Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: De 14 meest geshorte aandelen van Europa

Liveblog: De 14 meest geshorte aandelen van Europa

Update 16:00 uur: Beter Bed +10,2%

Vanmiddag hield Beter Bed een Bava in verband met de verkoop van Matratzen Concord aan private-equitypartij Magical Honour. Zoals verwacht hebben de aandeelhouders hier toestemming voor gegeven. De beddenverkoper ontvangt er €5 miljoen voor en dit bedrag kan oplopen als bepaalde prestatiedoelstellingen worden behaald.

Beleggers zijn gelukkig enthousiast en zetten het aandeel meer dan 10% hoger. De aandeelhouders van Beter Bed konden wel een steuntje in de rug gebruiken, want dit jaar resteert er nog altijd een min van bijna 35%.


Update 15:45 uur: Analisten zitten ernaast

De eerste nieuwsmedia kijken alweer terug op het beleggingsjaar 2019, en dan naar met name de voorspellingen die gedaan zijn. Uiteraard zaten de meeste analisten er weer naast. Goldman Sachs zat flink verkeerd met zijn voorspelling dat de Fed de rente in 2019 met vier stappen zou verhogen. 

Uiteindelijk ging de rente zelfs meerdere keren omlaag. Ook goud rendeerde met een plus van 14% beduidend beter dan waar analisten rekening mee hielden. Toch moeten we ze niet teveel afkraken, want het is natuurlijk extreem lastig om te bepalen waar de koersen op korte termijn heen gaan.

Als dat allemaal zo gemakkelijk was geweest, was iedereen nu schathemeltjerijk geworden. Ook ik zat er naast, want ik had als flopaandeel Ajax ingevuld. Laat dat aandeel nou net 48% gestegen zijn dit jaar:) Wilt u kijken naar wat de IEX-redactie had voorspeld voor 2019 dan moet u op deze link klikken.


Update 14:30 uur: Dobberen rondom het nulpunt

De AEX (+0,1%) dobbert al de gehele dag rondom het nulpunt. Grootste uitschieter naar boven is Adyen met een winst van 1,7%. Voor de rest valt het allemaal erg tegen. Wellicht geeft de opening van Wall Street ons een extra zetje in de goede richting.

Verder komen er om 16.00 uur cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en consumentenvertrouwen. Kortom, misschien is het nu saai op de beurs, maar dat zou over een uurtje heel anders kunnen zijn. Daar komt bij dat een verkeerd tweetje van Trump altijd op de loer ligt.


Update 14:00 uur: Realistisch

Een groei van 2% komend jaar in de VS lijkt me realistisch.


Update 13:55 uur: Groei vs milieu

Het is opvallend dat relatief weinig Nederlanders een deel van de economische groei willen inleveren voor een beter milieu. In de rest van Europa ligt dit percentage veel hoger. Blijkbaar zit de koopmansgeest toch echt in onze genen.


Update 12:50 uur: Altijd die handelsoorlog

Vanochtend stegen de beurzen nog door gunstige ontwikkelingen aan het handelsfront:)


Update 12:45 uur: Barrick Gold

Volgens de IEX Beleggersdesk is Barrick Gold perfect gepositioneerd om te profiteren van een stijging van de goudprijs. De op 1 na grootste goudproducent ter wereld heeft bijvoorbeeld een zeer lage kostprijs voor het winnen van goud. Wilt u de gehele analyse lezen, klik dan op de link in de onderstaande tweet.


Update 12:15 uur: Koopwaardige oliefondsen

US News zet op basis van een analyse van Bank of America zeven koopwaardige olie-aandelen op een rij.

1. China Petroleum & Chemical

2. Sinopec Shanghai Petrochemical

3. Royal Dutch Shell

4. BP

5. Exxon Mobil

6. Total

7. Eni

Toevallig behoort Total tot de dividendtoppers van de IEX Beleggersdesk. Het olieconcern heeft sinds 2004 zijn dividend niet hoeven verlagen. Premiumleden kunnen de uitgebreide analyse lezen door op deze link te klikken.


Update 12:00 uur: Air France-KLM vliegt omhoog

Is de wens vader van de gedachte?


Update 11:55 uur: Breekt pharming uit?

Gaat het Pharming lukken om door de €1,32-grens te breken? Zo ja, dan ligt de weg omhoog helemaal open.


Update 11:10 uur: De meest geshorte aandelen van Europa

Dit zijn de meest geshorte aandelen van Europa:

1. Wirecard

2. Equinor

3. Sika AG

4. Eurofins Scientific

5. Daimler

6. Flutter Entertainment (niet onlogisch met zo'n naam)

7. Umicore

8. Swisscom AG

9. Iliad SA

10. NMC Health

11. Anglo American

12. Thyssenkrupp

13. BNP Paribas

14. Sanofi


Update 11:00 uur: BNR

Voer voor ondernemers die belangen hebben in Canada.


Update 10:55 uur: Turkije

Ik denk dat de Turken wel beter weten. Eind april ging de Turkse lira nog keihard onderuit. In dergelijke scenario's is het niet zo gek om wat dollars in huis te hebben.


Update 09:30 uur: Adyen hoger

Het nieuws dat een grootaandeelhouder van online betaaldienst Adyen soepeltjes een groot aantal aandelen plaatst zet Adyen wat hoger vandaag. Pentavest verkoopt 310.000 aandelen op €658 per stuk. Dat is maar net iets onder de gemiddelde koers van gisteren.

Bij de beursgang van Adyen werd het aandeel gewaardeerd op €240. De eerste koerstik was €400 en daarna was de trein vertrokken. 

Pentavest is een Luxemburgse investeringsmaatschappij die bij de beursgang 14.82% van Adyen bezat. In maart dit jaar verkocht het ongeveer de helft hiervan en nu dus opnieuw, een relatief klein plukje, van 310.000 stuks. 

Ze hebben nog 2 miljoen stukken over, ter waarde van ongeveer €1.3 miljard. Pentavest is van Index Ventures, dat onder andere ook in Elastic, Deliveroo en RobinHood zit. 


Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Ronald Engels 26 november 2019 15:31
    Natuurlijk willen verstandige geinformeerde Nederlanders geen geld en koopkracht inleveren voor onze belachelijk georganiseerde en ondoordachte zogenaamde Energie-Transitie, van het Gas af, van de kolen af, van de kernenrgie af, enzv.

    We moet allen gedwongen gender neutrale meer vrouwelijke softies worden. Zijn er nog echte mannen in Nederland?

    De normale hardwerkende belastingbetalende individuele Nederlander heeft reeds bewust of onbewust 40 % netto koopkracht verloren sinds 1979 door meer bureaucratie, meer ambtenaren, meer overheids-bemoeizucht en dus zeer veel hogere belastingen en overheids-administratiekosten. Weg ermee met meer Overheid, Minder, Minder, Minder Overheidsbemoeizucht, enzv.

    Stop de Klimaat Terreur van Groen Links, D66 en VVD in Nederland.

    M.v.g. Ronald
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links