Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Wíé-o-wíé

Update 22:30: Winners & losers

Nou vooruit, voor de opblijvers nog één blogje om het af te leren. Bespoke heeft ook zulke leuke data. Eerst de slotstanden:

Wie gaat er winnen? Niet de laatste polls, maar de laatste gokstanden (met echt geld dus) op Intrade.com. Bespoke heeft mooi de swingstates in een tabel gezet:

De S&P 500 deed +35,43% sinds de vorige verkiezingen op 4 november 2008 en dit zijn de winnende aandelen in die tijd. Nee, niet eens Apple!

De verliezers. First Solar maakt zonnepanelen,maar ze kan maar beter zonnebrillen of -schermen gaan maken ofzo... Daar kunnen dan al die prutbanken zich weer achter verschuilen. Sjonge, wat veel financials zeg - en grote namen.


Update 20:00 uur: In de olie

Prima indices, afnemende volatiliteit en licht oplopende rentes op de Amerikaanse staatsobligaties. Niets bijzonders, maar wat wel opvalt is een grondstoffenrally in New York. Vooral olie gaat hard. Goud draait ook lekker en... dan trekt EUR/USD ook flink aan, vraagt u zich af? Mwah. Valt tegen.

De Amerikaanse networks zijn te druk met de verkiezingen om hier aandacht aan te besteden geloof ik, maar een oude bekende heeft zijn mening al klaar:


Update 17:45: Slot

Op 4 november 2008, de dag van de vorige Amerikaansse presidentverkiezingen, sloot de Dow Jones op 9625,28. Het hoogtepunt van de kredietcrisis, het ging er die dagen ruig aan toe! Gisteren sloot de eminence grise index op 13.112,44, ofwel president Barack Obama heeft nu +36,23% in de tas.

We gaan zien of het genoeg is om herkozen te worden. OK, het Damrak:

  • Het Air France-KLM feestje duurt maar voort, iets mij kruik-water-breken als u het mij vraagt, maar geniet er van zolang het kan
  • Fraaie score ook van DSM. Beleggers zijn de cijfers van vanochtend steeds beter gaan vinden :-) Andere feestvarkens, maar dan zonder duidelijke aanleiding zijn... ach, u ziet de namen wel staan
  • Leuk voor ArcelorMittal, Aperam en KPN dat ze ook eens vet plussen. Correctie heet dat technisch
  • Kijk ook eens, gebeurt niet veel op deze site, naar stille stijgers Reed Elsevier en Wolters Kluwer. Doen het erg goed dit jaar
  • TNT Express en PostNL zijn de sjaak door vooral de UPS-overnamegedoe
  • D.E Master Blenders 1753 is de laatste beursdagen helemaal uit de gratie. Een mooi, maar wel duur aandeel. Is dat de reden?
  • Het is mij een raadsel waarom Royal Dutch Shell tegen de markt in daalt, te meer daar peers als BP en Total gewoon plussen
  • Oh ja, SNS Reaal. Wat sneu nou! Leest u hieronder onze blogs maar

Wall Street doet het pirma, de dollar ook, de prijzen aan de  benzinepompen in de VS dalen, de economie presteert goed in vergelijking met de rest van de wereld, de werkgelegenheid trekt aan, net als de huizenprijzen. Staatsschuld? Ach, who cares. "The dollar is our currency and your problem", is het motto van de VS. 

Kortom, Obama zal de verkiezingen wel winnen. tot morgen. Nog één ding: be careful out there!


Update 17:00 uur: Niet Obama of Romney, maar de Dow!

Vermoeiend die presidentverkiezingen in de VS. Alle networks en beursblog puilen uit met data, grafieken en vooral meningen over welke winnaar het beste is voor beurs en economie. Ik krijg het idee dat iedereen vooral in zijn eigen straatje praat en die data er uit pikt die hem of haar het beste uitkomt.

De meest originele grafiek vind ik op Business Insider en is van Rober Prechter, van Elliot Wave International. Hij voorspelt een landslide-overwinning van president Barack Obama, omdat de aandelenbeurzen het de afgelopen drie jaar zo goed deden. Het zal, het gaat mij om z'n geweldige grafiek.

Hoe langer, hoe mooier: als lange termijnbelegger heb ik iets met de langste termijngrafieken, omdat die als geen ander duidelijk maken dat bedrijven voor de welvaart zorgen en altijd de meeste waarde generen. Ik kijk mijn ogen uit, want die Prechter heeft de Dow Jones tergugerekend tot 1792!!!

Ik weet niet hoe betrouwbaar het allemaal is, maar leuk is het wel. Voor de goede orde: de Dow Jones startte officieel op 26 mei 1896 op 40,96. Huiskamervraag: reken de huidige waarde van de index vanaf die datum uit inclusief herbelegd dividend. Geloof me, erkomt een cijfertje in de stand bij.

Prechter heeft ook de namen van de presidenten er bij gezet. De enige conclsusie die ik kan trekken is dat het geen bal uitmaakt wie er in het Witte Huis zit, laat staan van welke partij. De markt gaat toch wel zijn eigen gang - en da's maar goed ook gezien die enorme waardecreatie.


Update 16:45: SNS Forever!

Wat is er vandaag harder gedaald dan SNS Reaal? SNS Reaal! De eeuwigdurende obligatie van SNS met een couponrente van 11,25% stuiterde vandaag met 10,9% van de trap, waar het aandeel nu op -10,2% staat. De SNS 6,258%-obligatie kreeg het nog harder voor de kiezen, met -11,4% Waarom? 

Voor ons is de wondere wereld der perpetuals ook niet altijd even doorzichtig, maar gezien het nieuws van vandaag is het niet verwonderlijk dat beleggers zich zorgen maken of SNS die vorstelijke 11,25% of 6,258% coupon kan blijven ophoesten. Aangezien een perpetual een zekerheid heeft die aan aandelen grenst, gedraagt zo'n obligatie zich ook navenant.

Op het IEX-forum over Perpetuals en Steepeners wordt druk en interessant gediscussieerd over deze bijzondere instrumenten. Alle scenario's voor SNS en haar obligatiehouders komen aan bod. (PK)

Update 15:00: Dat dekselse Apple...

Apple-moe? Als we naar de koers kijken geldt dat voor meer beleggers. De magie lijkt er een beetje af. Maar ja...sinds er vandaag een iPad Mini op de redactie ligt kunnen we toch onze handen er niet vanaf houden. Een iPad die je in één hand kunt vasthouden en toch hetzelfde kan. Is dit kleine dingetje niet eigenlijk gewoon veel béter en handiger dan zo'n oude, logge iPad?

We zijn niet de enige die er zo over denken, want hoewel de eerste reacties niet echt juichend waren - en tja, het ding ís natuurlijk ook niets anders dan wat de naam suggereert: een mini-iPad - is de kleine tablet niet aan te slepen, blijkt uit de eerste verkoopcijfers. Magie of niet, de Mini dreigt wederom een dikke verkoophit voor Apple te gaan worden. 

En we zijn ook niet de enige die in dit speeltje weer een nieuw glimpje van de mobiele toekomst ontdekken. De Apple-bloggers (okay, als je een groep met zo'n naam aanduidt dan weet je ook dat ze niet helemaal onpartijdig zijn, maar toch) zijn er na een paar dagen gebruiken opvallend positief over. 

Rechtvaardigt dat een herstel van Apple, na de correctie van de laatse twee maanden? In de techwereld heb je niet zomaar je mojo terug, maar als het gaat om pure volumes zit het voorlopig wel even goed met Apple. Als de goedkopere Mini de grote iPad gaat vervangen kan dat wel voor lagere winstmarges zorgen.(PK)

 

Update 13:30: Heerschend! Live beelden Griekse staking

Als u écht, maar dan ook écht helemaal niets te doen hebt, zijn de live-beelden (Ja, écht. Hoe doen ze het, hé) van de algemene 48-uurs staking in Griekenland een regelrechte aanrader. Zelden hebt u zulke spectaculaire beelden gezien van helemaal niets :-) Wel een leuke juffrouw.


Update 13:00 uur: China blieft geen Mercedes meer?

Prima verkoopcijfers van Daimler's trots Mercedes-Benz, maar kijk eens naar die Chinese data. Vinden Chinezen BMW's mooier, of kunnen ze de auto's met die ster op de motorkap niet meer betalen?


Update 12:00: Waarom, waarom stijgt de AEX?

"... en waarom stijgt de AEX ineens?" Waarom stelt u toch altijd van die moeilijke vragen! Geen idee. Het belangrijkste argument lijkt mij zoals zo vaak: Waarom? Nou daarom! Misschien dat dit aanknopingspunten zijn. De Franse premier spreekt bijvoorbeeld:

Griekenland wist zowaar obligaties te slijten vanochtend, da's positief toch? Vraag me alstublieft niet wie de dingen koopt :-)

Spanje draait, keert, smeekt, vraagt, haalt aan en weert af: het hoge woord waarvan iedereen weet dat het eens komt ("Lieve EU en ECB, wilt u ons bailouten?") is er nog altijd niet uit, maar wellicht dat deze Spaanse voorzichtige toenadering de beurzen ondersteunt. ANP schrijft:

"De Spaanse premier Rajoy wil zeker weten dat het plan van de Europese Centrale Bank om staatsobligaties van zijn land op te kopen leidt tot een lagere rente. Dat is een van de voornaamste redenen waarom een eventueel verzoek om noodsteun tot dusver is uitgebleven, aldus Rajoy dinsdag."

Intussen staat EUR/USD stil net onder 1,28 en lopen de Europese rentespreads tussen de AAA-landen en de PIIGS iets terug. Nee, ik weet ook wel dat dit nog geen antwoord is op uw vraag waarom de AEX stijgt... maar iets beters kan ik niet vinden. U wel? Gooi het in de comments!


Update 11:30: SNS Reaal en het N-woord

Collega Pieter Kort slaat de spijker op z'n kop met SNS Reaal (nu -7,68% op 1,06 euro)

Overlevingsstrijd ja voor deze systeembank, want kijk maar eens wat BNR bericht. Het N-woord valt, ofwel nationalisatie:

"Een gedeeltelijke nationalisatie is een van de mogelijkheden die SNS Reaal bekijkt om uit de problemen te komen. Dat heeft SNS Reaal-topman Ronald Latenstein dinsdag bevestigd op BNR."

SNS Reaal ene Goldman Sachs heeft ingehuurd om te kijken wat de (on)mogelijkheden voor het concern zijn en die tent kan als geen ander witte konijnen uit de hoge hoed toveren. Het moet ook. Zou u bijvoorbeeld haast hebben om voor de volle mep vastgoed van dochter Property Finance te kopen? Neuh.

Tot er een definitief toekomstplan voor SNS Reaal is, is het meest waarschijnlijke scenario dat de koers dagelijks op-en-neer vliegt, maar per saldo dood geld is. Als u de stukken op langere termijn wilt kopen omdat u denkt dat het wel goed komt, besef dan wel dat dit ten koste van de aandeeelhouders kan gaan.

Aan de andere kant lijkt op een koers 1 euro het gros van de ellende wel ingeprijsd, dus een zeperd à la Fortis zit er niet meer in. Die is al geweest, zal een cynicus zeggen. Toch lijkt mij dit geen geschikt aandeel voor risicomijdende beleggers. Kijk maar naar de volumes: dit is een handelarenspeeltje.


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Omzet is weer niet veel soeps en het is rustig op het Damrak. Er springen onder de hoofdfondsen maar twee koersen echt in het oog:

  • Ja, wil Air France-KLM zich onmiddelijk bij de dopingcontrole melden? Dit zaakje vertrouwen wij niet :-) Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van alu handelt. Hanteer wél een scherpe stoploss en houdt u daar aan mocht de koers draaien, want wat snel kan stijgen kan ook snel dalen. Zeker Air France-KLM!
  • Waar een winnaaar is, is een... juist, SNS Reaal is vandaag de (dienstdoende) sjaak. Slappe cijfers en die koers van net 1 euro (en dat met veel mooi merken in portefeuille) maakt meer dan alles duidelijk dat beleggers spijkers met koppen willen van SNS Reaal en niet langer pappen en nathouden

Verder is het vooral koffiedik kijken:

  • DSM doet het prima op haar cijfers. Is ook wel eens een keer leuk, want ik heb wel eens betere cijferseizoenen gezien dan de huidige
  • Adecco doet nu +3,06%, maar onze uitzenders Randstad en USG People profiteren eigenlijk niet. Brunel daalt zelfs: winst nemen?
  • ASML en ASMI doen het aardig, wellicht omdat tech gisteren goed lag in New York. Weer heel veel gedoe op en rond Apple weet u wel
  • TNT Express en PostNL moeten weer terug door dat aanhoudende gezeur over die UPS-overname en twee downgrades voor het postbedrijf
  • De vastgoedfondsen plussen ook zoweer eens, de bouwbedrijven doen het aardig en de financials presteren ook leuk. Waarom? Gewoon, omdat het kan. Ik zou het anders ook niet weten
  • Ik heb geen idee waarom TenCate het goed en SBM Offshore het slecht doen. Zal gewoon het momentum zijn. We hebben wel de neiging, maar moeten niet iedere koersbeweging willen verklaren

Update 10:00 uur: "Entschuldigung, 48,4?"

Als zelfs de Duitsers al niet meer vooruit te branden zijn... De Europese inkoopmanagersindices van de dienstensectoren zijn weer bagger. En de politiek maar denken dat je met belastingen verhogen, lasten verzwaren én het intact laten van geld uit raam smijtende overheden de boel weer aan de praat krijgt.

  • Euro-Zone Oct Services PMI 46.0 (Forecast At 45.8, Sep Services PMI Was 46.1)
  • German Oct Services PMI 48.4 (Forecast At 49.3, Sep Services PMI Was 49.7
  • French Oct Services PMI 44.6 (Forecast At 46.2, Sep Services PMI Was 45.0)
  • Italian Oct Services PMI 46.0 (Forecast At 44.5, Sep Services PMI Was 44.5)
  • Spain Oct Services PMI 41.2 vs 40.2 in Sep

Update 9:45 uur: "Toppers ING en Shell"

De meningen van de analisten over SNS Reaal en DSM (er zijn ook twee downgrades voor PostNL) poppen vanzelf op in de ANP nieuwsfeed. Ik val u met twee andere rapporten lastig. Ten eerste is Bank of America-Merrill Lynch enthousiast over ING in een rapport over Europese verzekeraars (waar Aegon niet in voorkomt...)

Lezers die mij langer volgen weten dat ik regelmatig die vraag stel. Komt ie weer. Wat hebt u liever: uw geld in Royal Dutch Shell zitten à een slorige +5% dividendrendement per jaar, of op zo'n zogenaamde veilige spaarrekening à +2,5% bij een gammele bank gegarandeerd door een overheid die de halve wereld garandeert?

Morgan Stanley denkt er geloof ik ongeveer hetzelfde over...


Update 8:50 uur: Vlak & saai

Helaas, ik heb nog geen reacties op de cijfers van SNS Reaal, maar wel op die van DSM:

Nog geen brekend nieuws en de koersen... nou, zoek de verschillen met die van 8:05 uur... Veeg teken? Op de dag dat Mr. Change (nou nou, wat is er toch veel veranderd onder president Barack Obama) herkozen wil worden, doen de koersen nog... niets

Ik zie in de gauwigheid ook nog geen leuke tweets en daarom neem ik deze immer gevatte dame maar mee :-)


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Voor mij is het net als in Nederland een keuze tussen de lamme en de blinde. Misschien hebt u wel een duidelijke voorkeur voor hetzij de Democraat Barack Obama, of hetzij de Republikein Mitt Romney voor de komende vier jaar in het Witte Huis. Vandaag verkiezingen, ik heb geen idee wanneer de uitslag er is.

Goed, wij vermaken ons eerst met cijfers van prachtbedrijf DSM en zieltogende systeembank SNS Reaal. Bij de laatste gaat het vooral om nieuws over de reorganisatie en de gemoedstoestand van die beruchte vastgoedportfolio. Over het terugbetalen van die staatssteun hebben we het wel een andere keer.

Als u bent belegd in (een van) onze uitzenders, pakt u zeker de cijfers van de Zwitserse grootmacht Adecco mee. Zinloos feitje: gisteren was Transocean met +4,52% stijger van de dag in Zwitserland. Grappig dat het fonds daarhaar thuishaven heeft. Lijkt me niet geheel de natuurlijke habitat van het bedrijf.

Wie durft?

Verder is het spannend of de eerste vermetelen PostNL durven op te pikken na die ongehoorde afstraffing gisteren en blijft Air France-KLM door alle geluidsbarrières in de grafieken heenvliegen? Verder is het afwachten of de financials, de vastgoed- en de bouwbedrijven herstellen na die collectieve dip gisteren.

Let vanochtend ook zeker op de Europese inkoopmanagersindices van de dienstensector. Ik vrees dat die eens te meer aangeven hoe diep het Oude Continent in de economische malaise blijft wegzinken. Dat geldt ook voor het Duitse industriële productiecijfer over september. Valt nu ook de motor van Europa stil?

Verder is het vooral in Griekenland just another day at the office, want het hele zooitje gaat weer staken :-) De vorige 523 algemene stakingen dit jaar hebben ook al zoveel opgeleverd, nietwaar? Nou ja, laten we er de positieve kant van inzien, want wie staakt kan ook geen belasting ontduiken. Hele zorg minder.

Hm, doe overname van TNT Express door UPS loopt niet vlotjes, wat nu weer? we zienhet wel aan de koers straks OK, hoe openen de markten?

  • Formeel zijn de futures van start gegaan, maar ze doen nog bijna niets. De Bund future al helemaal niet. Vlakke markten heet zoiets
  • Azië presteert wisselend, maar zolas bijna iedere dag zijn de uitslagen beperkt
  • EUR/USD blijft hangen net onder 1,28. Is de val tot staan gebracht?
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent zijn ook nog niet wakker. Non-uitslagen

Futures om 8:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Nogmaals, zeg het maar: liever een Democraat of een Republikein in het Witte Huis? Dit zijn de trackrecords van beide partijen:

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:15 Spanje: services PMI oktober (consensus: 40,2)
  • 09:45 Italië: services PMI oktober (consensus: 44,5)
  • 09:50 Frankrijk: services PMI oktober (consensus: 46,2)
  • 09:55 Duitsland: services PMI oktober (consensus: 49,3)
  • 10:00 EU: services PMI oktober (consensus: 46,2)
  • 10:00 Griekenland: obligatieveilingen
  • 11:00 EU: inflatie (PPI) oktober (consensus: +0,2%)
  • 12:00: Duitsland: fabieksorders september (consensus: -0,5%)
  • VS: presidentsverkiezingen
  • Griekenland: algemene staking

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2012 12:15
    Hoi !@#$!@!,

    Ik wees op gekke koersbewegingen gisteren bij SNS. Daar is niks mis mee, want het Damrak heeft een fors trackrecord als het gaat om de combinatie gekke koersbewegingen en groot nieuws een (paar) dag(en) later.

    Dat is iets heel, heel anders dan complotdenken.

    Groet,
    Arend Jan
  2. forum rang 6 !@#$!@! 6 november 2012 12:51
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 6 november 2012 12:15:

    Hoi !@#$!@!,

    Ik wees op gekke koersbewegingen gisteren bij SNS. Daar is niks mis mee, want het Damrak heeft een fors trackrecord als het gaat om de combinatie gekke koersbewegingen en groot nieuws een (paar) dag(en) later.

    Dat is iets heel, heel anders dan complotdenken.

    Groet,
    Arend Jan
    Dat klopt. Maar dan gaat het om duidelijk gekke koersbewegingen en persberichten. Niet normale koersfluctuaties voor geplande cijfers.

    PS leuk blog !

  3. [verwijderd] 6 november 2012 12:58
    quote:

    !@#$!@! schreef op 6 november 2012 12:07:

    Griekenland wist zowaar obligaties te slijten vanochtend, da's positief toch? Vraag me alstublieft niet wie de dingen koopt :-)

    - Griekse Banken.
    De rijken Grieken om zo het geld weg te sluizen
    Om de gewone Griek die nu de dupe is te pesten
  4. [verwijderd] 6 november 2012 15:19
    Waarom stijgt de AEX? is uw vraag.

    Fundamenteel is er van alles mis, bedrijfsresultaten zijn lager dan andere jaren, blijven slechts overeind door kostenbesparingen.
    Macro-economisch is er nog veel meer mis, landen zijn of gaan bankroet, overal massa-ontslagen, bezuinigingen en werkeloosheid.

    Waarom dan de AEX hoger? Mijns inziens door de technisch analisten. Zij hebben geen last van slecht nieuws en staren de hele dag alleen maar op hun grafiekjes. En volgens de heren Tostrams, Heijink, Nikken en hoe ze mogen heten, is de recessie over (tenminste volgens hun lijntjes) en kan alles alleen maar naar boven gaan. En als er genoeg mensen hun mening delen en volgen, komt het uit. Tot op een bepaald moment de fundamentals weer nadrukkelijk de aandacht gaan opeisen en de realiteit weer boven komt.
  5. [verwijderd] 6 november 2012 16:51
    Boer Willem ik sluit me aan, ik heb inderdaad hetzelfde idee, maar ik wil nog toevoegen dat High Frequency Trading op basis van technische analyse misschien ook voor de stijging zorgt. Alle seinen staan op rood, het gaat namelijk macro-economisch zwaar down the drain in Europa. Belastingbetalers worden zwaar geraakt in Frankrijk en Nederland, volgens mij dan conclusie: men gaat besparen op luxe dingen, zoals vliegreizen. Realiteit KLM-Air France spuit omhoog. Of zitten die vliegtuigen vol met een bejaarden met een dik pensioen? Afijn, ik begrijp er helemaal niks van, tenzij we de komende 6 maanden nog een zware down voor onze kiezen krijgen, want dan was ik misschien toch nog niet zo gek.
  6. [verwijderd] 6 november 2012 16:56
    "Reden voor de opgewekte stemming onder beleggers waren woorden van de Spaanse premier Rajoy, waarmee de hoop werd gewekt dat het land snel zal aankloppen voor noodsteun." Aldus de Financiële Telegraaf vanmiddag.

    Dus het feit dat een land bankroet is en voor hulp moet aankloppen bij andere landen is reden om de vlag uit te hangen en aandelen te gaan kopen?

    Snapt u het nog? Ik niet meer.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links