Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dollar door het dak (IV)

Dollar door het dak (IV)

Technisch blijft de dollar loeisterk. Zowel versus de euro, yuan, yen als het Britse pond gaat de greenback door het dak.

Het onderliggende sentiment voor de Amerikaanse munt is onverminderd sterk, waarbij de hoge Amerikaanse rente beleggers lokt.

Beleggers houden dollars aan omdat zij verwachten dat de Amerikaanse rente hoog blijft. Dat centrale banken de renteteugels binnenkort zullen laten vieren is gezien de stijgende dollarkoers dus niet waarschijnlijk.

Het kan ook bijna niet anders dat het vertrouwen in de hegemoniale positie van de Verenigde Staten hoog blijft.

Opmars zet door

Technisch zet de dollar de opmars voort, zowel versus de Europese munt, als tegen de Japanse yen, het Britse pond en de Chinese yuan.

Vorige week al is de euro ten opzichte van de dollar naar het laagste punt in 20 jaar gezakt. De Italiaanse verkiezingsuitslag had vooralsnog geen groot effect.

Versus de Chinese yuan is de dollar de weerstand van 7,18 (de top van september 2019) genaderd.

Ten opzichte van het Britse pond klom de dollar naar het hoogste punt ooit, nadat vorige week de nieuwe begroting in het Verenigd Koninkrijk was gepresenteerd.

Britse pond omgekeerd

Overigens wordt de koers van de dollar ten opzichte van het Britse pond traditioneel altijd omgekeerd weergegeven, dus vanuit de Britse munt. De officiële quote is GBP/USD, maar handelaren refereren er doorgaans naar als 'Cable'.

De term 'Cable' dateert nog uit de tijd dat de valutakoersen tussen Londen en New York via een ouderwetse telegraafkabel, nog over de bodem van de Atlantische Oceaan, werden doorgegeven.

Sterke inflatieprikkel

Ik heb hier al eerder gemeld dat de dollar technisch op volle kracht vaart. Bovendien zal de sterke Amerikaanse munt de inflatie verder aanwakkeren, aangezien vrijwel alle internationale grondstoffen, goederenstromen en halffabricaten in de dollars verhandeld worden. Door de waardestijging van de dollar zullen deze items automatisch ook duurder worden.

Vandaag bekijk ik de lange termijn ontwikkelingen van de euro, yuan, yen en het Britse pond. Bedenk dat de dollar ten opzichte van al deze valuta sterk overbought is. Dan kunnen we afleiden uit de afstand tussen de actuele koers en de respectievelijke 200-dagenlijn.

Euro blijft zwak

Het valutapaar USD/EUR weet de stijgende trend te hervatten nu de toppen van de afgelopen maanden, rond pariteit, zijn gebroken. De oude uptrend is weer opgepakt, waardoor we een  verdere koersstijging mogen verwachten.

Het eerste berekende koersdoel ligt rond de weerstand van 1,20. Steun ligt rond 0,96 (de bodem van 10 augustus). Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde, terwijl de dollar er boven beweegt, wijst op een positieve technische conditie.

De afstand tussen de actuele dollarkoers en de 200-dagenlijn bedraagt bijna 10%.




Britse pond door het putje

De GBP/USD blijft technisch zwak. Dus is de Amerikaanse dollar in het spiegelbeeld sterk. Nadat de bodem van het pond van begin 2020 rond 115 is gebroken, is er neerwaarts ruimte richting de steun van 0,92 (berekend koersdoel).

De weerstand ligt op 1,23 (top van 5 augustus). Het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde, terwijl het pond eronder tendeert, bevestigt een zwakke technische conditie.

De afstand tussen de actuele dollarkoers en de 200-dagenlijn bedraagt ruim 13%.

Sterk ten opzichte van Chinese munt

Het muntpaar USD/CNY heeft binnen de stijgende trend het koersdoel rond de weerstand van 7,18 (gevormd op 6 september 2019) bereikt. De opwaartse trend kan worden voortgezet indien de USD/CNY boven de laatste top weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten richting 7,50.

De USD/CNY koers heeft pas steun rond 6,64 (de bodem van 10 juni). De stijgende 200-dagenlijn van USD/CNY wijst op een positieve technische conditie.

De afstand tussen de actuele koers en de 200-dagenlijn bedraagt circa 7%.

Hogere bodem versus Japanse yen

In de recente correctie vormde de USD/JPY een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de de top van juli weet te blijven, wordt het krachtige technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 130,39 (de bodem van 5 augustus).

Weerstand ligt rond 152 (berekend koersdoel). De oplopende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer van de USD/JPY.

De afstand tussen de actuele dollarkoers en de 200-dagenlijn bedraagt circa 10%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  2. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111
  3. 11 apr Prima technische plaatjes Amerikaanse banken 74

Gerelateerd

Reacties

159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 27 september 2022 08:15
    Dank Royce voor de duiding .

    Dollarkoers

    Een hogere rente in de VS kan ook nog voordelig zijn voor grote delen van de AEX-index,
    In principe betekent een hogere Amerikaanse rente een sterkere dollar.
    Omzetten en winsten in dollars worden dan in euro's omgerekend meer waard.
  2. JBNE 27 september 2022 08:50
    quote:

    JoostVLS schreef op 27 september 2022 08:47:

    Winstwaarschuwing Akzo.
    Bij een behoorlijke min koop ik lange calls
    Dan is de koers gehalveerd ongeveer vanaf de top volgens mij
    Dat is een mooie. Moet het aandeel nog wel 10% dalen om in te stappen.
    Voor de rest is het een mooi bedrijf voor de toekomst
  3. forum rang 7 easy56 27 september 2022 08:51
    quote:

    JoostVLS schreef op 27 september 2022 08:47:

    Winstwaarschuwing Akzo.
    Bij een behoorlijke min koop ik lange calls
    Dan is de koers gehalveerd ongeveer vanaf de top volgens mij
    ja,bizar

    DSM schiet ook aardig op.

    gaan nog veel meer waarschuwingen komen komende kwartalen.

    mensen kunnen hun Euro maar 1 keer uitgeven en dat zal richting energie rekening gaan.
  4. fymanth 27 september 2022 08:54
    Dollar door het dak. Omgekeerde berichtgeving. Indiaanse rupee ook 15% duurder geworden in afgelopen 6 maanden. Het is duidelijk..... Europa geen visie, Brussel is alleen maar met zichzelf bezig. Amerika, China, India zijn bezig met zichzelf als land. Sterk worden, onafhankelijk. Brussel is bezig de focus op samenwerking en overeenstemming tussen de verschillende landen te bewerkstelligen met betrekking tot klimaat en vluchtelingen, begrotingstekorten. Terwijl taalbarierre en cultuurverschillen dat nooit zullen toelaten........ Kijk naar KLM-Airfrance. Hoe wil je polen met Fransen laten samenwerken? Italianen met Hongaren? Allemaal Illusie........ Brussel vult zijn zakken, kunnen niet eens regeren vanuit Brussel maar verhuizen heen en weer met Straatsburg. Zelfs zo'n klein probleem is onoplosbaar...... Amerika wordt een sterk merk. (google, apple, amazon, tesla, microsoft en ga zo maar door. Wat heeft europa? niet eens eigen internet. Ik denk als Ellon Musk in Europa was geboren dat hij in Parnassia was opgesloten vanwege waanideeën........
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 september 2022 09:00
    quote:

    Toerist schreef op 27 september 2022 08:41:

    [...]

    Morgen Fat,velen zitten te wachten op de 632 en lager maar volgens mij stond de bodem er gisteren rond de 635
    is maar een idee,mvg
    Hoi! We gaan het mee maken maar de 635,74 lijkt op een tussen Paus..

    Te meer omdat dé Steun op 632 ligt voor wat het waard mag wezen in deze Markt natuurlijk..;)
  6. forum rang 7 easy56 27 september 2022 09:01
    quote:

    fymanth schreef op 27 september 2022 08:54:

    Dollar door het dak. Omgekeerde berichtgeving. Indiaanse rupee ook 15% duurder geworden in afgelopen 6 maanden. Het is duidelijk..... Europa geen visie, Brussel is alleen maar met zichzelf bezig. Amerika, China, India zijn bezig met zichzelf als land. Sterk worden, onafhankelijk. Brussel is bezig de focus op samenwerking en overeenstemming tussen de verschillende landen te bewerkstelligen met betrekking tot klimaat en vluchtelingen, begrotingstekorten. Terwijl taalbarierre en cultuurverschillen dat nooit zullen toelaten........ Kijk naar KLM-Airfrance. Hoe wil je polen met Fransen laten samenwerken? Italianen met Hongaren? Allemaal Illusie........ Brussel vult zijn zakken, kunnen niet eens regeren vanuit Brussel maar verhuizen heen en weer met Straatsburg. Zelfs zo'n klein probleem is onoplosbaar...... Amerika wordt een sterk merk. (google, apple, amazon, tesla, microsoft en ga zo maar door. Wat heeft europa? niet eens eigen internet. Ik denk als Ellon Musk in Europa was geboren dat hij in Parnassia was opgesloten vanwege waanideeën........
    Euro door t putje.....

    onmogelijk om meer dan 20 landen tevreden tehouden en tehelpen,dit is t resultaat...
  7. Jopieklaploper 27 september 2022 09:04
    De daling van Euro en pond (hetgeen overigens alleen maar positief is voor eurozone en UK daarover onder meer) wordt volledig veroorzaakt door Poetin. Poetin speculeert op een daling van de euro en pond door deze massaal te dumpen. De ECB doet er alles aan om deze daling stop te zetten maar omdat de ECB keihard bezig is de inflatie te overwinnen (grote Klasse van Lagarde en haar team) heeft ze nog niet de tijd gevonden om Poetin aan te pakken en de daling van de euro stop te zetten maar dit gaat op korte termijn zeker gebeuren.

    Echter zoals ik boven al aangaf is een daling van de Euro eigenlijk heel positief voor de Nederlandse beurs en de Eurozone in haar geheel. Een dalende euro zorgt voor een veel sterkere koopkracht en zorgt er voor dat de concurrentiepositie van de Europese economie zeer sterk aan kracht wint hetgeen zorgt voor een veel hogere economische groei in de eurozone en veel hogere lonen en dus veel meer koopkracht bij de EU burgers.

    Poetin schiet zichzelf dus in de voet met zijn euromanipulatie.

    Overigens het gaat gewoon goed en dat mogen we vieren!!!!! Het geld klotst tegen de plinten en de economie draait als een tierelier!!!!!!! De Nederlander wordt steeds rijker en welvarender en gelukkiger en dat is iets dat we mogen vieren!!!! Volgend jaar schiet de koopkracht van de gemiddelde Nederlander met 6%!!!!!!! omhoog dankzij het beleid van het Kabinet (grote klasse!!!!)

    De inflatie is overwonnen en we gaan de mooiste tijd ooit tegemoet, en dat mogen we vieren!!!
  8. forum rang 7 Unimog 27 september 2022 09:08
    quote:

    easy56 schreef op 27 september 2022 08:42:

    reken maar dat telefonen roodgloeiend staan bij banken en vermogensbeheerders....

    standaard antwoord om klanten gerust testellen;

    meneer/mevvr. geen paniek beleggen doe je voor de lange termijn...

    idd,vraag maar aan de mensen die in 2000 zijn ingestapt:-)
    ja wat voor reden kan een bank of vermogensbeheerder bedenken om hun klanten te vertellen om Philips aan te houden met al die rechtszaken in t vooruitzicht
159 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links