Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Wat betekent het Brexit-akkoord voor aandelen?

Wat betekent het Brexit-akkoord voor aandelen?

Op 24 december 2020 sloten de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een post-Brexit handelsdeal. Daarmee kwam er een einde aan een saga die de meeste beleggers meer dan vier jaar lang zorgen baarde. Hoewel het Brexit-akkoord goed nieuws is voor het beleggerssentiment en voor bedrijven die toekomstplannen willen maken, zijn wij van mening dat het akkoord niet per se nodig was om de economie en de aandelenmarkt van beide regio's in 2021 te doen floreren. In dit artikel bespreken we het Brexit-akkoord, een aantal van de directe gevolgen daarvan en de mening van Fisher Investments Nederland over wat het betekent voor aandelen.

Het verrassingsgehalte van het Brexit-akkoord zet op de markten weinig zoden aan de dijk

Visrechten leken de grootste horde te worden die de Brexit-onderhandelaars eind vorig jaar moesten nemen, maar die hebben normaal gesproken een minimale impact op aandelen. Uiteindelijk werd in het akkoord bepaald dat Europese vissersboten nog vijf en een half jaar in Britse wateren mogen vissen, op voorwaarde dat ze in die periode een kwart minder vis vangen dan voorheen.i Buiten de visrechten bevat het akkoord weinig verrassingen.

Door het Brexit-akkoord maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese douane-unie, waardoor het de vrijheid heeft om af te wijken van de Europese regelgeving. Als gevolg daarvan komen er grenscontroles op goederenverkeer dat het Kanaal of de Ierse Zee oversteekt. De grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft vrij – zonder grenscontroles – zoals bepaald in het Goede Vrijdag-akkoord van 1998. Britse bedrijven uit de dienstensector (inclusief banken) moeten echter fysiek aanwezig zijn in de EU om toegang te hebben tot de Europese markt. Aangezien dat algemeen werd verwacht, hadden veel Britse bedrijven de afgelopen jaren al een filiaal in de EU opgericht.

Zoals verwacht verliep de aanpassing aan de nieuwe situatie na het ingaan van het Brexit-akkoord bij een aantal bedrijven niet meteen vlekkeloos. Toen Frankrijk in december de grens met het Verenigd Koninkrijk sloot om het coronavirus af te remmen, beschouwden velen het oponthoud dat daardoor in de havens ontstond, als een voorbode van de mogelijke chaos als gevolg van de nieuwe papierwinkel voor vrachtwagenchauffeurs die de Brexit met zich mee zou brengen. Het eerste vrachtverkeer na de Brexit verliep echter veel vlotter dan algemeen verwacht, wat erop wijst dat velen de gevolgen van de Brexit waarschijnlijk te somber hadden ingezien.

Anderen vreesden dat de Brexit het einde zou betekenen van de handel in in euro luidende aandelen op de Britse beurzen, wat tot op zekere hoogte ook het geval bleek. Dat is weliswaar een kleine klap, maar aandelenhandel is geen enorme bron van inkomsten en aandelen van Britse financiële instellingen hebben het na de Brexit goed gedaan. Wij zijn dan ook van mening dat dit minpuntje waarschijnlijk al in de aandelenkoersen was ingeprijsd.

Wat het akkoord wel en niet betekent voor Britse en EU-aandelen

Hoewel aandelenmarkten om wat voor reden dan ook – of zonder enige reden – plots kunnen stijgen of dalen, vindt Fisher Investments Nederland het opmerkelijk dat Britse aandelen in de eerste week van 2021 met 5,79% stegen (veel sterker dan de MSCI World, die er 2,39% op vooruitging) nadat de alom gevreesde chaos na de Brexit uitbleef.ii Volgens ons was dit gedeeltelijk te danken aan een mogelijke verbetering van het beleggerssentiment na de Brexit, al denken wij niet dat het akkoord een voorwaarde was voor de Britse en Europese economie en aandelenmarkt om het in 2021 goed te doen. Elk Brexit-akkoord (of het uitblijven daarvan) zou sowieso op de een of andere manier gevolgen hebben gehad voor bedrijven in het VK en de EU, maar volgens ons was de angst grotendeels overdreven en al in de aandelenkoersen ingeprijsd.

Naar ons idee zijn aandelenkoersen meestal gebaseerd op de kloof tussen realiteit en verwachtingen. Wanneer de verwachtingen van beleggers laag zijn – bijvoorbeeld tijdens een periode van onzekerheid rondom de Brexit die vier en een half jaar voortsleepte – ontstaat er al een positieve verrassing als de werkelijkheid net iets gunstiger is dan men had gevreesd, met als gevolg dat de aandelenkoersen omhoog kunnen gaan.

Al sinds het referendum in juni 2016 vreesden beleggers een no-deal-Brexit, met grote verstoringen in de handel tussen het VK en de EU tot gevolg. Die handel zou echter nooit volledig tot stilstand zijn gekomen. In het voorjaar van 2020 maakte de Britse regering het 'UK Global Tariff' (UKGT) bekend – nieuwe importtarieven die zouden gelden na de Brexit – dat liet zien hoe een Brexit onder de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) eruit zou zien en waarbij er voor het VK vrijere handel zou zijn toegestaan dan voorheen het geval was. Mocht er tussen de EU en het VK geen akkoord zijn gevonden, dan zou voor de handel tussen beide regio's het UKGT geldig zijn geweest. Dat zou weliswaar een aantal nieuwe handelsbelemmeringen hebben opgeleverd, maar die zouden niet groot zijn geweest.

Een no-deal-Brexit zou voor sommige bedrijven tot verstoringen hebben geleid, maar Fisher Investments Nederland geloofde niet dat die verstoringen desastreuze gevolgen zouden hebben voor aandelen. Aangezien niemand ervan uitging dat de handel na de Brexit perfect zou verlopen, zou elk niet-rampzalig scenario waarschijnlijk een positieve verrassing teweegbrengen.

Net zoals we niet geloofden dat een Brexit-akkoord nodig was om de economie of de aandelenmarkt van het VK en de EU na de Brexit te laten floreren, beschouwen wij het Brexit-akkoord niet als een enorm positieve of 'super-bullish' katalysator voor aandelen.

Maar het akkoord biedt bedrijven wel duidelijkheid, wat zeker positief is voor hun toekomstplannen. Een van de grootste belemmeringen voor het Britse bedrijfsleven tijdens deze saga was de immense onzekerheid en de noodzaak om voorbereid te zijn op veel verschillende scenario's. Duidelijkheid – ongeacht of die het gevolg is van een akkoord of van het uitblijven daarvan – maakte het voor bedrijven mogelijk om strategieën voor het post-Brexit-tijdperk in kaart te brengen en te beginnen met de uitvoer ervan.

In de toekomst zullen bedrijven zich blijven aanpassen en nieuwe manieren vinden om te floreren en winst te maken. Fisher Investments Nederland is van mening dat de aandelenmarkten deze realiteit momenteel inprijzen en minder rekening houden met eventuele onmiddellijke verstoringen op korte termijn. Aandelen lijken buitengewoon negatieve vooruitzichten als gevolg van de Brexit buiten beschouwing te laten. Het is vaak verstandig om te vertrouwen op het oordeel en de toekomstgerichtheid van de markt.

__________________________________________

i Bron: Council on Foreign Relations, per 21/01/2021. https://www.cfr.org/in-brief/whats-eu-uk-brexit-deal

ii Bron: FactSet, per 11/02/2021. Bruto-rendement van de MSCI UK Total Return Index en de MSCI World Total Return Index, 31/12/2020-08/01/2021. Weergegeven in Amerikaanse dollar.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links