geprikt. Dus met nog een klein procentje koerswinst (volgende week) verwacht ik dus een daling...en waarschijnlijk over een langere periode met wat ups en downs, maar wel met als gevolg dat na de flinke beurs-stijgingen van de afgelopen periodes er een correctie MOET gaan komen.
    Dus ik verwacht dat we die zeer binnenkort gaan zien starten.
    Ik stap dus op een lager niveau gewoon weer in (in AEGON, ING en BARCLAYS).
    De redenen om oa een daling te verwachten is dat de US en JAPAN enorm zijn opgelopen en mede door stimuleringen (en Japan daardoor ook door de zwakker geworden Yen). Er is niet voor niets onlangs in het nieuws afgesproken op de TOP van de G7 dat stimuleringen van landen in hun economie (Japan) niet mogen leiden tot "eigen gewin''...lees het artikel van enkele dagen geleden. EN dat bedoel ik ook met zelf het nieuws volgen....enfin...check ook de FED !!
    De FED zal zeer waarschijnlijk binnenkort stoppen met het stimuleren en dat kan haast niet anders dan ffe een daling veroorzaken, immers "we" moeten het daar dan op eigen kracht gaan doen en daar zullen "we" het nog lastig mee gaan krijgen.....maar zo zou het wel moeten gaan.
    Ook de DAX is enorm opgelopen en helaas is het zo dat in Duitsland de economische gegevens niet bijster goed zijn...dus dat zou ook een correctie van de DAX betekenen.
    Waarschijnlijk, maar bijna zeker zal de AEX dus mee zakken met de DAX en US...wat Japan doet is de vraag....maar er zal gedoe komen als men daar ook blijft doorgaan met stimuleren wat als bij-effect heeft een lagere YEN (dus eigen gewin).
    Ook wat de Centrale Bank in de EU gaat doen is afwachten....wel stimuleren of nog niet. Ik denk het laatste omdat er nou eenmaal een hoop geld in Griekenland, Spanje, Portugal en Italie (en Ierland) is gepompt.
    Maar wie weet als de beursen beginnen te dalen (na het bereiken van de 273 zone) en men kritiek krijgt dat ze toch iets gaan doen....dan zal dat de beursen weer vooruit helpen (omhoog dus)...en dan moet je instappen !! :-) om mee te liften.
    Maar voor nu wacht ik ffe op wat komen gaat...heb mijn winst gepakt en de centen klaar staan om er straks (op een lager niveau) weer in te stappen en dan weer mee te liften....MAARRR, hou het economische nieuws in de gaten. Wie weet is er iets gaande waardoor je langer moet wachten aan de zijlijn...en zeker als de Centrale Bank in de EU niets gaan doen en de FED gaat stoppen met stimuleren.
    Ik ben van mening dat iedereen ook TE positief is op de beurs en ook dat is vaak een indicator dat het wel eens zou kunnen gaan omslaan (binnenkort).
    Een hogere koers van de AEX is wel wat ik wil geloven...en ook dat er hopelijk vanuit de huizenmarkt meer goed nieuws komt (of van onze regering met hun belastingmaatregelen die de boel toch afremmen)...dus 400 punten voor de AEX zal er later dit jaar wel komen...denk ik, hoop ik.
    Dan zit ik er ook alweer in hoor, maar NU FFE NIET :-)
    Ik ga af op wat ik lees en de uitleg van analisten die ik volg, en het nieuws wat er gewoon is en wat je zelf kan oppakken en kan proberen uit te leggen wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben. Dus zelf analitisch zijn is belangrijk.
    Dus geniet nog van de stijging, maar ik verwacht die de aankomende week te zien stoppen...en dan is het gezond dat we na een flinke stijging ook eindelijk weer een correctie gaan krijgen...en niet alleen in de AEX, maar ook zeker de DAX en de US. Voor de AEX wordt zone 340-344 of 350 gezien.
    Dus hou het nieuws en ook zeker wat de FED gaat doen (of de Centrale Bank EU) scherp in de gaten :-)
    Succes allemaal....we spreken elkaar vast nog wel in 1-of-andere column :-)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links