'Pharming heeft unieke positie'

Door Redactie op 4 maart 2021 16:15 | Views: 13.029

'Pharming heeft unieke positie'

Pharming heeft een vrij unieke positie als 'gewoon' winstgevend biotechbedrijf, stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. 'De meeste biotechfondsen zijn flink verlieslatend, omdat ze nog volop in de ontwikkelfase zitten.'

"Pharming kan terugkijken op een goed 2020”, begint hij in een reactie op de cijfers. "De omzet steeg met 10%, terwijl de cost of sales daalde. Wel viel de winstgevendheid iets tegen. Dat is deels te wijten aan stijgende kosten, deels aan een zwakkere Amerikaanse dollar."

Goede verkopen ruconest

Crum wijst erop dat de verkopen van Ruconest goed zijn, en dat we verdere groei mogen verwachten in 2021. "Verder is de financiële positie gezond en zullen de rentelasten dit jaar scherp dalen dankzij een herfinanciering tegen gunstige voorwaarden."

Indirect kon het Leidse biotechbedrijf ook profiteren van corona wat betreft ruconest. "Patiënten hebben voorraad opgebouwd in verband met het virus en dat gaf de verkopen een extra impuls. Het naar voren halen van bestellingen zal uiteraard in een later stadium weer recht worden getrokken."

"Het is nog afwachten of het middel een bijdrage kan leveren aan het herstel van coronapatiënten. Het onderzoek daarnaar loopt nog, en meer wil Pharming er niet over kwijt."

Kosten lopen op

Een ander positief punt is dat Pharming dit jaar, sneller dan verwacht, een laatste betaling van 25 miljoen dollar zal doen aan Bausch Health. "Dan kan dat boek ook worden gesloten", aldus de analist.

Tegenover deze goede punten staan ook wat minder gunstige; de kosten lopen namelijk op. "Het gaat vooral om uitgaven aan R&D, G&A en marketing & sales. Ook de zit de zwakke Amerikaanse dollar tegen."

Naarstig op zoek naar overnames

Volgens Crum is het bedrijf hard op zoek naar nieuwe impulsen, bijvoorbeeld door het doen van overnames. "Dit zal vermoedelijk in de VS zijn, om zo de tweede beursnotering aan de Nasdaq te benutten en nieuwe aandelen uit te geven als een geschikte overnamekandidaat zich aandient."

Hij wijst op de unieke positie van Pharming. Het is namelijk winstgevend, wat voor de meeste biotechs niet geldt. "Het zit eigenlijk tussen een biotechbedrijf en een farmaceut in."

Voorzichtiger

De analist concludeert dat er niet zo gek veel mis is met de cijfers van Pharming. "Maar als het een overname doet, zal dit het risicoprofiel verslechteren en flinke gevolgen voor de winstgevendheid hebben. Al met al wel reden om wat voorzichtiger te zijn met dit aandeel."

Lees verder: 4 tips bij het beleggen in biotechnologie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
Maros1974
0
Alle vertrouwen in Pharming. Langzaamaan, na vele jaren geduld, gaat het zich een keer uitbetalen. Net als over Pharming ben ik ook te spreken over Acacia Pharma. Ook die hebben producten waarmee zij omzet kunnen (gaan) maken. Twee toppertjes in de dop.
de juiste keus
0
hai Ben sinds kort weer aan het beleggen. Mijn vraag is waarom kan ik alleen opties Pharming vinden tot maand mei en niet met uitoefendatum december ? Heeft het iets te maken met de beurs in NY ?
GrandmasterC
0
Pharming produceert voornamelijk aandelen, daarmee hebben ze veel geld opgehaald. Hun vrij kleine omzet bestaat eigenlijk uit 1 niche-product, dus voor een zeer klein patientenaantal/markt. Misschien komen ze wat nieuws tegen, maar veel mogelijkheden hebben ze financieel niet, tenzij er weer liiefhebbers/gokkers bereid zijn om veel extra aandelen te kopen, want die zullen dan weer extra moeten uitgegeven worden om aan geld te komen. Maar goed hun topman weet nog steeds een mooi verhaal te vertellen en daardoor de liefhebbers, die al jaren dromen van een grote koersstijging, aan zich te binden (tot ze eindelijk wakker worden)..
Ron61
1
Dit is een vreemde opmerking. "Maar als het een overname doet, zal dit het risicoprofiel verslechteren en flinke gevolgen voor de winstgevendheid hebben. Al met al wel reden om wat voorzichtiger te zijn met dit aandeel." Alsof dit een feit is. Wanneer er iets wordt overgenomen kan dit ook direct waarde toevoegen. Uiteraard kan het ook anders zijn maar der. de Vries is een zeer bekwame man en gaat zeker alleen uurs overnemen of in licentie wanneer dit waarde voor Pharming toevoegt. Zonder valutaverlies was er trouwens een prima winst per aandeel gemaakt. Het is ook wel duidelijk dat er weinig beleggers zijn die begrijpen wat de mogelijkheden van Pharmings C1-esteraseremmer zijn. We gaan hier nog veel meer over horen, dat staat voor mij vast.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.