Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het kan altijd weer gekker op beurs, want nu zijn het beren die kopen

Het kan altijd weer gekker op beurs, want nu zijn het beren die kopen

Het is het vreemde aan deze markt, zoals misschien wel iedere beurs eigenaardigheden heeft die niet (helemaal) met de boekjes rijmen.

Okee, het sentiment is heel slecht. Dat weten we. 


Hier is dat wekelijkse AAII (American Assocation of Individual Investors)-sentiment: in dertig jaar waren er niet zo weinig stieren als nu:

 

Bevestiging:


Even tussendoor: denk niet dat ze bij Goldman Sachs over bovenmenselijke kwaliteiten beschikken, maar sentiment meten gaat wat gemakkelijker dan dom koersen voorspellen:

Berentsunami

Met zo veel beren en zo weinig stieren zijn de potentiële verkopers bijna op en... dan kunnen de koersen maar eén kant op: omhoog. En vice versa. Aldus de simpele vuistregel in de boekjes. Inderdaad laat de historische statistiek dit ook vaak genoeg zien. In maart 2009 bijvoorbeeld waren er ook veel beren.

Vanaf maart 2020 gaat deze vlieger niet meer op en is het eerder andersom. Sinds annus horribilis 1932 stond de aandelenbeurs er year-to-date niet zo beroerd voor als nu. Gecombineerd met de obligatiebeurs - de 60/40-portfolio is nog altijd de benchmark voor de industrie - is dit zelfs het slechtste jaar ooit.

Kortom, een berentsunami van jewelste en met name groeiaandelen zijn gruwelijk afgestraft. En dan dit. Bearish of niet, iedereen blijft geld in die markt pompen. Buy the dip is nog altijd het motto en als de koersen nog verder dippen, dan koopt u die ook maar. Zoiets? Want de instroom gaat doorrrrr.


Zelfs bij de buren met hun hevig lekkende obligatieplafonds is er instroom. De vastrentende markt:


Ark Innovation ETF

Wat dacht u hiervan, wie staat hier niet paf van? Ark Innovation ETF belegt in de hoogste risicocategorie niet-winstgevende technologie-aandelen. Waar u verwacht dat iedereen hier wegholt, duikt juist iedereen erin! Terecht wat Corné opmerkt:


Breekt het zweet u echter al uit als u de namen ziet en u de dalingspercentages ongeveer weet? Dit is de top 25 van het fonds. Wisselt per dag, want anders dan de naam ETF suggereert is dit een actief handelsfonds. Tegen 75 basispunten, ofwel bij Ark rinkelt de kassa sowieso. Wat de koersen ook doen. 


Fantasie

Zweet? Dollartekens in de ogen, kan ook nog. Want zeg het maar: zit er misschien een Amazon in die lijst? Dat is de fantasie en precies wat Ark Innovation ETF zo spannend en verleidelijk maakt.


Ark Innovation ETF ging eind 2014 voor rond $20 naar de beurs. Met een domme en simpele S&P 500- of wereldindextracker verslaat u het fonds nú moeiteloos. Timing is echter alles Iets wat het verleden ook heeft uitgewezen, is dat als u de handdoek werpt of capituleert, de markt nog wel eens wil draaien.

Nu instappen?

Stel u wil erin, hoe...? Het plaatje doet het misschien optisch vermoeden, maar moet ik nu instappen is een verboden vraag. Als u een echte trader bent, hebt u uw eigen systeem en werkwijze. De gemiddelde particulier die niet de hele dag met 36 schermen en een Bloomberg bovenop de markt zit, kan dit overwegen:

  • Consequent plukjes bijkopen op de daling
  • Proberen de bodem te timen en dan all-in gaan. Als u goed gokt, hebt u de jackpot, maar die kans is héél klein
  • Wachten op een technische draai. Bij bevestiging van een trendbreuk is de eerste, enorme koerswinst inderdaad weg, maar bij zo'n torenhoge-bètafonds blijft er nog genoeg over bij een nieuwe opgaande trend.

Of wordt het doormodderen?

Opgaande trend, wie zegt dat eigenlijk? Zijwaartsen of doormodderen kan ook nog. Wellicht is de Nasdaq 100 of brede markt dan ook aantrekkelijker, vanwege aandeelhoudersreturn als dividenden en buy backs die u daar wel en bij deze groeifondsen echt niet krijgt. Maar ja, nu nog verkopen na dit alles...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 17 mei 2022 11:54
    Ik begrijp dit stuk niet zo goed. Wat is het probleem hier? Buy low, sell high is toch de bedoeling? En als de koersen laag staan is het sentiment slecht, roept iedereen dat het nog veel lager kan en stroomt het financiële bloed door de straten. Kortom, een uitstekend moment om wat te kopen.

    Verder zitten we, gezien het grotere plaatje, nog altijd in de Industriële Revolutie die ergens in 1760 begonnen is. Inmiddels zit de Derde Industriële Revolutie (digitalisering & communicatie) er bijna op en staan we aan de vooravond van de Vierde Industriële Revolutie. De kosten gaan voor de baten uit, dus winst laat nog op zich wachten. Alleen voor waardebeleggers is dat problematisch want zij mogen nu geen positie innemen. Echter, niet iedereen is een waardebelegger. Macro-analisten, de mensen die naar het grote plaatje kijken, hebben daar weinig boodschap aan.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links