Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX en AMX geven feestje

AEX en AMX geven feestje

(AJK) De AEX en AMX zijn jarig vandaag: 37. De AEX leverde gemiddeld per jaar bruto 11% op. De AMX nog meer. Hoe kan het dat een beurs die het zo goed doet, zo'n slechte naam heeft in ons land? De beurs is een casino en beleggen is gokken is de officieuze definitie. Precies dus wat de beurs en beleggen niet zijn.

Dit heeft denk ik alles te maken met dat beleggen levenswerk is, maar we willen snel rijk worden en klappers maken. Greed is not good, dus. Op school leren we geen beleggen en de industrie heeft er belang bij dat we zoveel mogelijk, in plaats van zo weinig mogelijk doen. En dan m.o.e.t.e.n. we ook nog de markt verslaan.

Die 37 jaar hebben geleerd dat hierdoor te veel mensen te veel geld verloren. Terwijl wij Nederlanders die zo goed zijn in sparen, geknipt zijn om te beleggen. Daarvoor is echter lange adem, discipline, uithoudings- en incasseringsvermogen nodig. Dat hebben we wel met sparen, maar niet met beleggen en dat is de crux.

Het is ook luiheid. Iedereen heeft de neiging persoonlijke ervaring(en) als maatstaf voor beurs en beleggen te nemen. Vorige week sprak ik een wetenschapper die dat ook deed. In korte tijd zelf veel verloren en dús deugde de beurs niet. Vierhonderd jaar harde statistiek negeerde hij: de wetenschap meer dan onwaardig. 

Nog iets: het is ook altijd de schuld van een ander. Niet dus. Want de beurs stijgt al vier eeuwen, net zoals de AEX in die 37 jaar: met vallen en nog meer opstaan.  Als u geld verliest op de beurs, is dat daarom uw eigen schuld. Altijd. Ook als het de schuld is van uw gratis adviseur in de grote BMW.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links