Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ageas boekt Fortis-ellende af

Ageas boekt Fortis-ellende af

Verzekeraars hebben het even niet dit jaar. Lage rente, wilde swings op de beurs en slecht weer, het komt allemaal langs. 

Het Belgische Ageas moet daarbij dit jaar ook nog eens 889 miljoen euro opzij zetten voor de schikking die het met de VEB en een paar andere claimanten heeft getroffen. 

Toch presteren de Belgen onderliggend uitstekend:  

 

Klein nettoverlies

Het kleine nettoverlies over het eerste halfjaar van 67 miljoen euro kan worden verklaard uit de boekwinst van 404 miljoen euro dat verkregen werd bij de verkoop van de verzekeringsdochter in Hong Kong.

Dat verzacht de pijn van de 889 miljoen euro die de schikking inzake de Fortisclaim kost aanzienlijk. 

Onderliggend boekte Ageas het beste resultaat ooit. CEO Bart de Smet daar over:

"Het resultaat over de eerste helft van dit jaar, waarin de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van onze entiteiten in Hongkong zijn opgenomen, was het beste resultaat ooit voor Ageas. Zonder alle uitzonderlijke elementen, verbeteren onze operationele prestaties en blijven ze in lijn met onze ambities. Het operationeel resultaat samen met onze solide kaspositie en erg stabiele en sterke solvabiliteit geven ons het vertrouwen om een nieuw aandeleninkoopprogramma van EUR 250 miljoen op te starten."

Des te opmerkelijker, omdat in de resultaten ook de aanslagen in Brussel en het slechte weer in Engeland verwerkt zitten. De combined ratio, die aangeeft hoeveel er overblijft van de ontvangen verzekeringspremie, liep dit eerste half jaar op van 95,4% vorig jaar naar 99% nu. 

Eigen aandelen inkopen

Ageas heeft verder een riante kaspositie van meer dan 2 miljard euro. Daarmee wordt opnieuw een inkoopprogramma voor de eigen aandelen opgestart van een bescheiden 250 miljoen euro.  

Voor de Fortis-gedupeerden is het nog even wachten, Ageas verwacht pas midden 2017 goedkeuring van de rechtbank te krijgen voor de overeengekomen schikking. 

Vergelijking NL verzekeraars

Net als de Nederlandse verzekeraars is heeft Ageas dit jaar en afgelopen jaar nog geen potten kunnen breken, maar u ziet in onderstaande grafiek dat relatief gezien Ageas het prima doet. Het blijft zelfs NN Group nog voor.

 

 

De vergelijking met Aegon en in het bijzonder Delta Lloyd laat ik maar even voor wat het is. Qua solvabiliteitsratio (209%), winstgevendheid en kaspositie is Ageas een zeer degelijk bedrijf. 

Als straks de donkere wolken van het Fortisverleden definitief weggedreven zijn resteert een mooie, solide verzekeraar dat thuishoort in het rijtje ASR en NN Group. Wat zeg ik, bovenaan in dat rijtje.   

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links