Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HALal aandeel

Persoonlijk ben ik een liefhebber van beursgenoteerde holdingmaatschappijen. Deze beleggen zowel in beursgenoteerde als niet beursgenoteerde ondernemingen en doen vaak een discount (korting) ten opzichte van de reële waarde.

Eigenlijk is het beursgenoteerd private equity, maar dan in de oude vorm en niet te vergelijken met de nieuwe beursnoteringen van KKR en Carlyle. Nee, ik heb het over HAL in Nederland en GIMV en Ackermans & van Haaren in België.

Vroeger hadden we nog Alpinvest en wat nu NPM Capital het, maar deze zijn overgenomen door respectievelijk het ABP en PGGM (gezamenlijk) en SHV Holdings, de vennootschap van de familie Fentener van Vlissingen.

December is HAL maand! Het dividend over 2007 wordt bepaald over de gemiddelde koers van december dit jaar. Dit dividend is 4%.

110 euro
Veronderstel een gemiddelde koers van 80 euro, dan is dit 3,20 euro contant. Wordt de gemiddelde koers 90 euro, dan zit er 3,60 euro in het vat. Let wel, er staat in de kleine lettertjes bij dat dit het voornemen is van het management, onvoorziene omstandigheden voorbehouden en mits de stand van de liquide middelen dit toelaat.

Nu dit laatste is geen probleem, aangezien de HAL net de inkomsten uit de verkoop van haar belang in Univar (overgenomen door CVC) binnen heeft. Vroeger was het dividendmodel nog mooier: 6% over de slotkoers van december. Vorig jaar is dit teruggeschroefd tot 5% over de gemiddelde december koers en nu dan 4%.

Dit heeft met name te maken met de fors gestegen beurskoers en niet met verminderde resultaten. Los van het dividend is HAL aantrekkelijk vanwege de onderwaardering. De huidige marktwaarde is 5,1 miljard euro (63,5 miljoen aandelen x 80 euro), terwijl dit volgens mij minimaal 7 miljard euro moet zijn, oftewel 110 euro.



Tijdsperiode grafiek: 

Belangen
Wat betreft de onderwaardering is mijnbril misschien wat gekleurd, want ik ben zelf belegger in HAL. Het is maar dat u dat weet. Uiteraard zijn de beursgenoteerde belangen gemakkelijk te destilleren. HAL heeft twee grote beursgenoteerde belangen, namelijk:

  • Een 47,7% belang in Vopak (huidige waarde 1,1 miljard euro),
  • Een 31,8% belang in Boskalis Westminster (huidige waarde 1,0 miljard euro).

    Bovendien heeft HAL de volgende belangen in allerlei diverse sectoren. Ik zal alleen de belangrijkste noemen. De rest vindt ui op HAL's website:

  • Ahrend (80%, kantoormeubelen),
  • Pont Meyer (57% hout en bouw materialen),
  • FD Media Groep (48,5%, krant: Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio),
  • Anthony Veder Groep (64,2%, gas tankers),
  • Delta Wines (69%, importeren en distribueren van wijnen),
  • Nationale Borgmaatschappij (42,5%, verstrekker van bankgaranties en fraude verzekeringen),
  • Trespa International (97%, productie en verkoop van laminaat panelen).

    Deze belangen zijn volgens mij minimaal gezamenlijk 500 miljoen euro waard. Tot slot de twee mooiste parels: de gehoor- en optiek winkels (gehoor apparaten, brillen en contact lenzen) met bekende merknamen als Schoonenberg Hoorcomfort, Pearle en Eyewish Groeneveld. Deze activiteiten groeien zeer snel en ook buiten Europa.

    Miljarden
    Wij schatten de omzet van de gehoorwinkels op circa 140 miljoen euro met in totaal ruim 300 winkels in Nederland, Duitsland, België, Italië, Frankrijk en Denemarken. De omzet van de optiekketens schat ik in op 2,1 miljard euro, waarbij behalve Europa ook belangen zijn verworven in Rusland, Brazilië en China.

    Kortom, HAL speelt ook in op de vergrijzing en de emerging markets-trend. Deze laatste twee activiteiten zijn zeker 4 miljard euro waard, als ik alleen al kijk naar de Duitse beursgenoteerde brillenketen Fielmann, dat een beurswaarde heeft van ruim twee keer de omzet. Ik zet deze sommetjes nog even voor u op een rij.

    HAL heeft ruim 2 miljard euro aan beursbelangen, ruim 500 miljoen euro aan diverse belangen, 400 miljoen euro aan cash door boekwinst op Univar en een belang in optische- en gehoorketens dat zeker ruim 4 miljard euro waard is.


    Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. IN de afgelopen 20 jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. Op moment van publicatie is Van Geest long HAL. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


  • Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Nico van Geest

    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

    Meer over Nico van Geest

    Recente artikelen van Nico van Geest

    1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
    2. jan '15 Durf te voorspellen!
    3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

    Gerelateerd

    Reacties

    16 Posts
    | Omlaag ↓
    1. forum rang 5 Bart Meerdink 6 december 2007 19:15
      Twee keer de omzet voor de optiekketens, dat is nogal wat.

      HAL zelf schat de intrinsieke waarde in het afgelopen halfjaarbericht op 75,62 euro.

      Boskalis is sindsdien flink gestegen, Vopak wat gedaald.

      Volgens die berekening staat HAL nu dus ongeveer op de intrinsieke waarde genoteerd.

      Voor een onderbouwde visie op HAL zul je dus een oordeel moeten hebben op de toekomst van hun retail-activiteiten.
    2. [verwijderd] 6 december 2007 20:54
      quote:

      mjmj schreef:

      Weet iemand wanneer het dividend wordt uitgekeerd en wanneer je de aandelen moet bezitten om voor dividend in aanmerking te komen?
      g m
      Uit het verleden alleen:
      01-06-2007 Betaalbaarstelling dividend
      25-05-2007 Notering ex-dividend

      Hal Trust geeft een dividend van EUR 3,15 netto per aandeel. De ex-datum is 25 mei 2007. Betaalbaarstelling is omstreeks 1 juni 2007.

    3. [verwijderd] 6 december 2007 23:45

      Bart zit het naar mijn mening goed. Inschatten van HAL zonder zicht op die retailactiviteiten is tricky business. Gaan ze ook in laseren en gehoorapparaten? I do'n no!

      Ze hebben wel een traditie van onderwaardering van hun activiteiten en een zeer goede record. Het is jammer dat ze steeds verder van de Rotterdamse haven en verwante activiteiten afgaan. Ik meende dat ze ook in Imtech zaten, maar dat zag ik verkeerd of dat is al verkocht.

      Hal is een soort pensioenfonds: kopen en wegleggen en niet te veel naar kijken. Ze geven ook geen openheid over hun handelen. Zo is het voor mij nog steeds onduidelijk waarom zij het mooie Univar hebben verkocht.

      Zij hadden Univar ook de middelen kunnen verschaffen om zich in Europa te verschaffen. Zelfs topanalist Berkelder van Petercam heeft mij weleens verteld, dat hij op de motieven van Hal geen zicht had.

      Conclusie: Hal is een "black box", maar er rolt wel steeds geld uit.

      Groet, Jonas
    16 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links