Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Ahold, AMG, KPN en Post

Liveblog: Ahold, AMG, KPN en Post

Update 16:30 uur: Et tu, Ahold Delhaize?

Morgen rapporteert voorbeurs Ahold Delhaize Q2's. Laten ze goed zijn, duimen maar, want het aandeel bakt er helemaal niks van dit jaar. De score is nu ongeveer -8,5% year-to-date, waar de AEX op 11% staat. Dubbel pech, want staat u ook altijd in de verkeerde rij bij de kassa's? 

Even tussendoor, de vergelijking met defensieve eten- en drinkenzusjes Heineken en Unilever uit de AEX valt ook al beroerd uit. Dat is opvallend, want Ahold Delhaize geldt natuurlijk traditioneel ook als veilige (dividend)haven en juist deze fondsen doen het in de regel goed dit jaar. Op de beurs noemen we ze vaak samen. 

Toch ziet u dat per saldo de omzet en winstverwachtingen dit jaar amper zijn veranderd. De dikke koersdaling betekent daarom dat het aandeel gewoon goedkoper is geworden. Morgen weten we in hoeverre die verwachtingen kloppen en wat die voor H2 2019 zijn. Deze cijfers vis ik nu uit Reuters Eikon.

Tja, aan de verwachtingen kan het niet liggen dat Ahold Delhaize zo achterblijft? Het loopt allemaal mooi op, vooral de winst. Nogmaals, dit zijn verwachtingen. En die komen zeker niet altijd uit, ze kunnen mee- of tegenvallen.  

  • Q2 winst per aandeel: €0,34
  • Q2 omzet: €16,34 miljard
  • Q3 winst per aandeel: €0,42
  • Q3 omzet: €16,42 miljard
  • Q4 winst per aandeel €0,46
  • Q4 Omzet: €17,05 miljard

Al sik dan toch bezig ben, Heineken laat bijna het tegenovergestelde beeld zien. De verwachtingen houden de koers niet bij, waardoor het aandeel duurder wordt. Of moet ik zeggen werd? Koers, winst en koerswinstverhouding maken even een pas op de plaats.       

Voor Unilever geldt bijna hetzelfde verhaal als Heineken. 

De échte vergelijking van Ahold Delhaize is natuurlijk met (Amerikaanse)  retailers. Daar zijn er nog al wat van, van kneuzen tot winnaars, dus ik vergelijk met de index (in euro's): de S&P Retail Select Index. Duidelijk, Ahold Delhaize blijft ook hier op achter, hoewel de laatste weken... 

Nog één ding, ondanks die oplopende verwachtingen zijn de analisten niet zo heel enthousiast over Ahold Delhaize: relatief veel verkoopadviezen en het gemiddelde koersdoel is nabij.

Wat is het dan dan Ahold Delhaize parten speelt? Ik citeer collega Nico van begin mei. Het zit gewoon even niet mee is misschien simpel, maar kan kan spijker kop raak zijn. Ja en dan is er Amazon nog. Want is over zoveel jaar Ahold Delhaize in eerste instantie een retailer of technologiebedrijf om te overleven en te groeien?

Dat is denk ik de fundamentele vraag bij het bedrijf. Hier Nico: 

Het zit Ahold gewoon even niet mee dit jaar. De stakingen in de VS hakten erin, maar overall wordt het in Europa ook wat lastiger.

De concurrentie in eigen land neemt toe, Jumbo begint steeds sterker te worden en het afzwakkende consumentenvertrouwen drijft mensen weer meer naar de goedkopere winkels. 

Niet iets om meteen wakker van te liggen, maar de retailwereld is in transitie en niemand weet eigenlijk nog waar het precies heengaat.

Ahold speelt wel op alle velden goed mee, heeft veel ervaring met prijszetting en plukt verder de revenuen van de fusie en de sterkere dollar.   

 


Update 15:20 uur: Duimen voor New York

Wall Street gaat met een kwartier open en dit zijn de scores nu. Voornaamste puntje: de yuan stijgt ten opzichte van de dollar en flink ook:

  • S&P 500 future: +1,1%
  • Nasdaq 100 future: +1,3%
  • EUR/USD: 1,117 (-0,2%)
  • EUR/CNY: 7,045 (-0,8%)
  • US Ten Year Treasury Yield: 1,78% (plus drie basispunten)

Verder amper nieuws en cijfers op de Big Board. U kunt dit artikel open slaan, maar veel nieuws gaat u er niet lezen:

 


Update 12:25 uur: Verplicht risico nemen

Zozo:

En toch is er niks nieuws onder de zon. Door de negatieve rentes (en binnenkort ook spaarrentes?) komt het alleen pijnlijk aan het licht. In ons land is het simpel. De overheid hanteert een inflatiedoelstelling (vroeger Den Haag en DNB, nu Brussel en ECB) van 2% en een vermogensrendementsheffing van zeg gemiddeld 1,2%.

Dat betekent dat uw geld jaarlijks 3,2% minder waard wordt. Standaard. Ofwel, de overheid dwingt u in feite het te laten rollen, of het te investeren, wilt u het niet laten verpieteren. Dat ziet er zo uit. Het lukt mij niet om in Datastream een grafiek te maken, ik moet improviseren. Dit geeft een idee. Let wel, tax gaat er ook nog af. 

Het gekke (?) is alleen... Toevallig twitterde ik gisteren deze grafiek nog van DNB. Vind er iets van of duid het maar. Ik zou niet weten hoe en wat. Het verbaast mij wel. 

 


Update 11:45 uur: Dolle Dinsdag bestáát!

Vaste dinsdag, flauwe week: is die niet van Cees Smit? 

En zie nu WSJ hier. Leuk, maar als u hierop voorsorteert door bijvoorbeeld op maandag of zelfs woensdag tegen het slot long te gaan en er dinsdag tegen het slot weer uit te gaan, zult u net zien dat de komende elf jaar dit fenomeen een dagje verschuift. Of twee. Of verdwijnt. Of blijft. Dan weet u nu al waar u over elf jaar van baalt. 

Kortom, mooie statistiek, maar u kan er weer eens niks mee. Niettemin sta ik wel paf. Iemand een verklaring? 

 


Update 11:25 uur: Arriva naar Damrak?

Gemist, we krijgen uitbreiding in Amsterdam? Hoe Europees wilt u het hebben: een Duits bedrijf wil een vooral in het VK actieve dochter in Ons Mokum naar de beurs brengen.

Uit het stukje: een mooie AMX-kandidaat? Nee, veel meer cijfers en feiten dan dit komt u in het verhaal niet tegen.

 


Update 11:00 uur: ForFarmers

Zie hieronder, ForFarmers krijgt vandaag een downgrade van KBC en daalt weer flink. Intussen staat de koers nog amper boven de introductiekoers (24 mei 2016) van €6,50. U ziet ook dat de daling niet met volumepieken gepaard gaat. Het gaat sluipend en fnuikend, maar al met al wel -17,5% dit jaar (AEX +11,1%). 

Onderliggend is het ook best een rommeltje: wispelturige omzet- en winstontwikkeling en een waardering tussen duur en goedkoop. En dat alles in slechts ruim drie jaar tijd. De omzet(verwachting) is wel gestaag aan het groeien, maar het is voor het bedrijf lastig daar meer winst uit te halen.

Mooi, lekker saai, defensief aandeel, dacht ik toen ForFamers naar de beurs kwam. Veevoer, een nobrainer. Dat blijkt aanzienlijk complexer en dat had ik ook wel kunnen weten, hoe dom. Er zijn maar vier analisten die het aandeel volgen, maar ze hebben er behoorlijk wat werk aan. Ergo, ze weten zich er ook geen raad mee?

Zulk beeld ziet u zelden met zo vaak zo veel verschuivingen.

Volgende week donderdag heeft ForFamers Q2-cijfers en wat nu weer: droogte, krimp veestapel, grondstoffenprijzen, concurrentie, Britse pond: er zijn genoeg risico's (te bedenken). Cijfers en outlook kunnen ook nog meevallen. De koers zou het kunnen gebruiken.

 


Update 10:50 uur: Er zit een panda in de grafiek?!

Schitterend!

Nog iets: kijk eerdaags ook niet raar op als de koersen flink lager staan als u opstaat, omdat in Hongkong... Vult u dat verder zelf in. Beijing laat zich in ieder geval door niks en niemand uitdagen. Vraag president Donald Trump maar.

 


Update 09:55 uur: "Als koerse niet kenne dale, kenne ze ook niet stijge"

Koffietijd en met nu toch weer een min op het bord, is dit het ideale moment om dit stuk te lezen. Zeker als u nog relatief nieuw bent op de beurs en het niet bent gewend om een pak rammel te krijgen. Geeft niks als u opvliegers hebt. Dalen moet u leren, zo is het gewoon, maar alles went. Prachtig stuk dit.

 


Update 09:35 uur: Yuan huilt, yuan lacht

Corné heeft het trackrecord van de yuan al even opgezocht. En zoals altijd en met alles op de beurs: de ene keer wel en de andere keer niet. Beetje cryptisch, maar u begrijpt wat ik daarmee bedoel.

Komt deze er nog achteraan, interessante historische data! Ik vrees alleen voor Conré dat hij hiermee weer veel preken van gold bugs krijgt. Zeker nu die de goudprijs en vooral de koersen van de goudmijnen meehebben. De HUI Index steeg gisteren liefst 4,3%.

 


Update 09:25 uur: Advies en eerste marktindruk

Air France-KLM en ForFarmers krijgen respectievelijk een up- en downgrade. Nog meer vliegverkeer, Ryanair doet +0,4% op vervoerscijfers.

Hier de adviezen tot dusverre vandaag.

  • ING: naar €12 van €13 - Kepler Cheuvreux
  • Air France-KLML: upgrade naar market perform - Bernstein
  • AMG: naar €31,50 van €41 - Citigroup
  • KPN: naar €3,70 van €3,10 - JP Morgan
  • Aperam: naar €28 van €30 - Citigroup
  • PostNL: naar €1,80 van €2 (hold) - Jefferies
  • ForFarmers: naar hold van accumulate en naar €7,50 van €8,50 - KBC
  • Euronext: naar €80 van €65 (buy) - ING
  • Euronext: naar €73,50 van €73 - KBW

Nog even snel een blik op het Damrak, het houdt niet over na de afstraffing gisteren. Er zijn verliezers die herstellen, er zijn verliezers die nog meer verliezen en defensief versus cyclisch laat ook al geen eenduidig beeld zien. Ik durf nog geen conclusies te trekken.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links