Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Raad van Elf

Onlangs kreeg de aandelenmarkt in Amsterdam er een nieuwe biotechbabe bij. Amsterdam Molecular Technology (AMT) kreeg een notering aan Euronext. Hiermee is het aantal biotechbedrijven op het Damrak uitgekomen op zes stuks.

Het begint al aardig op een echte sector te lijken. Als we daar ook nog eens de bedrijven bijtellen die op Euronext Brussel zijn genoteerd, dan is het aantal al gestegen tot een respectabele elf (zie tabel). Mooi, maar qua performance houdt het dit jaar tot nog toe niet over.

Met als uitzonderingen het Belgische Tigenix, Oncomethylome Sciences en ons eigen OctoPlus.

Wellicht dat in de tweede helft van dit jaar een aantal fondsen toch nog een goede performance kunnen behalen en in ieder geval boven de 0% uitkomen. Daarbij is het bekendmaken van nieuws over de ontwikkeling van de pijplijn en/of het afsluiten van overeenkomsten met grote farmabedrijven wel essentieel.

Wat dat betreft is er van verschillende fondsen nog wel het een en ander te verwachten. Ik zal ze per geval even kort met u doornemen. In deze column trap ik af met de 'oude' Nederlandse top-3: Crucell, Pharming en Galapagos. De andere fondsen volgen in deel twee, volgende week.

Crucell
De slechte performance van Crucell heeft niet zozeer te maken met de ontwikkeling van het bedrijf, alswel met de omzetontwikkeling in de eerste maanden van dit jaar en de onduidelijke communicatie hierover naar beleggers en analisten toe.

Als je kijkt naar de pijplijn en de verwachtingen voor dit jaar, dan loopt het redelijk goed op schema. Maar dan zal er in de tweede jaarhelft nog wel het een en ander bekend moeten worden gemaakt.

Belangrijkste nieuwsfeiten zullen zijn de mogelijke bekendmaking van twee partnerships (op malaria en tuberculose), het succesvol beëindigen van de Fase I studies in malaria, griep en ebola, waarna met Fase II kan worden begonnen.

Verder verwacht ik belangrijk nieuws over de STAR technologie. Daarnaast lijken de ontwikkelingen op het gebied van de bloedfactoren erg goed te gaan. Wellicht dat er in deze hoek nog acquisities van Crucell te verwachten zijn om haar positie en kennis hierop te versterken. Genoeg kansen dus voor een hogere koers.

Pharming
Ook de koers van Pharming is in de eerste zes maanden van dit jaar flink onder druk komen te staan. Diverse analisten hebben hun koersdoelen stapsgewijs naar beneden bijgesteld. Waarschijnlijk door een beter inzicht in de omvang van de markt voor Rhucin.

Die markt kan wel eens beduidend kleiner zijn dan wat verschillende analisten eerder hadden ingeschat (maximaal 400 tot 500 miljoen euro in plaats van 800 miljoen tot 1 miljard). Ook is er sprake van een toenemend ongeduld bij beleggers die met smart zitten te wachten op mogelijke goedkeuringen van Rhucin door de EMEA en de zogenoemde GRAS status van de FDA op lactoferrine voor toepassingen in voedingsmiddelen.

Mocht hier echter (positief) nieuws over naar buiten komen dan ligt het wel in de lijn der verwachting dat de koers hier sterk op gaat reageren.

Galapagos
Galapagos is het derde Nederlands/Belgische bedrijf dat last had van dalende koersen. Na de overnames van vorig jaar en de uitbreiding van het aandelenkapitaal, lijkt het concern in een wat rustiger vaarwater terecht gekomen. En dat is geen slechte zaak.

De overnames die vooral betrekking hadden op de servicestak van Galapagos (BioFocus DPI geheten) zullen nu in het bedrijf geïncorporeerd moeten worden. Misschien dat beleggers daarom een wat afwachtende houding heeft aangenomen.

Daarnaast speelde ook nog de onzekerheid over het aflopen van de zogenoemde lock-up en hoe dat de koers zou beïnvloeden. Vanaf half mei hebben de aandeelhouders van het eerste uur (waaronder Crucell, Tibotec, Abingworth ed) niet meer de verplichting om hun belang in de onderneming aan te houden.

Dit heeft niet geleid tot een uitverkoop van belangen. De aandeelhouders hebben ervoor gekozen om de belangen aan te houden. Dat lijkt niet onverstandig, aangezien er nog wel het een en ander op stapel staat. Zo begint de pijplijn die gericht is op de ontwikkeling van middelen tegen bot- en gewrichtsziekten belangrijker te worden.

Begin volgend jaar zullen de eerste producten naar verwachting de kliniek in kunnen. Al eerder sloot Galapagos een turnkey deal af met GlaxoSmithKline ter waarde van 137 miljoen euro op het gebied van artrose. Vandaag werd die deal verder uitgebreid tot een waarde van 186 miljoen euro en investeerde GSK ook nog eens 4,4 miljoen euro in de samenwerking via een aandelenuitgifte. De volgende deal op dit gebied zou wel eens een stuk groter kunnen zijn.


Marcel Wijma is Senior Analist Biotech bij SNS Securities (VLR). Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. ludwig mack 2 juli 2007 13:51
    geachte heer wijma,

    naar ik vernomen heb was u niet op de analisten-dag van pharming vorige week (28/6), die door verschillende als zeer nuttig is omschreven, ook door diegenen alles van pharming al dachten te weten. hoe gaat u die lacune in kennis rechttrekken en eventueel verwerken in een aanvulling van uw bovenstaand artikel van heden
    dank voor uw aandacht.
    met vriendelijke groet,
    ludwig
  2. klokken35 2 juli 2007 23:45
    Beste Marcel, ik lees graag jouw artikelen en verwacht dat deze sector ook aan bod komt.In Nederland zijn deze fondsen te volgen via
    IEX. nl, maar van de belgische is er geen orderboek meer zichtbaar. Vroeger veel gehandeld in Innogenetics, maar de lust is er niet meer om "uberhaupt" iets te doen op de Belgische Beurs. Ik zou wel wat willen zien, zoals het
    orderboek, omzetten, enz. tijdens beurstijd, zoals bij alle Nederlandse fondsen. Waarom is dat afgeschaft ?
  3. forum rang 7 ffff 3 juli 2007 17:00
    Nou moeten jullie eens goed naar dat lijstje van de Heer Wijma kijken. Daar zie je nu precies wat ik de laatste jaren zelf natuurlijk ook heel sterk heb ondervonden met die kleine nieuwe biotechbedrijfjes.

    Zo gauw ze op de beurs komen, zijn het puur sepculanten die de koers opdrijven ondanks dat ze allemaal, geen één uitgezonderd de komende jaren geen cent gaan verdienen. En dan plots is de lol eraf en zeker als ze al enkele of zelfs meer jaren genoteerd staan, dondert de koers helemaal in elkaar.

    De wijze les die ik eruit geleerd he is dat je speculatief bij een IPO er voor een paar maanden aan mee kan doen, maar voor de rest....wegblijven. Nou heb ik dat al vaak gepost, maar zelden kreeg ik zo'n mooi lijstje voorgeschoteld als hier.

    Mooi voorbeeld nog Galapagos. Steeds met prachtberichten. Gisteren nog. Maar de koers staat wel lager dan...anderhalf jaar geleden en Glaxo Smith Kline betaalt gisteren wel MINDER voor zijn nieuwe aandelen dan de kapitaalsverhoging van een half jaar geleden. Die stomme beleggers geven hun geld wel af, maar grote jongens onder elkaar weten heus wel dat dat aandeel niet zoveel waard is...

    Veroka,

    Weet jij wel zeker dat Wijma Nicox behandeld heeft. Het zo u best kunnen hoor, maar dan heb ik het gemist. Zelf heb ik Nicox tot tweemaal toe in de KK ter sprake gebracht, maar d'r was vrijwel niemand die reageerde. Oook op het biotech forum heb ik eens naar Nicox gezocht en toen bleek hoeontzettend weinig dat aandeel gevolgd werd....VOOR zijn koersexplosie. Overigens wordt bij Nicox laatste half jaar ook flink winst genomen.

    Neen, ik heb mijn les geleerd: Stop je geld nou maar in Bayer, Solvay, Sanofi-Aventis dan zit je gemiddeld genomen stukken beter dan in die biotech-prut. Maar het kostte mij ook tien jaar en heel veel biotech-beleggingen voor ik daar achter kwam!

    Peter
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links