Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom kopen we toch altijd verkeerde aandelen?

Waarom kopen we toch altijd verkeerde aandelen?

Chaos, ogenschijnlijke anarchie en vaak onbegrijpelijke koersbewegingen: het is dagelijkse realiteit op de beurs. Maar het is iets wat ons ook verslaafd maakt aan de markten, nietwaar? En kijkt u na verloop van tijd terug, dan ogen die soms vreemde koersbewegingen al een stuk logischer.

Ondertussen heeft u natuurlijk wel de verkeerde aandelen in portefeuille. Zo ben ik zeker een jaar boos op mezelf geweest dat in ik de grote Covid-19 krach van maart 2020 me niet heb suf gekocht aan technologie.

Ik schaamde me. Want hoe kon ik niet bedenken dat die hard zouden gaan? Dom. En de draai na drie weken op bijna -40% zag ik ook al niet aankomen. Gelet op de imploderende winstverwachtingen op dat moment hield ik zelf rekening met -60%.

Alles gemist

Die score kwam er niet en ik zat zonder expliciete technologie-posities in de rally omhoog. In de loop van vorig jaar nam mijn boosheid af. Want de top in februari vorig jaar in de meeste technologie-aandelen had ik – als ik die aandelen wel in portefeuille had – zeker ook gemist.

Die top was twee weken na misschien de grootste euforie in de markt sinds Tulpenbollen, South Sea en Mississippi Company, Dow Jones 1929, Nikkei 1989 en Nasdaq 2000. Ik heb het over de meme-aandelen-frenzy van eind januari 2021, met GameStop en AMC.

Die hype duurde dus maar twee weken, maar nooit eerder zag ik zo veel irrationeel gooien smijtwerk. Particuliere revolutie tegen Wall Street – en ze gaan winnen, kopten de gewone media.

Zelfde verhaal

Niet dus en ja, met de wijsheid achteraf was dit de perfecte slotsymfonie van de technologie-bullmarkt. En vanaf half februari 2021 verschenen ineens weer termen als ‘rente’ en ‘inflatie’ in de media.

De rest is geschiedenis en gecorrigeerd voor Big Tech en chippers staat technologie nu 50-70% onder de top. Fondsen met een dun verhaal en geen omzet en winst hebben het vaak nog moeilijker.

Zelfde verhaal geldt voor veel crypto’s. Halverwege het eerstekwartaalcijferseizoen zitten we weer op zo’n punt. De brede markt staat op randje bearmarkt, maar het door Covid-19 lean & mean geworden en gekapitaliseerde bedrijfsleven presteert nog goed.

Een recessie?

Op de ECB en Bank of Japan na verklaart iedere centrale bank inflatie de oorlog. De Fed maakt zelfs duidelijk dat inflatiebestrijding ten koste van economie en beurs kan gaan. We hebben nog even te maken met hoge inflatie, oplopende rentes en kwakkelende economie, misschien wel een recessie.

Wat voor aandelen horen daarbij? Geen tech; waarde- en dividendaandelen zijn wellicht nog het beste. Die overleven wel en halen de jaren daarna de inflatie in een nieuwe bullmarkt in.

En wie zegt dat er stagflatie à la de jaren ’70 komt? Niemand klaagt nog over hogere prijzen, het bedrijfsleven is sterker dan toen, de innovatie gaat harder en er is een joekel van een economische macht bijgekomen: China.

Tech of waarde

Daar loopt het nu wat stroef, maar als 1,4 miljard Chinezen de mouwen opstropen, kan er snel veel. Wat er ook gebeurt in het tweede halfjaar en straks in 2023, achteraf is het weer volkomen logisch.

En slaan we ons voor ons hoofd dat we weer niet de goede aandelen hebben gekocht. Misschien wel technologie. Of toch waarde?

Dit artikel verscheen eerder als column in het IEX Magazine.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 BowmoreBoerke 9 mei 2022 14:33
    Daarom koop ik nu maandelijks bij in de euro stoxx 50 en stoxx europe 600. Met een vast handelsbedrag zit in geconcentreerd in chippers (BESI en TSMC) waarbij ik probeer mijn gak wat omlaag te handelen. Er wordt niets extra gestort op het handelsdeel en in de chippers heb ik wel vertrouwen op deze koersen.
  2. forum rang 4 BowmoreBoerke 9 mei 2022 16:53
    quote:

    Hjvd schreef op 9 mei 2022 16:27:

    we hebben denk ik een opfrisbeurt nodig voor de stoffige AEX. Bedrijven moeten met betere inzichten komen en meer maand en kwartaal dividenden uitkeren zodat de cijfers beter verkocht worden aan het publiek.
    Liever niet! Bij redelijk gelijkblijvende dividenden heb ik graag een aanhoudende bear markt, zo lang mogelijk. Goedkoop bijkopen bij een oplopend dividend rendement, wie wil dat nu niet?
  3. zilvergekkie 9 mei 2022 16:54
    quote:

    Hjvd schreef op 9 mei 2022 16:27:

    we hebben denk ik een opfrisbeurt nodig voor de stoffige AEX. Bedrijven moeten met betere inzichten komen en meer maand en kwartaal dividenden uitkeren zodat de cijfers beter verkocht worden aan het publiek.
    Yep Kwartaal dividend of zelfs maandelijks is veel eerlijker richting aandeelhouders
    Tech is ook wel een beetje aangepraat door vele analisten die donders goed wisten dat er maar een paar goeie tech bedrijven waren
  4. forum rang 5 theo1 10 mei 2022 15:34
    Dat idee van altijd op ieder moment precies de juiste aandelen van het moment hebben, kan je maar beter loslaten. Je maakt jezelf er gek mee en het komt je rendement op langere termijn niet ten goede omdat je er altijd achteraan blijft rennen. Je kan beter een mix hebben van waarde en groei (soms gaat dat samen: ASML heeft waarde én goede groei) en die door dik en dun vasthouden. Bij een oorlog in Oekraïne doet Shell het goed, bij een corona-epidemie doet Microsoft het goed, Unilever verkoopt altijd ijsjes, ASML verkoopt altijd wafersteppers. Enzovoort.
  5. Anak 11 mei 2022 20:36
    Timen is onmogelijk. En of je de goede aandelen koopt, ja dat is achteraf een koe in de kont kijken. Maar als ik dit draadje lees is het vooral kopen en ontbreekt een exitstrategie en aldus verdampt gaandeweg alle niet gerealiseerde rendementen. Gebruik bijvoorbeeld een trailing stop, verkoop bij een neerwaartse doorbraak van een moving average of om het even elke andere trigger. Als je er maar naar handelt en dát is al moeilijk genoeg.

    En koop je een stinker (want dat gebeurt nu eenmaal af en toe) dan het verlies nemen om het verlies niet nog verder te laten oplopen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links