Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: SOX leidt de dans

TA: SOX leidt de dans

De aandelenbeurzen weten hun opmars voort te zetten. Waar de eerste maanden van dit jaar vooral de defensieve aandelen de kar trokken, lijkt het stokje nu te worden overgenomen door de meer offensieve sectoren.

Ik bespreek vandaag een aantal interessante ontwikkelingen in het technische beeld van de chipsector, maar kijk eerst nog even naar de beurs van Amsterdam.

AEX index

De AEX index heeft recent de stijgende trend hervat en het vizier gericht op de oude toppen van 2018 rond 576 punten. De hogere toppen en bodems wijzen nog altijd op aanhoudende vraag.

Er is wel al enige tijd sprake van negatieve divergentie met de RSI indicator, maar de stijging is zo overtuigend, dat dit telkens wordt genegeerd.

Mocht de index toch wat gaan corrigeren, dan zal het technische beeld pas schade oplopen wanneer de steun van 538,70 punten wordt gebroken.

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif

Chips

Vooral technologieaandelen presteren de laatste weken weer erg sterk. De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, is hard opgelopen en heeft inmiddels de oude toppen van 2018 bereikt.



De chipsector is een van de meest geliefde, maar ook een van de meest gevreesde sectoren onder beleggers. De technische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de concurrentie is moordend.

Volatiel

De bedrijven uit deze sector zijn zeer cyclisch, waardoor de koersen bij tegenvallende groei buitengewoon volatiel kunnen zijn. Dit cyclische gedrag wordt door beleggers dan ook nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien halfgeleiders zich in het speerpunt van de economische ontwikkelingen bevinden.

De SOX index is daarom een belangrijke indicator voor het bepalen van de economische gezondheid.

Beleggers gebruiken deze index vaak om zo vroeg mogelijk een draai in de markt te herkennen.

Lange termijn

Op de meerjarige lange termijn grafiek van de SOX index is duidelijk te zien dat het de afgelopen jaren erg goed gaat met de sector, afgezien van beperkte korte correcties.

Vanaf 2009 is er sprake van een opgaande trend waarbij de correcties in verhouding tot de stijgingen erg klein zijn.

De index lijkt op het punt te staan om opnieuw een hogere koerstop te vormen en de stijgende trend een nieuwe impuls te geven. Dit bevestigt het positieve technische beeld en gezonde conditie van de sector.


Aan de Amsterdamse beurs zijn onder andere ASML en Besi genoteerd, die actief zijn in deze sector. In België kijken beleggers vaak naar Melexis en in de VS zijn Intel, Applied Materials en Advanced Micro Devices enkele grote spelers.

Ik loop de technische plaatjes van deze aandelen kort langs.

ASML

ASML heeft eind januari de dalende trend afgebroken en is sindsdien sterk hersteld. Het fonds weet nu de recente consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat.

De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. ASML kan nu verder omhoog.

De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van de weerstand van 189,50 dollar (de top van 24 juli 2018).

Besi

Besi heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen.

De doorbraak daarna boven de toppen van februari heeft de verbeteringen bevestigd en opwaarts ruimte vrijgemaakt voor een grotere stijging.

Het volgende koersdoel ligt nu rond €32,30.

Melexis

Het Belgische Melexis bewoog de afgelopen maanden per saldo zijwaarts zonder duidelijke richting. Melexis heeft de neutrale bandbreedte nu aan de bovenzijde verlaten, met de doorbraak boven de recente toppen.

De technische verbetering heeft ruimte vrijgemaakt richting €71,30 (de top van 20 september 2018). Hogere niveaus sluit ik op langere termijn overigens zeker niet uit.

Intel

Intel heeft de stijgende trend hervat nu een tussenliggende weerstand is overwonnen.

Met de uitbraak is een technische verbetering opgetreden. Intel krijgt hiermee ruimte voor een verdere koersstijging richting de weerstand van $57,60 (gevormd op 4 juni 2018).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet, handhaaf ik mijn positieve visie op dit aandeel.


Applied Materials

Applied Materials heeft de consolidatiefase van de afgelopen weken opwaarts afgerond. Met de doorbraak boven de toppen van februari en maart is een bodemformatie voltooid.

Er is hierdoor ruimte vrijgekomen voor een groter herstel. Het volgende richtpunt is nu de top van augustus 2018 rond $50,39.

v

Advanced Micro Devices

Het zeer volatiele Advanced Micro Devices lijkt weer richting te hebben gevonden. Na een periode van forse koersuitslagen zonder trend is het aandeel eind maart opwaarts uitgebroken.

De hogere bodem van afgelopen week heeft de uitbraak bevestigd.

Er is nu ruimte voor een stijging richting de oude top van 2018 van circa $34,14.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 56
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Stock Exchange Monkey 5 april 2019 08:52
    quote:

    easy56 schreef op 5 april 2019 08:27:

    CHINA deal verhaaltje 47.

    En iedere keer up up up:-)
    En dit is er ook een aan het worden hoor onderhand haha
    'EU-president wil Verenigd Koninkrijk flexibel uitstel voor Brexit bieden'
    www.nu.nl/brexit/5827710/eu-president...

    Nieuws is mooi om een beetje wat te lezen, verder kan je er helemaal niets mee.

    Goedemorgen!
  2. [verwijderd] 5 april 2019 09:51
    quote:

    Stock Exchange Monkey schreef op 5 april 2019 08:52:

    [...]

    En dit is er ook een aan het worden hoor onderhand haha
    'EU-president wil Verenigd Koninkrijk flexibel uitstel voor Brexit bieden'
    www.nu.nl/brexit/5827710/eu-president...

    Nieuws is mooi om een beetje wat te lezen, verder kan je er helemaal niets mee.

    Goedemorgen!
    hoop flauwekul ja.

    En uiteindelijk komt realiteit terug en gaat er afgerekend worden
  3. [verwijderd] 5 april 2019 09:53
    Maarten van Poll
    FINANCIËLE MARKTEN
    Negatieve obligatierentes rukken weer op, ook bij bedrijven
    Het blijft een op het eerste gezicht nogal contra-intuïtieve beleggingsstrategie: geld uitlenen tegen een negatieve rente. Betalen dus voor het voorrecht om je middelen aan iemand anders ter beschikking te mogen stellen. Of in de praktijk: er op voorhand al genoegen mee nemen dat je aan het einde van de looptijd minder geld terugkrijgt dan je hebt uitgeleend.

    De Duitse tienjaarsrente zweeft al twee weken rond het nulpunt, en ook het effectief rendement (de yield) op Nederlands overheidspapier is zonder vergrootglas nauwelijks meer waar te nemen. Voor korter lopende staatsobligaties zijn de rentes al veel langer negatief.

    Recordjacht
    Uit een donderdag verschenen analyse van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat er wereldwijd nu voor $9500 mrd aan schuldpapier uitstaat met een negatieve yield, angstvallig dicht in de buurt van het record van $10.500 mrd in augustus 2016.

    Destijds waren centrale banken druk bezig obligaties op te kopen in het kader van de kwantitatieve verruiming. Leek het er een paar maanden geleden nog op dat zij de monetaire teugels zouden aanhalen, inmiddels is daar geen sprake meer van. De duiven hebben voorlopig gewonnen van de haviken.
    Rally
    En dat heeft weer geleid tot een enorme rally op de markt voor bedrijfsobligaties. De yields op hoogwaardig en minder solide schuldpapier zijn sinds de piek begin januari hard gedaald. Die beweging wordt gedreven door twee belangrijke factoren.

    Allereerst is er dus sprake van dalende referentierentes op veilige staatsobligaties. Maar nog veel harder gaat het met de extra vergoeding die beleggers eisen om extra risico te nemen door schuldpapier van bedrijven aan te houden. De risico-opslag (de spread) op hoogwaardige en minder solide Europese bedrijfsobligaties is dit jaar met respectievelijk 43 en 159 basispunten gedaald.
    De zoektocht van beleggers naar obligaties waar ze nog wat rendement op kunnen behalen, de 'hunt for yield', is weer terug. Daardoor neemt het renteverschil tussen veilig en minder veilig papier af, een ontwikkeling die wel compressie genoemd wordt.
    Bedrijven profiteren
    En zo zijn er nu ook weer bedrijven die zich kunnen laten betalen om zich over het geld van beleggers te ontfermen. Zo leende Toyota maandag tweejaars geld met een yield van -0,07%. Zo'n 15% van de Europese investment grade-markt, met een nominale waarde van €290 mrd, heeft een negatieve yield, becijfert BofAML. Het record van oktober 2017 komt daarmee in zicht.
    Maar het blijft gek, een negatieve yield op bedrijfsobligaties. En dus gaan beleggers weer meer hun heil zoeken bij minder voor de hand liggende bedrijven en structuren. Want in een klimaat als het huidige telt elk basispunt positieve yield.

    Maarten van Poll
173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links