Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

You can bank on it!

In het herstel na de kredietcrisis lopen de Amerikaanse banken duidelijk voor op hun Europese tegenspelers. Dit weerspiegelt zich zowel in de beurskoersen als in de bedrijfsresultaten. Daarbij profiteren de Amerikaanse instellingen ook van het herstel van de Amerikaanse economie en de huizenmarkt.

Een van de banken die sterker uit de crisis naar voren is gekomen is Wells Fargo. Met een leningenportefeuille van meer dan 800 miljard dollar en een marktaandeel van 25% is Wells Fargo de grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten.

Een deel van de verstrekte hypotheken wordt door de bank uit San Francisco overigens steeds aan andere marktpartijen doorverkocht, waarbij Wells Fargo dan wel de provisie als originator opstrijkt.

Veiligste bank
Het concern ging er tot 2007 prat op de enige Amerikaanse instelling te zijn met een AAA-rating van zowel Moody's als Standard & Poor's en het noemde zichzelf The World's Safest US Bank. Tijdens de kredietcrisis werd de rating van Wells Fargo verlaagd, maar inmiddels is die weer A+ .

De bank heeft meerdere stresstesten van de Fed succesvol doorstaan en  behoort momenteel met Citigroup, JP Morgan Chase en Bank of America tot de top-vier. Gemeten naar marktwaarde bezet het zelfs de tweede plaats.

De bank is opgericht in 1852 door de oprichters van American Express, Henry Wells en William G. Fargo. Ondanks de talloze overnames heeft Wells Fargo zijn traditionele banden met het "Wilde Westen" en het daarmee gepaard gaande romantische imago behouden.

De slogan van de bank (Together we’ll go far) is een knipoog naar de 19e-eeuwse roodgele stage coach waarmee het post- en geldverkeer werd onderhouden. De koets is nog steeds een symbool in de marketing van de bank.

Particulieren
Wells Fargo is als community bank sterk gericht op particulieren en heeft meer dan 9000 filialen in het gehele westen en noordwesten van de Verenigde Staten. Naast de traditionele consumptieve kredieten is de bank ook actief in specifieke segmenten zoals:

  • autofinancieringen
  • studieleningen
  • credit cards

Ook op het gebied van wealth management is de bank een sterke speler. De bank heeft daarnaast een aantal vestigingen in het buitenland en een sterke internetdivisie.

Kredietverlening
In oktober 2008 verraste Wells Fargo de Amerikaanse bankwereld door de met hypotheken in problemen geraakte bank Wachovia, de zesde van de Verenigde Staten, over te nemen voor een bedrag van 15 miljard dollar. Met de overname van Wachovia verdubbelde de omvang van Wells Fargo.

De integratie ging door de kredietcrisis niet geheel zonder problemen gepaard, maar inmiddels is Wachovia volledig geïntegreerd. De overname bleek uiteindelijk goed uit te werken, en nu profiteert de bank ten volle van het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt en de hypothecaire kredietverlening.

Met de overname Wachovia nam Wells Fargo ook Wachovia Securities over, een van de grootste retail-effectenbrokers en wealth managers in de Verenigde Staten. De laatste jaren is daarnaast de zakelijke kredietverlening aan het grootbedrijf fors uitgebreid.

Toch is Wells Fargo nog steeds een bank met een relatief simpel business model, zonder investmentbanking-divisie of complexe derivatenhandel. Zij behoort met een Tier 1 Kapitaalratio (kernkapitaal) van 11,75% per ultimo 2012 tot de sterkst gekapitaliseerde Amerikaanse banken.

Lean and mean
Wells Fargo boekt in het eerste kwartaal 2013 een recordwinst van 5,2 miljard dollar, een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor. De winst per aandeel bedroeg 92 cent en dit was beter dan verwacht, omdat analisten rekenden op 88 cent per aandeel.

De recordwinst kwam ondanks een omzetdaling van 2% ten opzichte van 21,6 miljard dollar in 2012 tot 21,3 miljard dollar in 2013. De bank profiteerde sterk van kostenbesparingen. Zo zijn er 5300 banen geschrapt en werden kantoren samengevoegd.

Maar met een efficiencyratio (kosten-batenratio) van 57,8% is nog verdere verbetering mogelijk. De bij Wells Fargo gestalde deposito's groeiden het afgelopen jaar met meer dan 51 miljard dollar, waarmee het bedrijf over goedkope financiering van zijn activiteiten beschikte.

De gemiddelde fundingkosten van Wells Fargo bedroegen het afgelopen decennium gemiddeld slechts 1,3%, veel lager dan andere Amerikaanse grootbanken en 20% minder dan de naaste concurrent.

Verbeterde kwaliteit
De vraag naar leningen lijkt in het begin van 2013 wat te zijn afgenomen en de netto rentemarge daalde van 3,56% naar 3,48%. Maar voor de komende kwartalen rekenen analisten toch met een bescheiden toename van de netto rentemarge, mede omdat de kwaliteit van de kredietverlening verbetert.

De non-performing assets, leningen met achterstallige aflossingen en rentebetalingen, vormen nog slechts 1,6% van het totaal. Wells Fargo beschikt over voldoende voorzieningen om eventuele verliezen op te vangen.

De kredietverlening kan weer gaan groeien nu veel Amerikaanse consumenten oude schulden hebben afgelost en de huizenprijzen weer stijgen met een tempo van 4 tot 6%. Het aanbod aan bestaande huizen is momenteel het kleinst in meer dan tien jaar tijd.

Bovendien is de hypotheekrente recordlaag, wat betekent dat meer mensen zich een huis kunnen veroorloven. Wells Fargo beschikt bovendien over een concurrentievoordeel ten opzichte van veel andere Amerikaanse banken door de mogelijkheid van cross-selling.

Bijna de helft van de omzet van het bedrijf kwam uit bronnen anders dan rente-inkomsten. Wells Fargo slijt in het kantorennet meer dan zes verschillende producten of diensten per huishouden, terwijl de cross-sellingratio in de wealth management-services op 10,3 per cliënt ligt.

Koerskans en consistent dividend
Wells Fargo maakte bij de publicatie van de kwartaalcijfers bekend het kwartaaldividend met 20% te verhogen. Dit betekent een verhoging van 0,25 dollar naar 0,30 dollar per aandeel. Dit betreft al de tweede verhoging van het dividend binnen het jaar.

Het aandeel Wells Fargo heeft nu een dividendrendement van 3,1% en dat ligt boven het Amerikaanse gemiddelde. De bank voert met een rendement over het totale vermogen van 1,5% en een rendement op het eigen vermogen van 13,1% over de afgelopen twaalf maanden, de ranglijst aan van meest consistent winstgevende Amerikaanse banken.

Met een pay-out (dividend ten opzichte van de nettowinst) van minder dan 30% en een middellangetermijngroei van 8%, lijkt weinig een voortgezette dividendgroei in de weg te staan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Eigen aandelen
De trend van de herziening van de winsttaxaties is positief voor Wells Fargo en dit ondersteunt de waardering. Aandeelhouders kunnen meer goed nieuws tegemoet zien met de inkoop van eigen aandelen.

Wells Fargo wordt verhandeld op een koers-winstverhouding van minder dan 10 maal de getaxeerde winst per aandeel voor de komende twaalf maanden. Analisten hanteren een koersdoel van 40,70 dollar, maar met het forse dividendpotentieel en de inkoop van eigen aandelen, meen ik dat de bank een intrinsieke waarde heeft van meer dan 45 dollar.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bangizwe 1 mei 2013 07:21
    Hoe zit het eigenlijk met al die in beslag genomen woningen. Als ik het goed begrijp koopt de FED maandelijks een flik pak van die slechte leningen op. Maar wie is dan eigenaar van die woningen. Ik kan mij maar moeilijk inbeelden dat de FED deze stock van miljoenen woningen zal gaan beheren.
  2. [verwijderd] 2 mei 2013 08:12
    Fed en Ecb zijn gewoon oneerlijk bezig op de beurs. Hun mooi steeds gratis geld ophalen, en de belegger kan dokken. er is maar richting, Up, en down helaas bijna niet meer. Oplichters en ratten zijn het tegenwoordig, niks meer met beleggen te maken dit spookhuis.

    De bankiers en banken worden gewoon geholpen met kapitaal op te halen, terwijl ze het veroorzaakt hebben. mooi spel.

    Puts en shorts zijn gewoon waardeloos dit jaar, 1 dagje down, en meteen gaat het weer up, kun je je verlies weer nemen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links