Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet Spotify, maar spotifiën

Niet Spotify, maar spotifiën

Microsoft Windows is nog altijd voor desktops de benchmark. De Apple iPhone is dat voor smartphones.
Amazon is dé webwinkel. Met vele en nog meer extra's intussen. Googlen is zelfs een officieel werkwoord geworden.

En wat is Spotify dan?

Gisteren heb ik u maar een stukje over de beursgang van Spotify bespaard. Ik ben niet zo enthousiast over het aandeel. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik van nature een risico-averse (lange termijn) belegger ben, die meer met waarde- dan groeiaandelen heeft.

En een groeiaandeel is Spotify zeker. Prachtige groeicijfers inderdaad, maar de kniesoor in mij ziet die verliezen maar oplopen. Betaal die artiesten en platenbazen maar wat minder denk ik dan, dan kan je mij mooi dividend betalen, Spotify. Niet dus.

Spotifiën

Klik op die link, want het is de beste en meest uitgebreide waarde-analyse van het aandeel Spotify die ik ben tegengekomen. U ziet het, de komende jaren moet u het als belegger in dit aandeel echt van koersfantasie hebben, want inderdaad: winst en laat staan dividend kunt u voorlopig vergeten.

Dat is nog niet zo erg bij een groeiaandeel met een gouden horizon aan het einde, maar daar twijfel ik aan bij Spotify. Mijn grootste probleem is dat het bedrijf naar mijn smaak geen assets heeft. Het is louter en alleen een app waar het - het moet worden gezegd - voor weinig geld eindeloos muziek te beluisteren is.

Maar die muziek is niet het eigendom van Spotify zelf! Zie hier ook meteen het grote verschil met Netflix. Wel is het zo dat van alle muziekdiensten de Zweden de meest gebruiksvriendelijke zijn. Ik ben nog niemand tegengekomen die Spotify niks vond, in tegenstelling tot Apple iTunes en anderen.

Volgens mij is dit meteen de hele beleggingspropositie: als u denkt dat Spotify de grote Amerikaanse techs te slim en te snel af kan blijven zijn, is dit misschien een mooie belegging voor u. Bedreigingen en risico's zat en dat betekent bijna automatisch dat er ook grote kansen en misschien gouden bergen zijn.

Een benchmark worden

Eén ding is daarvoor denk ik wel noodzakelijk: dat net als google voor zoeken spotifiën het werkwoord wordt voor muziek luisteren, misschien zelf maken in de toekomst, of live bij concerten aanwezig zijn. Want dat zou betekenen dat net als Windows, googlen en de iPhone, Spotifiën een benchmark is.

En dan volgen de hogere omzetten, marges, winsten en misschien zelfs de dividenden vanzelf. Het is een toekomst waar Spotify denk ik zelf blind voor tekent, maar waar nog wel even een wall of worry voor moet worden beklommen en nog vele concurrentieslagen over worden gevoerd.

Want wie kan zich voorstellen dat Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, misschien wel Netflix en wie weet zelfs Tesla in een wanhoopspoginkie de grote, lucratieve en sexy - onderschat dat niet - muziekmarkt zomaar laten lopen aan een paar slimme en hippe Zweden met een handig appje? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 4 april 2018 20:03
    Dat gaat wel gebeuren zodra die Trump telkens meer vrij spel gaat krijgen. De door jou bedoelde bedrijven betalen te weinig belasting. De miljarden voor zijn begroting moeten toch ergens vandaan komen en die gaan echt van deze grote bedrijven komen. Dus is het wel slim om je geld in die grote bedrijven te investeren?

    En dan komt ineens Spotify om de hoek kijken; een Zweeds bedrijf wars van ene meneer Trump met zijn belastingmaatregelen, waar deze bedrijven ongetwijfeld mee te maken krijgen.
    Die gewoon de muzikanten betaald naar rato van succes.
    Zullen het niet de muzikanten zijn die het succes van Spotify zullen bepalen??? Zij bepalen nl. ook de luisteraars.
  2. MrMarshall 5 april 2018 11:53
    Is niet een heel waarschijnlijk scenario dat Spotify tzt gewoon door een van genoemde bedrijven opgekocht wordt? Zie bv Whatsapp door FB. Makkie toch gezien de miljarden op hun balans en feit dat Spotify nu beursgenoteerd is?

    Mooie synergieen als je als koper wèl al muziekrechten hebt. En zonee, dan koop je die er alsnog bij. Cash genoeg en artiesten zijn prima te koop.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links