Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Fugro, AMG. Tesla en bouwers

Liveblog: Fugro, AMG. Tesla en bouwers

Update 16:50 uur: ForFarmers

Beste aandeel uit AEX, AMX en AScX dit jaar? ForFarmers met nu rond 10,6%. Vandaag is het weer bingo met een mooie stijging op aardig volume. Ik zie alleen nu pas waarom.

 


Update 16:05 uur: ISM Index

De Amerikaanse inkoopmanagersindex over de dienstensector over december valt dan weer reuze mee:

Zo begint de VS een beetje het Duitsland van Amerika te worden, want vorige week viel de ISM Manufacturing Index (industrie dus) dik tegen:

Het Amerikaanse handelstekort valt ook al mee in december en de dollar trekt een halve cent aan vandaag. Toch is er juist op de tijdstippen dat deze cijfers doorkwamen niet veel te zien.

 


Update 15:25 uur: Eindelijk, het bouwrapport ABN Amro

Hier is het dan eindelijk, dat bouwrapport van ABN Amro van Madeline Buijs. Haar boosheid en onbegrip druipen van de pagina's af.Komt u niet vaak tegen in zo'n rapport.  Op zich leest u niet veel nieuws in het stuk, maar ze heeft wel harde cijfers.

Om met de deur in huis te vallen: zoek de plussen voor de komende jaren. 

Buijs zoomt in op twee kernpunten,vergunningen nieuwbouw:

En voor wie nu nog recht op zijn of haar stoel zit, de orderportefeuille bouwbedrijven:

Spreekt voor zich en maakt u zich maar op voor de outlooks van BAM en Heijmans bij hun jaarcijfers. Eén ding: de familie Wessels bood op VolkerWessels toen dit alles al bekend was. Ofwel, bij kundig bestuur overleven de bouwbedrijven zeker en zijn ze misschien niet te duur...? Of gokken dat de soep niet zo heet...

Hier alle drie de aandelen sinds stikstof trending topic is sinds vorig jaar (u ziet wanneer het bod op VolkerWessels was). Underperformance, dik ook, maar de aandelen zijn niet weggevaagd.

Tot slot nog de conclusie van Buijs. Ik zei toch, boosheid en onbegrip druipen er vanaf? 

Het is niet zo gek dat de maatregelen rond stikstof en PFAS enorme druk leggen op de bouw. Vorige jaar verwachtten wij voor 2020 nog een groei van 2,5 procent van de sector. Inmiddels is dit omgeslagen naar een krimp van 2 procent. Voor 2021 wordt stabilisatie van de groei verwacht.

Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, zoals vaak het geval is in een crisis. Vraag is er nog genoeg; naar nieuwe woningen, naar onderhoud van wegen en dijken en naar de verduurzaming van kantoren. Het probleem is nu juist het aanbod.

Door het gebrek aan politieke besluitvorming en concrete maatregelen wordt de sector beperkt in zijn werkzaamheden. Dat is wrang, want de sector heeft is verantwoordelijk voor slechts 0,6 procent van de stikstofuitstoot en is bovendien al helemaal niet verantwoordelijk. 

 


Update 14:00 uur: Chinese beurs in ban van Tesla

In China lijkt de Teslagekte ook uitgebroken. Op de beurs in ieder geval. Of de auto's inderdaad ook als warme-nummer-zestiens-met-witte-rijst over de toonbank gaan, is nog even afwachten. Enfin, WSJ heeft er een heel verhaal over.

Voor de niet-inloggers pik ik deze alinea uit het stuk. Ik heb de auteur al om een ticker gevraagd - of weet iemand misschien die Tesla Supplier Index of hoe die ook maar mag heten? - want hoe hard gaat het wel niet en hoe crowded wilt u een trade hebben?

Let wel, met de overall verkopen van Chinese auto's gaat het nog maar moeizaam.

Deze is voor wie wel in Tesla kan en wil handelen: de analisten zijn tot op het bod verdeeld over het aandeel. Over de waardering (sky high) en fundamentals (laat maar) hoeven we het niet te hebben. Het fonds is nu $81 miljard waard.

En voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen, zijn er ook nog de danspasjes van Elon.

 


Update 12:45 uur: AMG

Dit is het hele persbericht van vanochtend. Lastig er chocolade, laat staan zo'n zeldzaam metaal van AMG van te maken. Weinig concreets, en zeker geen harde cijfers.

De omzet is niet opvallend, maar die ruim +6% die er nu staat wel. Zeg het maar. Is het gewoon risicobereidheid op de beurs? Zo ja, dan is inderdaad AMG wel een van de aangewezen kandidaten.

 


Update 12:10 uur: Fugro II

Nog maar een keertje Fugro, want... U ziet het. Er is verder geen nieuws, ofwel dit is een klassiek staaltje even de (ver)kopers laten uitrazen en toeslaan.

 


Update 11:00 uur: AEX, maar dan even héél anders

Gewoon omdat het leuk is, een volkomen off-topic beursverhaal. Klassieke gap fill in de AEX heet dit dacht ik technisch.

Het deed mij alleen aan het befaamde Laantje van Van der Gaag denken. Zegt u niets? De Van der Gaagjes wilden ooit in Leiden hun grond niet verkopen voor de geboden prijs... en toen werd de gloednieuwe spoorbaan Haarlem-Leiden er gewoon omheen gelegd. De lus is nog altijd aan de topografie zichtbaar.

Er zijn meer voorbeelden. Wie uit Amsterdam Centraal Station stapt ziet meteen het Victoria Hotel, dat keurig om twee pandjes van ook al weerbarstige verkopers is heengebouwd. Thomas Rosenboom schreef er zijn befaamde roman Publieke Werken over. Hier ziet u alles.

Het mooiste voorbeeld is Drogisterij van der Pigge versus V&D in Haarlem. Die drogisterij is er nog in haar historische glorie. Van V&D, ooit zelfs beursgenoteerd, is alleen het monumentale Amsterdamse School-pand over. Hier de link.

Moraal van dit verhaal: heeft iemand van u nog zin om zijn of haar stukjes AEX te behouden? :-)

 


Update 09:45 uur: Aardige start

Ik shop bij Beurs.nl: schop even hard tegen de koffie-automaat aan - of de stoel van die irritante collega - en ga bij Fugro over tot de orde van de dag, zegt ING:

De adviezen luiden aldus en schrik niet van WDP, KBC past het koersdoel voor de splitsing aan. Intussen vraag ik me af of daar bij ASML en ook Galapagos misschien over wordt nagedacht. Een hoop eurootjes in één keer voor één aandeel. Gedeeld door zoveel handelt een stuk gemakkelijker, is een oude beursgedachte.

Nog even over die chippers, want ook ASMI en Besi liggen goed: morgenochtend onze tijd komt Samsung met voorlopige jaarcijfers 2019 (vergeet die snel) én de outlook 2020 (vol verwachting klopt ons hart). 

  • ASR: naar €37,30 van €36,30 - JP Morgan
  • NN: naar €39,70 van €42,10 - JP Morgan
  • Philips: naar €50 van €46 - Citigroup
  • Philips: naar €52 van €49 - Barclays
  • Royal Dutch Shell: naar 2900p van 2800p - Credit Suisse
  • Altice: naar €6,70 van €6,20 - Bank of America
  • WDP: naar €24 van €140 (hold) - KBC Securities

Vooruit, omdat het kan (geen idee wat u hiermee moet namelijk), maar hier onze chippers versus die grote Koreaan en de chipindex. Het beeld is over de afgelopen twee jaar, omdat officieel op 24 januari 2018 de handelsoorlog VS-China begon.

Nog even al onze fuifnummers in beeld, geklokt om 09:45 uur:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 23,220
    -0,26% -0,060
  2. 592,800
    +11,51% +61,200
  3. ASML Holding 15:14
    850,600
    +1,95% +16,300
  4. 46,280
    -0,62% -0,290
  5. 4,016
    +0,75% +0,030
  6. 136,100
    +1,91% +2,550
  7. ForFarmers 14:40
    2,420
    +0,62% +0,015
  8. Fugro 15:11
    22,960
    -0,26% -0,060
  9. HEIJMANS KON 15:05
    17,360
    +0,58% +0,100
  10. NN Group 15:11
    43,270
    -0,57% -0,250
  11. 19,645
    +0,23% +0,045
  12. SHELL PLC 15:14
    34,180
    +0,89% +0,300
  13. Tesla 23 apr
    144,610
    +1,80% +2,560

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links