Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gratis geld

Ik heb me vroeger wel eens (lees: heel vaak) druk gemaakt over dat Greenspan zijn hand onder de markt hield en pluge protection inzette om zo de speculanten te beschermen tegen de marktwerking terwijl ik short zat.

Ik zeg speculanten want als je bijvoorbeeld in vastgoed te veel panden koopt en het gaat goed casht deze persoon, maar als het verkeerd gaat en er moet snel worden afgebouwd werd hij geholpen. Nadat Ben B. en zijn kornuiten QE 1 tot en met QE X hebben ingezet is het nog gekker geworden.

Banken en bedrijven die te veel hebben uitgeleend (gespeculeerd) worden geholpen met gratis geld

Het geld is zo goedkoop geworden dat ook bedrijven daarvan profiteren. Bedrijven die vroeger hoge rentes (highyield) moesten betalen kunnen nu voor de prijs van een goede crediteur geld lenen.

Op Zerohedge stond een mooi plaatje. We zien dat wat we tegenwoordig highyield noemen en dus ook een hoog risico is voor de uitlener nu slechts 5% rente oplevert/betaalt.

Dit is aan een kant heel positief voor de bedrijven die vroeger geen geld konden lenen of dusdanig veel rente moesten betalen dat het commercieel niet interessant was. Deze bedrijven kunnen nu toch investeren, groeien of herfinancieren tegen lage rentes.

Dit is goed voor de werkgelegenheid en voor de economie in het algemeen. Alleen het is niet goed voor de beleggers (uitleners) want zij krijgen maar een kleine risico-opslag en aangezien we zeker weten dat een deel van de highyield niet terug wordt betaald weten we ook dat hier op lange termijn veel schade aan de economie gaat ontstaan.

Ik heb in 2007 ook de highyield gemeden omdat het rendement het risico niet waard is. Aandelen geven vaak een soortgelijk dividendrendement maar geven daarbij ook nog veel meer mogelijke koerswinst.

Nu weten jullie dat dit geen koopadvies voor aandelen is want het geeft eerder de situatie aan dat we in een bubbel zitten. Het feit dat Moody’s de angst voor een bubbel in bedrijfsobligaties overdreven vind bevestigt voor mij het idee.

Dat de lage rente rare dingen doet wordt ook duidelijk als ik kijk naar het ooit failliete Fannie Mae. Voor de kredietcrisis was de koers rond de 80 dollar. Nu staat de koers nog op 0,88 dollar. Toch gaat dit bedrijf 59,4 miljard dollar dividend uitkeren... aan de overheid.

De overheid hielp dit bedrijf met 117,1 miljard dollar steun in 2008. Fannie Mae behaalde een recordkwartaalwinst van 8,1 miljard dollar in de eerste drie maanden.

De koers deed mede door het overheidsbelang nog niet zo veel op deze recordwinst. In de maandgrafiek is de historische gekte mooi te zien. Als grafiekenliefhebber zie ik er een hoofd-schouderpatroon in. In de hieronder getoonde weekgrafiek zie ik alleen al tijden een vlakke lijn.

Zoom ik verder in dan zie ik een patroon dat we veel in ziekenhuisseries zien, een patiënt met een flatline die even gereanimeerd wordt. Of hij uiteindelijk weer gewoon gaat ademen weten we pas over een paar uitzendingen.

AIG was ook een soort Fannie. Maar is er volgens de verhalen weer helemaal bovenop. Ik blijf een beetje sceptisch over dit verhaal. 

Kijkend naar de bedragen die er in Amerika betaald zijn als steun zijn de bedragen aan bijvoorbeeld de ING pinda’s. Ook onze bedrijven betalen de steun snel terug.  De lage rente geeft ook banken veel lucht.

Dat uiteindelijk mensen geen geld meer op een deposito willen met een, na belasting, zeker verlies (1,2% vermogensrendementsheffing) lijkt nog niet te deren. Maar die deposito’s tellen mee voor de berekening van het bedrijfskapitaal en als mensen niet méér willen, hebben de banken een gat in hun balans...

Maar wie dan leeft dan zorgt.

Nog even een paar lievelingen langs.

ik heb vorige week even winst gepakt in Apple, volgende week gaan ze ex-dividend. Ik vond het candlepatroon net even te tricky om te blijven zitten. Wel is het nog steeds een koop en geloof ik op langere termijn in dit aandeel. Ik geloof alleen wat minder sterk in de markt.

Facebook staat op een draaipunt en kan of op 26,76 een verkoopsignaal geven dan wel een mooie pullback hebben gehad. Gezien het over-enthousiasme in de markt heb ik geen haast om dit soort aandelen nu te kopen.

IBM (big blue) was tijden een lievelingsshort-aandeel en heeft nu een mooie pullback achter de rug. Daarmee is het als u gelooft dat de markt omlaag moet best een leuk aandeel om een turbo short op te nemen.

Amazon was voor mij ook een short, maar ook hier is het herstel heel heftig. Ik had achteraf gezien moeten gaan voor: “de droom van iedere speculant” (om uw aankoopkoers terug te zien) en mijn turbo short een paar weken geleden na de cijfers verkopen.

Ik had toen zelfs een kleine winst (dus meer nog dan een droom) maar ik dacht dat de markt iets zou corrigeren en dat dit fonds dan extra hard zou gaan. We hebben nog wel een shortsignaal in de Twindicator.

Philips heeft ook nog een verkoopsignaal maar ook hier zie je een wel heel fors herstel.

Crude olie heeft was moeite door zijn weerstand te komen. Ik ben negatief voor de olieprijs en denk dat we best een tik terug kunnen.

Goud en dus goudmijnen hebben een pullback laten zien en vallen nu weer terug. Technisch gezien is dit geen goed teken en moet je rekening houden met een verdere daling.

Op bijna alle commodities ben ik negatief en dus moet u zeker met aan goederen gerelateerde aandelen voorzichtig zijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 mei 2013 10:22
    Moet het niet zijn 'Funny Mae' want men koopt de schulden op, maakt geld goedkoop om te lenen alleen voor bedrijven zoals Fannie Mae die de schulden keurig netjes terug betalen: zero sum game. Het gelag betalen pensionada's. Ik lees bij M.Armstrong:"..........It is also becoming obvious that interest rates cannot be kept at such a low level. This is causing pension funds and even the Social Security system to move deeper into insolvency. Without interest rates at normal levels, pension funds that were “conservative” are broke. States like Pennsylvania didn’t bother to even fund their pensions for the last 5 years..............". Waarvan akte, of het hier zoveel beter is valt te betwijfelen gezien de onwil EU-obligaties uit te geven en dus lage rentes krijgen misschien zelfs wel 0,25%.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Amazon.com 19 apr
    174,620
    -2,57% -4,600
  2. 74,230
    +1,70% +1,240
  3. Apple 19 apr
    164,930
    -1,26% -2,110
  4. 2.392,50
    +0,55% +13,13
  5. ING Groep 19 apr
    15,230
    +0,41% +0,062
  6. 181,590
    +0,07% +0,120
  7. 481,060
    -4,13% -20,740
  8. 18,850
    -0,24% -0,045

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links