Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederland heeft nog steeds de sterkste beurs

Nederland heeft nog steeds de sterkste beurs
Beeld: iStock

De AEX-index loopt vooruit en is technisch veel sterker dan andere beursindices. Het verschil met de andere Europese beurzen is opvallend.

Het technische plaatje van de AEX heeft op korte termijn wat gehaperd, maar de schade bleef beperkt. Afgezien van de tussentijdse consolidatie ontwikkelt de AEX zich technisch nog steeds opwaarts,

AEX loopt voorop

De Nederlandse beurs neemt haar Europese buren nog steeds mee op sleeptouw. Wij zijn op dit moment de sterkste beurs.

Het verschil in performance met de andere Europese beurzen is opvallend:

  • Op 23 juni bereikte de AEX een intraday low van 632,02 punten. Sindsdien is de AEX ruim 13,5% gestegen. Het slot van gisteren lag op 718,25 punten.
  • De Belgische beurs wist na het low van 7 maart rond 3.567,23 punten nog geen 5% op te lopen tot het slot van donderdag op 3.732,03 punten.
  • Vanaf het dieptepunt in maart rond 5.756,38 punten is de CAC40 in Parijs zo'n 10,7% gestegen.
  • De Duitse DAX won sinds het low van maart op 12.438,80 punten een kleine 7%.
  • De Spaanse beurs is sinds de maartbodem rond 7.287,70 punten met bijna 12,5% opgelopen.
  • De Britse beurs kwam nog het meest bij de AEX in de buurt, met een stijging van bijna 13% vanaf het low van 7 maart rond 6.617.50 punten.

Wat opvalt is dat de Nederlandse beurs zich technisch krachtiger ontwikkelt dan andere Europese aandelenbeurzen.

Nederland is concurrerend

Waarom de Nederlandse beurs vooruitloopt op de andere beurzen? Ik heb het hier al eerder geduid, het komt deels omdat wij profiteren van onze concurrentiekracht. Verder zijn Nederlandse bedrijven zeer wendbaar en flexibel. Wij zijn als ultrakleine economie in staat om supersnel te reageren op veranderende economische omstandigheden. Bovendien maakt de steeds lagere koers van de euro Nerlandse producten goedkoop.

Deze keer kijk ik weer naar Europese beurzen, nu vanuit de lange termijn. Ik bekijk de Duitse DAX, de Belgische Bel20, de Franse CAC40, De Spaanse IBEX en de Britse FTSE100. Zoals gebruikelijk start ik met de Nederlandse beurs.

AEX: potentieel hogere bodem gevormd

De Nederlandse beurs heeft in de recente daling een in potentie hogere bodem gevormd boven het niveau van de top van 2 februari 2020 rond 632,12 punten. Zolang de AEX boven deze voormalige top weet te blijven, blijft het technische plaatje positief.

Vervolgens heeft de AEX haar dalende trendje achter zich gelaten. Deze uitbraak is gemarkeerd met de roze cirkel. Door deze verbeteringen is er ruimte vrijgekomen richting 772,23 punten (gevormd op 2 februari).

Bij de AEX-index laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een vlak verloop zien. Dit geeft een iets verbeterde technische conditie weer. Belangrijk is wel dat de AEX er weer bovenuit beweegt.

Bel20: aanhoudende verkoopdruk

De beurs van Brussel (Bel20-index) heeft binnen de dalende trend de steun van 3.560,00 punten (de bodem van 8 juni 2020) bereikt.

Het patroon met lagere toppen wijst nog steeds op verkoopdruk. De Bel20 heeft weerstand rond 4.294,25 punten (de top van 22 april).

De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien, terwijl de Bel20-index er nog onder beweegt. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

CAC40: verbetering, maar nog niet overtuigend

De Franse beurs (CAC40 index in Parijs) verbetert nu de dalende trend is verlaten. Maar echt overtuigend oogt het plaatje nog niet.  Voor een verdere verbetering is het wachten op een uitbraak boven de weerstand van 6.593,15 punten (de top van 10 juni).

De steun ligt rond 5.786,50 punten (de bodem van 5 juli). Bij de CAC40 index laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

 

DAX40: negatief technisch beeld

De Duitse beurs vormt nog steeds lagere toppen. Er ligt steun op 12.438,85 punten (de bodem van 11 maart). De weerstand ligt rond 14.983,83 punten (gevormd op 1 oktober 2021).

De dalende 200-dagenlijn, terwijl de DAX hieronder blijft, geeft een negatief technische beeld weer.

IBEX: verkoopdruk neemt af

Nu de Spaanse IBEX-index weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. De terugkeer van de index boven een vorige bodem geeft aan dat de verkoopdruk afneemt.

De weerstand bevindt zich rond 8.992,70 punten (de top van 3 juni). De steun ligt rond 7.764,90 punten (de bodem van 15 juli).

De dalende 200-dagenlijn van de IBEX-index geeft een negatieve technische conditie weer.



FTSE 100: kopers en verkopers houden elkaar in evenwicht

De Engelse beurs beweegt in horizontale richting boven de steun van 6.813,03 punten (de bodem van 23 juli 2021). Dit geeft aan dat kopers en verkopers elkaar in evenwicht houden. We zijn voorzichtig omdat de eerdere stijgende trend van de FTSE 100 index is gebroken. Dit signaleert verzwakking.

Voor een verbetering  is een doorbraak boven de horde rond 7.790,17 punten (de top van 10 augustus 2018) noodzakelijk. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een vlakke trend zien. Dit wijst op een iets betere technische conditie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 26 augustus 2022 08:51
    En extra NasZAK shorts erin.
    Dat was het qua inkopen. Tenzij u mega hoger gaat openen om 09.00 uur.
    Pas bij verkoop kan er weer worden ingekocht.
    Het is wachten op het gesprek van de dag. Het gesprek van de FED.
    En TTROO houdt daarvoor veel liquide achter de hand.
    Verkoop weet u - als iemand 35 euro winst biedt, gaan ze er uit.
  2. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 26 augustus 2022 08:56
    quote:

    PietKeizer schreef op 26 augustus 2022 08:41:

    Misschien nog wat bijzaken die meespelen, maar onbelangrijk.
    Zoals hogere dollargevoeligheid, opname van exotische fondsen als het zo uitkomt en dominantie van drie bedrijven die het koersverloop bepalen?
  3. forum rang 6 MD2018 26 augustus 2022 08:59
    quote:

    PietKeizer schreef op 26 augustus 2022 08:41:

    dus als de AEX underperformed ontbreekt het Nederland aan concurrentiekracht, en AEX is overperforming dankzij de Nederlandse concurrentiekracht.

    Misschien nog wat bijzaken die meespelen, maar onbelangrijk.
    Misschien omdat de AEX een absurde weging heeft hoe de bedrijven meetellen.... Shell 18%.... Unilever 14%, ASML13%.... en dan velen rond de 1 en een paar rond de 5%... Nee de AEX is mooi te manipuleren... Misschien kunnen we hard omlaag aangezien de UK de Shells etc extra wil belasten zodat de extreme winsten terug vloeien naar afnemers/consumenten en dat de prijzen beetje dalen...

    Vandaag tot Powell schommelen rond de +0.2 -0.2 en daarna zien we wel richting.

    Ik ga eerst even half uurtje aanschouwen wat we doen daarna neem ik wel een postitie in.. Gevoels matig een Call want ja de markt wil gewoon heeeeeel graag omhoog ongeacht wat er in de wereld gebeurd..
  4. forum rang 7 PietKeizer 26 augustus 2022 09:23
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 26 augustus 2022 08:56:

    [...]

    Zoals hogere dollargevoeligheid, opname van exotische fondsen als het zo uitkomt en dominantie van drie bedrijven die het koersverloop bepalen?
    was weer ns vergeten *sarcasme* aan m'n post toe te voegen :)
  5. forum rang 6 MD2018 26 augustus 2022 09:24
    quote:

    Newg88 schreef op 26 augustus 2022 09:19:

    ec.europa.eu/commission/presscorner/d...

    Echt geen verstand van chips
    Als asml hier vinger in de pap krijgt/heeft kan aex 1000 prima:-)
    Ja kan een grote impact zijn. Maar het is eigenlijk een herverdeling waar vandaan de chips komen... Dus als de EU dit doet zal de productie in AZIE omlaag gaan.. Dus ja daar geen tot minder vraag voor ASML en dat vervangt dan de EU... Ik geloof namelijk echt niet dat de chip producenten de productie zo groot maken dat marges te hard omlaag gaan door over supply...

    Tevens ga je dan de concurrentie aan met Azie waar de kosten vele malen lager zijn. Dus ja hoe gaan we dit winnen. Het is paniekvoetbal! In EU kunnen we nooit concureren met Azie...

    We gaan het zien.
370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links