Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opluchtingsrally na G20-top

TA: Opluchtingsrally na G20-top

Het grootste struikelblok op de G20-top in Argentinië, was het sluimerende handelsconflict. Echter nu de G20-top de route van nieuwe onderhandelingen is opgegaan, krijgen de partijen ademruimte. Nu hierdoor de kou uit de lucht is, krijgen financiële markten ruimte om te herstellen.

Overigens geven Peking en Washington elk hun eigen draai aan de afspraken. Dit is niet ongebruikelijk, maar het geeft wel aan dat er nog knelpunten op tafel zullen komen. Dus is er nog een lange weg te gaan.

Voor de financiële markten is een belangrijke de-escalatie bereikt. De VS en China zullen tijdelijk afzien van nieuwe invoerheffingen, waardoor de beurzen weer opgelucht kunnen ademhalen. Aandelenbeurzen kunnen de komende tijd zelfs hun weerstandsniveaus kunnen opzoeken,  mogelijk dat er zelfs opwaartse uitbraken kunnen plaatsvinden.

Persverklaring

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben op de G20-top in Argentinië besloten om de voor 1 januari geplande verhoging van de invoerheffingen niet in te voeren. Dat hebben beide partijen in een persverklaring naar buiten gebracht.

Voor de financiële markten is dit goed nieuws, want uit vrees voor een escalatie van de handelsoorlog waren de meeste aandelenbeurzen de afgelopen maanden zo’n 10 tot 15% gedaald.

Sinds de start van het handelsconflict verloor de Dow 9%, de S&P500 6,5%, terwijl de Nasdaq 100 9,5% verloor. De Duitse beurs daalde gedurende deze periode 15%, terwijl de AEX in de aflopen maanden 14% prijsgaf.

Onevenwichtige handelsstromen

China en de VS liggen al een tijdje met elkaar in de clinch over de onevenwichtige handelsstromen en kondigden enkele maanden geleden aan invoertarieven op elkaars goederen te heffen. Maar nu hebben beide partijen in Argentinië bevestigd de nieuwe verhoging van de invoerheffingen (naar 25 procent) voorlopig uit te stellen.

Verder kwamen de presidenten overeen om onmiddellijk onderhandelingen starten. Beide partijen spraken af om te trachten dit binnen negentig dagen af te ronden. Alleen indien er aan het einde van deze periode geen akkoord is bereikt, zal de heffing alsnog opgetrokken worden tot 25 procent.

Voor een technisch analist zijn deze uitkomsten uiteraard niet richtinggevend, veel belangrijker is hoe de markten er op zullen reageren. De beurzen zullen de laatste ontwikkelingen inprijzen, hieronder geef ik de mogelijke reacties aan.

Richting kiezen

Ten eerste is het van belang, zoals ik in mijn blog van vrijdag al had aangegeven, dat aandelen richting kiezen. Vooralsnog bewogen de meeste aandelenbeurzen in de afgelopen maanden neutraal, opvallend was dat niet één van de grotere markten vooruitlopend op de G20 Top richting heeft durven kiezen.

Onzekerheid uit de lucht

Ik heb als TA-er uiteraard geen kijk op de economische implicaties van de afspraken tussen Xi Jinping en Donald Trump. Wat ik wel zie is dat er nu iets meer duidelijkheid is, met andere woorden, de onzekerheid is uit de lucht. Hoewel de afloop van het handelsconflict nog geen gelopen race is, kunnen we wel vaststellen dat beleggers tijdelijk opgelucht kunnen ademhalen.

Mijn inschatting is dat de markten, hoewel aarzelend, de ruimte hebben om te herstellen en de komende tijd een aanval kunnen doen op hun weerstandsniveaus.

Toppenlijn

Op de zeer korte termijn lijkt de AEX te bodemen en begint een herstel naar de weerstand 533,91 kansrijk te worden. De AEX-index was recent goed opgevangen door de steun 506,05. De eerste mogelijke hogere bodem van medio november oogt wel hoopgevend.

Behoudende beleggers wachten met koopacties liever op een uitbraak boven de dalende toppenlijn, pas daarna zal er voor de langere termijn weer opwaarts potentieel vrijkomen richting 576,90 (gevormd op 27 juli).


Eindsprintje

Mogelijk komt het dit jaar dan toch nog goed en zit een eindsprintje in het vat. Vandaag kijk ik waar enkele beurzen heen kunnen, maar voor de AEX zit er (na een uitbraak) toch nog een rally naar 576,90 (top van 27 juli) aan te komen.

Zeker nu de RSI (onderste helft van de grafiek) weer hogere bodems vormt, is een opluchtingsrally mogelijk.

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif


DAX wil hogerop

De Duitse beurs moet nog diverse hordes overwinnen. Thans lonkt de weerstand 11.689,96 (top van 2 november). Breekt de DAX hierboven dan kan de beurs naar 12.458,30 (gevormd op 21 september).


Wall Street van het infuus af

De Dow Jones index komt langzaam tot leven. Wall Street herstelt richting de horde rond 26.277,82 (top van 8 november). Vlak daarboven ligt  de echte barrière op 26.951,81 (gevormd op 3 oktober). 

Pas daarna kan Wall Street de rally hervatten. Het momentum (onderste helft van de grafiek) geeft bijna een positieve crossing, wat een koopsignaal zou opleveren.

https://grafieken.tostrams.nl/dowjones-roc.gif


Nasdaq 100 laat correctie varen

Nu de Nasdaq 100 index de correctieve fase verlaat, breekt de lucht wat open. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt.

Enkel boven weerstandszone 7.200-7.311,85 (top van 17 oktober) klaart het beeld op. Daarna kan de Nasdaq naar haar all time high rond 7.700,56 (top van 5 oktober). Ook hier zien we fraaie divergentie op de RSI, die bodemvorming aangeeft.

https://grafieken.tostrams.nl/nas100-rsi.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 60
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 december 2018 09:55
    Trump zal moeten ..China niet als ze slim zijn
    Inzingen en plannen...
    de Ami's lagen bij nacht... ze lagen bij nachte in t veld
    Daar hoorde ze Trump liegen zijn bedrog helder en klaar
    Toen we naar 420 gingen... dat liep tegen t nieuwe jaar (... 2020)

    www.vox.com/science-and-health/2018/1...

    2018 dubbel in aantal voor 2019 boven de 100.000
    Het gaat 'erg goed' in usa en zijn Varken.... ze zijn zo 'blij' dat ze maar van de brug afspringen.

    Ford ontslaat rond de 16.000 man ....in Us krijg je dan 8 maanden een ww uitkering ..dan of andere baan en die is er niet .. huis terug naar de bank en met rest van t geld een camper kopen ..in wonen...dan ergens is de usa samenhokken en er maar iets van maken ..die kopen geen aandelen..:)
    Na Ford en GM zijn er nog... bedrijven voor ontslagen

    Trump geeft al die multinat. belastingontduiking..doch vroeger of later komt ook de gewone Ami erachter dat het bedrag welke deze niet betalen zij EXTRA moeten bijbetalen - dubbele portie - en eigen bijdrage en dat van die multinationals -

    Voor wegen infrastructuur scholen univ leger gezondheidszorg etc. Google bijv. betaalt 0,02% . Dubbele portie belastingen hakt erin.... elke jaar dieper doch t Varken ziet alleen zichzelf.

    Put dec. 2019 400 5.25 < 120 punten>
    Put dec 2019 450 12.60 70 punten

    Call dec 2019 640 0.30 120 punten
    Call dec 2019 600 2.00 80
    (Aex 520)

    12.60 < > 2.00
    Markt laat t al zien..reeds voorgesorteerd.......in de 400 regionen
  2. Ger 02490 3 december 2018 10:10
    quote:

    mollowitz schreef op 3 december 2018 10:01:

    waarom staan we hoger?
    Omdat we een groen koersenbord hebben...er zijn meer kopers dan verkopers....en dan krijg je een groen koersenbord....heel simpel eigenlijk. Wie er gelijk heeft???? Koper of verkoper??? Daar kan echt niemand een antwoord op geven. Dit spel speelden we ook al in de tijd van de kleimunten. Neem jou eigen beslissing en laat die niet afhangen van welke adviseur of analist ook. En zeker niet van een liniaaltjes-analist. Kijk dan liever in een glazen bol. Zelfde effect. Succes.
144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links