Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Waar zijn we mee bezig

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

 

Fascinerend hoe een mens zich altijd aanpast aan de omstandigheden. Ik kan me markten herinneren waarin we niet opkeken van schommelingen van 2% op een dag oplopend tot 10% eind 2008. Nu zijn we al in rep en roer bij een -1,5% en 5%-dalinkie vanaf een topje, waar de beurs anderhalve maand voor uit trok.

Toegegeven, ik maak met daar zelf ook schuldig aan, met bijvoorbeeld mijn gejengel om een dip én door deze uitgebreide voorbeurs te tikken. Niet raar, want het is reuring en beweging die ons fascineert op de beurs. En als er dan een jaar lang niks noemenswaardig gebeurt, dan hebben we al snel rode koontjes.

In hoeverre staven feiten en cijfers dit? Laatste handelsdag H1 en de AEX op +5,3%, om ons favoriete item er maar uit te pikken.

 

 

Binnen de AEX vallen de grootmachten op. We mogen wel even een bloemetje naar PPG en Kraft Heinz sturen dat ze met hun vergaande interesse voor AkzoNobel en Unilever de AEX opstuwden. Heineken presteert stiekem ook mooi, maar Ahold Delhaize dan weer niet, dankzij vooral Amazon.

 

 

Speciaal voor iedereen die desondanks nu het zweet onder de oksels heeft klotsen en de permabubbelroepers, bekijk het voor de gein eens anders. Al is het maar omdat die laatsten al acht jaar tegen de koersen in plassen:

 

 

Over naar de waan van de dag, niet veel soeps nog. De koersen spreken boekdelen na toch wel een sell-off gisteren. De dollar stabiliseert wel even en olie sneakt omhoog. Verder nog iets? Dow Jones fonds Nike deed gisteravond nog +7,8% op behoorlijke omzet op haar mooie KW1's.

 

 

Vopak, HEI, AF-KLM en Flow

Het nieuws stelt alweer weinig voor. Wellicht krijgt Vopak een tikkie:

  • De vooruitzichten voor Vopak voor de komende jaren zijn risicovoller geworden. Dat stellen marktvorsers van ING vrijdag, waarin ze het advies verlagen van buy naar hold. Het koersdoel gaat van 46 euro naar 42 euro.
  • Sandd wil met PostNL gaan concurreren op de particuliere postmarkt. Volgens De Telegraaf zou de postzegelprijs in het geval van de Sandd-dienstverlening dalen van 0,78 euro naar 0,55 euro.
  • De omgekeerde overname van de lege beurshuls Docdata door The Internet of Cars (TIOC) is afgerond. Het overnamebod van 0,20 euro per aandeel werd in oktober vorig jaar aangekondigd.
  • De online verkoop van voedsel stagneert. Dat komt onder meer doordat de bezorging duur is en de supermarkten er verlies op maken. "In de winkel bedragen de kosten van voedsel ongeveer 21% van de omzet, bij online is dat 35%."

Advies:

  • Flow Traders: naar 32 van 38 euro - Credit Suisse
  • Heineken: naar 86 van 78 euro - Jefferies
  • Air France-KLM: naar 16 van 12,50 euro - HSBC
  • Vopak: naar hold van buy en naar 42 van 46 euro - ING

Best een volle agenda voor een vrijdag. Die Chinese inkoopmanagersindices zijn al door op 51,7 en 54,9 en Japan produceerde 3,3% minder. Verder noemenswaardig zijn de Duitse werkloosheid, EU inflatie, BBP VK en de inkoopmanagersindex uit Chicago. Die is volatiel, maar geldt als belangrijk.  

  • 01:50 Japan industriële productie mei -3,2% MoM
  • 03:00 China manufacturing PMI jun 51
  • 03:00 China non-manufacturing PMI jun
  • 08:00 Duitsland detailhandelverkopen mei 0,3% MoM
  • 10:00 Duitsland werkloosheid jun -10K en 5,7%
  • 10:30 VK BBP KW1 0,2% QoQ
  • 11:00 EU inflatie CPI jun 1,2%
  • 14:30 VS personal income and outlays mei 0,3% en 0,1% MoM
  • 15:45 VS Chicago PMI jun 58
  • 16:00 VS consumentenvertrouwen michigan jun 94,5

Nog een ding, dit levert vast een hoop gedoe op dit weekend, maar de koersen hebben er nog nooit op gereageerd. Véél belangrijker is dat morgen de Tour de France begint! Yes, wie zin heeft speelt op Scorito mee in de IEXBeursBengels poule. Ik ben DrSnok. 

 

 

En dan nog even dit

Whopping:

 

 

Ja, alsjeblieft BAM: geen grappen graag:

 

 

Gaap:

 

 

Hier liggen vast mensen wakker van:

 

 

Pompidompidom:

 

 

Last, but not least, dit is het hele eieren eten? Verdorie, ik heb net dit jaar een paar dure Made in the USA bassen gekocht :-)

 

 

Veel succes vandaag. U volgt de koersen, het nieuws, de agenda, de beurstwitter en zelfs het IEXBeursblog in de real time IEX One Monitor in Nederlandse, Belgische, Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse variant (rechtsboven).

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 30 juni 2017 10:26
    quote:

    gva380 schreef op 30 juni 2017 10:09:

    Brievenbus, naast RDS ook Total en BP lager.
    Tja, maar, waar zit de logica?
    Ach, kan me nog herinneren dat exact dezelfde krachten dagelijks vertelden dat olie uitermate schaars en onbetaalbaar zou worden.....
    Dezelfde waanzin als nu.
    Alles om de beurs te bewegen.
  2. Brievenbus 30 juni 2017 18:54
    quote:

    gva380 schreef op 30 juni 2017 11:51:

    Als oude rot zou je moeten weten, "de markt heeft altijd gelijk" ook al zien we dat niet altijd direct terwijl het geen zin heeft om tegen dit soort krachten in te gaan.
    Ha, en ook dat klopt niet, de markt heeft zoooo vaak ongelijk!
    Duurt alleen vaak wel even voor men dat door heeft.... :-)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links