Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Wachten...

Update 17:40 uur: Slot

Indices die amper van hun plaats zijn gekomen (mooi, hoef ik geen plaatjes en screendumps meer te maken) en op Wall Street lijkt vanavond ook niks te beleven. Ik zou zeggen, zet de koersen lekker uit en ga wat leuks doen. Morgen misschien meer spektakel met ECB-capo Mario Draghi tussen de schuifdEUren.


Update 17:00 uur: "Italia is weer bella"

AFN: "Beleggers hebben meer vertrouwen in Italië en keren terug naar staatspapier. Dat zegt het hoofd van het agentschap voor staatsleningen, Maria Cannata. Volgens haar keerden buitenlandse investeerders vanaf augustus terug, maar beperkten zich tot de kortste looptijden. In september keerden ze terug naar langere."

Eens kijken of dat klopt. Niet dat ik kan zien of het italianen zijn of buitenlanders die die dingen kopen, maar meer vraag naar obligaties = lagere rentes. Punt uit. Daarom prop ik de twee-, drie-, vijf- en tienjarige rentes op staatsleningen van het land in één grafiek.

Ja, vanaf augustus dalen de rentes, ofwel lopen de koersen van die obligaties op door koopdruk. Goed nieuws natuurlijk, maar de conclusies van Cannata lijken mij erg prematuur. In de afgelopen jaren stegen de Italiaanse rentes soms zomaar tientallen basispunten op één dag.

Ofwel, die kopende Italianen of buitenlanders smeren 'm zo weer als het zo uitkomt. De staatsfinanciën zijn ook nog altijd net zo labiel als vulkaan Etna, dus iets meer bescheidenheid, Signora Cannata?


Update 15:30: ADP- versus Payroll Report

Wie de grafieken van de indices op breedbeeldformaat heeft of ze met de beamer op de muur zet ziet vast impact van dat ADP-arbeidsmarktrapport van dik een uur geleden. Veel maakt dit beroemde arbeismarktrapport (gewoon salarisstrookjes tellen) van louter en alleen de private sector niet los.

Zegt het rapport iets over het Payroll Report van vrijdag, ofwel de moeder aller macro's, ofwel de maandelijkse Amerikaanse totale werkgelegenheidscijfers? Daarvoor trok ik de onvolprezen chartwizzard Scott Barber van Reuters aan zijn Britse tweed-jasje. Dit is de grafiek die ik van hem krijg:

Afgaande op het ADP-rapport en de grafiek wordt het vrijdag een dikke plus... maar dat leest u ook al af aan de (Bloomberg) consensusverwachting van plus 113.000. De laatste jaren valt het ADP-rapport alleen vaker mee dan de non-farm payrolls, dus wellicht een teleurstelling vrijdag?


Update 13:30 uur: 16 biljoen dollar

Omdat er geen beweging in de indices is te krijgen vandaag en wij beleggers zo van bewegende cijferts houden, forceer ik door de staatschuld van de VS er bij te pakken. Die loopt wel en hoe. De schuld is net door 16 biljoen dollar heen... and counting. Hoe zat dat ook alweer met die Change, Mr. President?

Learn more about us debt.

Ik krijg 'm helaas niet bewegend maar hier álle Amerikaanse schulden en van een reeks andere naties met een hand in hun hand:

Niet te hard lachen, want ook in Nederland vliegen per seconde de euro's het raam uit. Helaas krijg ik deze ook niet aan het knipperen, maar da's misschien voor uw gemoedsrust maar goed ook.


Update 11:45 uur: Goldman Sachs zegt koper

Onder de swingende titel Metal Detector heeft Goldman Sachs een rapport getypt over metalen en dan vooral koper in relatie tot QE Twist, of hoe al die Fed-stimuleringsprogramma's ook maar mogen heten. In het persbericht staat een mooie, beknopte samenvatting:


Update 11:15 uur: Oh la la...

AEX nulkommanulnogwat, dus zoek ik heil elders. Ah, gevonden! Wat een lief meisje die nummer 7, maar stout als ik ben ga ik toch voor nummer 13: Claire Chambers. Doet nog in lingerie ook. Wie kiest u? Business Insider heeft namelijk een Top 50 van The Sexiest CEOs Alive! #lekkerbelangrijk


Update 10:00 uur: Goodbye PMI

Maandag waren er de industrie inkoopmanagersindices (PMI's) over september, vandaag zijn de beste economische voorspellers die er zijn met cijfers over de dienstensectoren. Een cijfer boven 50 duidt op groei, tussen zeg maar 45 en 50 op stilstand en recessie en daar weer onder op algehele opheffing.

De resultaten vandaag van zeg maar de landen die er voor de beurzen het meest toe doen. Lieve hemel, Spanje... De rest van de EU-landen laat zich ook niet onbetuigd. Bar en boos deze cijfers. Vele punten lager dan over augustus. Bloomberg's lieftallige Linda Yueh knapt er zelfs van uit haar panty. Om 16:00 sluit de VS de rij.

• Spanje: 40,2
• Italië: 44,5
• Frankrijk: 45,0
• Duitsland: 49,7
• EU: 46,1
• China: 53,7


Update 9:45 uur: Downgrade KPN

KPN is voorlopig daler van de dag met nu -1,34% en wel hierom? JPMorgan Chase verlaagt fors het koersdoel van 6,60 naar 5,50 euro en handhaaft haar sell (underweight). Het huis verwacht matige cijfers en sluit verdere dividendverlagingen niet uit. Dow Jones:

"In a preview to third quarter results, due Oct. 23, JPMorgan expects improving fixed-line performance will be outweighed by weakness in Dutch and German mobile operations. This leads to lowering Ebitda and cash flow estimates. Also, cash outflow due to upcoming investments will leave KPN's balance sheet stretched which will result in further dividend cuts."


Update 9:30 uur: KW3 fiddle-seizoen

Earnings Wizardry, kopt WSJ subtiel in aanloop naar het KW3-cijferseizoen, dat dinsdag nabeurs begint met Alcoa. Volgens onderzoek zou één op de vijf bedrijven met zijn cijfers fiddlen, ofwel ze masseren. Nee, geen fraude, maar puntjes op de i zeg maar. Lees even mee:

"One out of five U.S. finance chiefs have been scrambling to fiddle with their companies' earnings. Not Enron-style, fraudulent fiddles, mind you. More like clever—and legal—exploitations of accounting standards that "manage earnings to misrepresent [the company's] economic performance," according to the study's authors."

WSJ heeft een handig plaatje gemaakt dat u vanaf volgende week langs ieder cijferrapportage kunt leggen:


Update 9:15 uur: White cliffs of MSCI

MSCI - bekend van vooral de MSCI-(wereld)indices is een klant kwijt, twittert Corné van Zeijl. Niet zo'n kleintje ook: beleggingshuis Vanguard. Dat nieuws lieten beleggers zich geen twee keer zeggen... Kijk maar naar de grafiek. Ineens boem na een lange, lange, grote, grijze, geitenbreiende periode waarin de koers niks deed.

Technisch analisten opgelet, ik ontwaar een nieuw technisch patroon: The White Cliffs of Dover. Mee eens?


Update 8:45 uur: Dubbele espresso, graag

Een diepe, diepe en langgerekte gaap...:

That's it vooralsnog.


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Nee, de Spaanse premier Mariano Rajoy weet nog altijd van niks. "Een bailout, hoe kóóómt u erbij?" Denk er het uwe van. Over naar die andere usual suspect: de Chinese economie begint meer naar riekende windjes te laten en de Asian Development Bank gooit alle schattingen voor de regio achter de rhododendron.

Dan weet u het ook wel met de koersen. Het is allemaal weer een beetje nikserig en futloos. De meeste markten blijven dicht bij huis (lees: nullen voor de komma) en er zijn nergens rare uitschieters. Hopelijk onstaat er een beetje reuring vandaag, maar ik zou niet weten waar die vandaan moet komen.

Er zijn maar twee serieuze agendapunten. diensten inkoopmanagers wereldwijd en in de VS het ADP-arbeidsmarktrapport over september. China is al door met haar inkoopmanagersindex (PMI) wat voor dat land een teleurstellende 53,7 is. Vanochtend volgen de EU-landen met hun baggercijfers en vanmiddag de VS.

Wachten op ECB?

Die ADP-cijfers over de particuliere sector zijn de opwarmertjes voor het Payroll Report vrijdag, ofwel de Amerikaanse arbeidsmarkt over september. Verder kunt u vooralsnog een kanon afschieten in de newsfeeds. Wachten we op het rentebesluit morgen van de ECB en de persco van president Mario Draghi?

Die gaat echt premier Ranoy niet voor de voeten lopen of voor aap zetten met wilde uitspraken of toezeggingen, terwijl intussen niemand hem kan verstaan door het lawaai van de loeiende bankbiljettenpersen. Ik voorspel een non-event. Goed, eerst maar eens vandaag: wat gebeurt er nu op de markten?

  • Beetje een non-opening met die licht dalende futures. De Bund future opent wel behoorlijk hoger, dus ik vrees een beetje voor aandelen
  • Een sneu plusje hier en een gezapig minnetje daar: Azië had net zo goed dicht kunnen blijven
  • EUR/USD staat weer onder 1,29. Spanje...?
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent zijn ook niet voor- of achteruit te branden
  • De Bund future stijgt dus en obligatiebeleggers heten slimmer dan aandeleninvesteerders te zijn. Vandaar mijn opmerking net over die aandelen futures

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Er komen ook mooie grafieken uit de VS, echt waar. De autoverlopen over septemeber kwamen gisteren uit op exact 15,0 miljoen. Een record.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW2-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 03:00 China: services inkoopmanagersindex september
  • 09:15 Spanje: services inkoopmanagersindex september (consensus: 42,5)
  • 09:45 Italië: services inkoopmanagersindex september (consensus: 43,6)
  • 09:50 Frankrijk: services inkoopmanagersindex september (consensus: 46,1)
  • 09:55 Duitsland: services inkoopmanagersindex september (consensus: 50,6)
  • 10:00 EU: services inkoopmanagersindex september (consensus: 46,0)
  • 14:15 VS: ADP arbeidsmarktrapport private sector september (consensus: +140.000)
  • 16:00 VS: ISM non-Manufacturing Index september (consensus: 53,5)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 oktober 2012 09:23
    Goedenmorgen Aren Jan Kamp,
    succes met je start van deze blog. je gaat het druk krijgen met loggen, want het wordt een hectisch decennium, zeker 2013.
    idee: om mensen te trekken: zet op de iex pagina ook je tijdstip van de laatste blog, dan weten lezers dat er weer wat nieuws is.
    groet en veel plezier op deze stormachtige dag,
    ik kijk naar het keerpunt van de indexen,
    Cees
  2. [verwijderd] 3 oktober 2012 10:16
    Hoi jongens,

    Thx voor jullie input. Beetje geduld ajb, voor mij is het ook nog zoeken.

    Zo'n blog maken is best lastig en tijdrovend: wat zet ik er wel en niet in, ik moet een mooie mix hebben van pure actualiteit, achtergrond en geintjes, hoe en waar zet ik het onze homepage en hoe communiceer ik alles etc.

    Voorlopig zet ik t bovenaan op IEX en pas ik in intro tijden en onderwerpen aan. Intussen twitter ik ook updates.

    Blijf suggesties en kritiek leveren, ik heb hier ook niet voor gestudeerd en jullie zijn klant en dus koning.

    Bij de weg, heerlijk die AEX. Een partij puinhoop PMI's uit de EU en de index plust alweer. Uiteraard lees je daar alles over in het blog :-)

    Arend Jan
  3. [verwijderd] 3 oktober 2012 15:32
    Hoi Arend Jan,

    Complimenten voor je scherpe columns en de uitdaging van het bloggen. Dat het lastig en tijdrovend is lijkt mij helder. Een suggestie om op vaste (bekende) tijdstippen (zoals 9:15, 14:30, 15:45) een update te geven?? Nog een leuke teller: de schuld per inwoner welke de ECB heeft opgekocht?? Succes met je verdere columns!!
    Mark.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links