Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

D'Ieteren vindt partner Belron

D'Ieteren vindt partner Belron

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


De Belgische autogroep D'Ieteren verkocht dit weekend 40% van haar belang in autoglaszetter Belron. U kent Belron via haar merknaam ongetwijfeld: Carglass. Het Amerikaanse private equity huis Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) koopt het belang voor ca. €620 mln.  

De deal waardeert Belron op een Enterprise Value (equity + schulden) van €3 mrd, meer dan vooraf werd verwacht. Samen met de al eerder bekendgemaakte dividenduitkering van €453 mln krijgt D'Ieteren dus ongeveer €1,3 mrd binnen aan cash.

D'Ieteren bestaat uit drie delen: de Volkswagenimporteur D'ieteren Auto, Belron (95%) en Moleskine, een Italiaans bedrijf dat vorig jaar werd gekocht.  

D"Ieteren Auto

De relatie met de Volkswagen Groep gaat lang terug, tot 70 jaar. D"Ieteren importeert en distribueert Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda maar ook de wat luxere wagens als Bentley, Lamborghini, Bugatti en Porsche in Beglië.

Het is niet het meest winstgevende deel van D'Ieteren en zou zich meer moeten gaan richten op lease-activiteiten, zoals de Nederlandse tegenpool Stern dat ook doet. D'Ieteren heeft in België een marktaandeel van 22%.

Belron

Carglass is voor ons de bekendste naam, in andere landen opereert het onder vergelijkbare namen als Safelite en Autoglass. Belron is wereldleider op het gebied van autoglasreparaties en heeft in die zin veel contacten en contracten met verzekeraars. Afgelopen maand kocht Belron een klein bedrijfje dat schadeherstel aan woningen doet. 
Dat lijkt op zich weer niets te maken te hebben met autoreparaties, maar de clou zit hem in het werk uitvoeren voor verzekeraars.  

Moleskine

Moleskine wordt in de pers vaak een 'leverancier van notitieboekjes' genoemd, maar is meer dan dat. D'Ieteren noemt het een 'symbol of contemporary nomadism', wat ze daar ook mee mogen bedoelen. De producten zijn naast de notitieboekjes agenda's, tassen en schrijfbenodigdheden.  

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: een 'city notebook' van Moleskine. 

Het merk Moleskine werd in 1997 bedacht door een Milanese uitgever. D'Ieteren kocht Moleskine in 2016 voor ongeveer € 500 mln. Het kocht in eerste instantie 41% van twee private equity partijen en deed daarna een openbaar bod op alle aandelen. 

Holdingmaatschappij

D'Ieteren ontwikkelt zich dus meer en meer als een  holdingmaatschappij, dat investeert in verschillende deelsectoren. Er is weinig synergie te ontdekken tussen Moleskine en Belron, om maar een dwarsstraat te noemen. 

Nu noteren de meeste holdings in Europa met een behoorlijke korting, HAL is een uitzondering daarop, dat noteerde altijd met een premie, die momenteel trouwens bijna verdwenen is. Een rekenexercitie bij D'Ieteren leert ons dat de onderwaardering op basis van bepaalde aannames tot afgelopen vrijdag tot wel 30-35% beliep. 

Dat is zelfs te gortig voor een holding, en nu er meer duidelijk is over de verkoop van het minderheidsbelang in Belron, loopt die korting dus voor een deel eruit. Dan is het nog wel even afwachten CEO Axel Miller met het vrijgekomen geld van plan is. 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen...

Te hopen valt dat het geld niet al te zeer in de zak brandt. Menig belegger kent dat gevoel: net winst genomen en meteen op zoek naar een nieuwe prooi. D'Ieteren gaat zich omturnen tot een belegger en staat dus aan dezelfde verleidingen bloot met € 1,3 miljard op zak.

Het grote masterplan: D'ieteren wil zich meer diversifieren om minder afhankelijk te zijn van auto's. In dat kader past de gedeeltelijke verkoop van Belron ook. Op 13 december houdt D'Ieteren een Capital Markets Day, waarin het waarschijnlijk meer van haar plannen bekend gaat maken. 

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links