Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moeilijke markt

Negen sets jaarcijfers werden gisteren over de beleggers uitgestort in een moeizaam voortstrompelende markt, die per saldo met verlies moest afsluiten. Vier sets vielen in goede aarde, vier andere vielen in ongenade en over de negende, die van PinkRoccade, kon de belegger nog geen oordeel geven, omdat de cijfers nabeurs kwamen.

  • Heijmans,
  • Wegener,
  • Nyloplast en
  • VNU
    waren de vier gelukkigen en ze overtroffen de koersdalingen van de vier verworpenen:

  • Fortis,
  • Petroplus,
  • Boskalis en
  • Twentsche Kabel.

    Het venijn zat echter, zoals zo vaak, in de staart. Het negende fonds, PinkRoccade, zal waarschijnlijk vandaag de balans uiteindelijk toch in de min trekken. Het zit er immers in dat Pinkroccade vandaag op de beurs zal worden afgerekend op de gisteren aangekondigde reorganisatie en de hoge buitengewone last van 20 miljoen euro (vóór belasting), die daarvoor zal moeten worden genomen.

    350 tot 400 banen weg
    De winst per aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening van 1,78 euro week niet veel af van de 1,76 euro, die we hadden getaxeerd. Inclusief de buitengewone last daalde de winst echter met 52% tot 1,12 euro. De omzetontwikkeling viel ook wat tegen. In plaats van de in november voorziene 30%-stijging, nam de omzet toe met 25% tot 812 miljoen euro.

    PinkRoccade wordt vooral getroffen door de sterke terugloop van opdrachten uit de telecomsector en achterblijvende vraag van de zijde van banken en verzekeraars. Dat heeft er toe geleid dat voor 600 van de ruim 9000 medewerkers momenteel geen emplooi is, wat een forse kostenpost oplevert.

    Het bedrijf verwacht niet dat de markt dit jaar nog herstelt, dus ontkomt het management niet aan maatregelen. Behalve het bevriezen van alle lonen, zullen binnenkort ook nog 350 tot 400 banen worden geschrapt. Deze functies moeten vooral worden gelokaliseerd in de hoek van de detachering bij de in 2000 overgenomen Tas Groep. Veel reden tot pessimisme is er echter niet.

    PinkRoccade is goed gepositioneerd als automatiseerder voor overheidsinstellingen. Circa tweederde deel van de omzet is repeterend. Bij veel overheidsinstanties, maatschappelijke instellingen en zorgverzekeraars worden efficiencymaatregelen genomen, die meestal neerkomen op meer ict-systemen. Deze vraag is niet gevoelig voor de conjunctuur en blijft doorgroeien. Tijdelijke vraaguitval in de telecom en de financiële sector leidt waarschijnlijk tot inhaalvraag vanaf 2003.

    Voor dit jaar durft PinkRoccade geen prognose af te geven, maar de lange termijn doelstelling van een gemiddelde omzetgroei van 20%, deels te realiseren via acquisities op de tweede thuismarkt Groot-Brittannië, blijft intact. We zijn niet erg onder de indruk van de winstdruk in het transitiejaar en blijven het aandeel als een goede lange termijn belegging beschouwen.

    Heijmans voelt nauwelijks tegenwind
    Met enthousiasme werden de cijfers van Heijmans gisteren ontvangen, hoewel ze geheel in overeenstemming waren met de eind vorig jaar door de bouwer zelf opwaarts bijgestelde prognose. De nettowinst steeg met 46% tot 70,2 miljoen euro op een eveneens 46% hogere omzet van bijna 2,3 miljard euro. De omzet liet over het gehele jaar een autonome groei zien van 8,4%. Over de eerste zes maanden bedroeg deze 8%, zodat in de tweede jaarhelft nog een versnelling is opgetreden.

    De winst per aandeel is 33% hoger uitgekomen op 3,28 euro. Met enige goede wil laat zich een nog hogere stijging van de winst per aandeel berekenen. Heijmans heeft ook in 2001 voor het eerst de betaalde goodwill op overnames geactiveerd. De afschrijving hierop bedroeg in 2001 circa 3,5 miljoen euro. Wordt, zoals meer gebruikelijk is, de winst per aandeel berekend vóór amortisatie van goodwill, dan komt deze uit op 3,45 euro en bedraagt de toename zelfs 40%.

    Heijmans bevestigt opnieuw de eind vorig jaar opwaarts bijgestelde lange termijn doelstelling tot 2006, waarbij wordt uitgegaan van een winstgevendheid van 5% netto in 2006 en een omzet van 5 miljard euro, waarvan 1 miljard euro te behalen buiten Nederland. Voor 2002 verwacht Heijmans een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro, te realiseren met een nettowinst van circa 84 miljoen euro (een stijging met 20% ten opzichte van 2001).

    De winst per aandeel zal daarbij ongeveer 3,70 euro bedragen na afschrijving van goodwill, een stijging met 13% ten opzichte van de winst per aandeel in 2001. Vóór afschrijving van goodwill berekenen we een winst per aandeel van 3,88 euro. De verwachtingen voor 2002 zijn nog exclusief het effect van eventuele acquisities.

    Koersniveau 63 euro in 2006?
    De lange termijn doelstelling beoordelen we als realistisch. In de afgelopen vijf jaar, dus de periode van 1996 tot en met 2001, verdrievoudigde de omzet zelfs. Deze hoge groei werd mede gerealiseerd dankzij een niet aflatende stroom acquisities. De acquisitiestrategie zal de komende jaren onverminderd worden voortgezet, maar de expansie zal meer gericht worden op de omringende landen.

    In het afgelopen jaar werd 253 miljoen euro, ofwel 11% van de concernomzet, in het buitenland behaald. Tegen 2006 moet dit percentage volgens de doelstelling zijn oplopen tot 20%. Om de omzetdoelstelling te realiseren, zal Heijmans in de komende jaren de omzet gemiddeld met 19% per jaar moeten laten toenemen. Gezien de historische groeipercentages is dat alleszins mogelijk. We gaan grofweg er vanuit dat de helft via organische groei en de andere helft via acquisities kan worden gerealiseerd.

    De acquisities kunnen in belangrijke mate uit intern gegenereerde middelen worden gefinancierd. Het rendement op eigen vermogen ligt bij Heijmans rond 25% en de pay-out bedraagt 40%, zodat de 'sustainable growth' 15% per jaar bedraagt. Voor de financiering van de additioneel benodigde groei van 4% zal slechts in bescheiden mate beroep hoeven te worden gedaan op nieuw aandelenvermogen. Wordt de doelstelling in 2006 bereikt, dan verdient Heijmans in dat jaar netto 250 miljoen euro.

    Bij de door ons voorziene uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen zal dat neerkomen op circa 9 euro per aandeel. Al komt de waardering in dat jaar nog niet verder dan een k/w van 7, dan mag dus rekening gehouden worden met een haalbaar koersniveau van 63 euro. Nog afgezien van het dividend belooft dat een koersperformance van gemiddeld 24% per jaar. Een wel zeer koopwaardig aandeel dus.


    MoneyView On-Line: PinkRoccade schrapt in 2002 circa 400 arbeidsplaatsen
    Discussieer mee op het PinkRoccade Forum
    Het Heijmans Forum

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links