Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

MDxHealth: Zelf doen of inkopen?

Goede vooruitzichten biotechaandeel MDXH

Het Belgisch-Nederlands diagnostiekbedrijf MDxHealth was een van de betere performers in 2016 binnen de sector. In de afgelopen twaalf maanden is het aandeel ruim 30% gestegen en liet daarmee de meeste aandelen in de Europese Life Sciences-sector achter zich.

Die stijging had duidelijk zijn oorsprong in de sterke fundamentele ontwikkeling van het bedrijf in het afgelopen jaar. Begin januari liet MDXH weten dat het de verhoogde omzetprognose voor 2016 zal halen met een stijging van meer dan 60%. Dat betekent een omzet van meer dan 28 miljoen dollar.

Daarmee zit de groei er goed in, vooral behaald door haar belangrijkste product ConfirmMDx, een test voor prostaatkanker.

Biomarkers

Een tweede next generation-test is ook op de markt gelanceerd: SelectMDx. Dit is een liquid biopsy-test, waarmee uit bijvoorbeeld bloed of urine de juiste biomarkers gehaald kunnen worden die al in een vroeg stadium aangeven of er sprake is van prostaatkanker.

Biomarkers zijn indicatoren in het lichaam om bepaalde eigenschappen in het lichaam te meten. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te bepalen of iemand gaat reageren op een medicijn, om te kijken of iemand ziek is of te bepalen hoeveel risico iemand loopt om een ziekte te ontwikkelen.

De sterke stijging van de omzet is te danken aan het binnenhalen van een reeks van verzekeringsmaatschappijen in verschillende staten van de Verenigde Staten die de diagnostische testen op hun lijst hebben gezet en daarmee de testen ook vergoeden.

Breakeven

Nu is het zo dat een onderneming vaak lang kan wachten op uitbetaling. Maar daar zal vanaf komend jaar verandering in komen als ConfirmMDx een CPT-code krijgt. Met de code zal uitbetaling een stuk sneller plaatsvinden, zowel van de commerciële verzekeringsmaatschappijen als van het ziekenfonds Medicare.

Ik verwacht in ieder geval dat ook MDXH ook dit jaar weer sterk zal groeien. Een omzet van 50 miljoen dollar moet binnen handbereik liggen, behaald met de verkoop van eigen testen.

Naast prostaatkanker richt MDXH zich ook op bijvoorbeeld blaaskanker waar het ook een liquid biopsy-test van op de markt zal brengen, AssureMDx geheten. Daarmee komt ook breakeven binnen handbereik.

Royalties

Naast de eigen producten, ontvangt MDXH ook nog beperkte royalties op een darmkankertest die het Amerikaanse bedrijf Exact Sciences op de markt heeft, waarbij gebruik is gemaakt van de technologie van MDXH. In 2016 verkocht Exact voor net geen 100 miljoen dollar aan deze test, Cologuard geheten.

Dat was een toename van 150% in vergelijking met 2015. Ook voor de komende jaren verwacht Exact een aanhoudende sterke stijging. Die groei moet vooral komen van consumenten die zich nog niet laten testen.

De alternatieve methode is namelijk een colonoscopie en deze manier van onderzoek is toch een stuk minder patiëntvriendelijk. Bij Cologuard moet een patiënt een deel van zijn eigen uitwerpselen opsturen naar het laboratorium. Dat blijkt ook voor een flink aantal mensen een drempel te zijn.

Voorkeur voor bloedtest

Ook hier lijken er nieuwe alternatieven voorhanden in de vorm van een liquid biopsy-test. Zo heeft het Duitse Epigenomics een darmkankertest op de markt gebracht in de Verenigde Staten waarbij biomarkers uit bloed worden gehaald.

Onderzoek heeft aangetoond dat liefst 99,5% van patiënten voor een bloedtest zouden kiezen. Een colonoscopie blijkt voor hooguit 20% acceptabel te zijn. Het enige is dat de test van Epigenomics nog niet wordt vergoed. Daar komt dit jaar wel verandering in.

Het zou misschien geen rare gedachte zijn voor zowel Epigenomics als MDXH om te fuseren. Beide bedrijven maken gebruik van min of meer dezelfde technologie namelijk DNA-methylatie. MDXH’s voorganger Oncomethylome Sciences had al een deal met Epigenomics om bepaalde technologie te delen.

Een samengaan zou een aantal vliegen in één klap slaan.

  • Ten eerste zou de gezamenlijke portfolio worden versterkt en zouden ze dan drie liquid biopsy-testen op de markt hebben (prostaat, blaas en darm) met nog een vierde in ontwikkeling (long). Daarmee zou het de grootste kankersoorten bedienen (long, darm en prostaat).

  • Ten tweede zou de gezamelijke marktwaarde mooi richting de 500 miljoen euro gaan, waardoor het direct voor een aantal Amerikaanse beleggers een stuk interessanter wordt om er in te investeren. Ook maakt dat een Nasdaq-listing dan bijvoorbeeld logischer zonder gemangeld te worden door een Amerikaanse broker.

  • En last but not least komen ze dan sneller in de zwarte cijfers. Kortom, links- of rechtsom is GROEI, GROEI, GROEI het kernbegrip.


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links