Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Storke verhalen

Zo weinig nieuws als er te melden is over indices, zo veel is er over bedrijven. Veel zijn in gesprek om te worden overgenomen, om iets te kopen, of worden zonder overleg overgenomen, of komen naar de markt.

VEB-acties tegen nieuwe concerns et cetera. Er is zo veel nieuws, dat sommige bijzondere berichten niet of nauwelijks in de krant worden genoemd. Neem bijvoorbeeld topper CEO George Tóth van De Vries Robbé.

Hij was eveneens de gebeten hond bij de VEB. Hij wist Real Time Company (RTC), een van zijn bedrijven, te verkopen aan Vivenda via een omgekeerde overname.

Ondanks dat er bedrijven zijn die graag een notering willen hebben en het daarom niet zo erg is gesteld met de Amsterdamse beurs, haalde dit verhaal sommige kranten helemaal niet.

Moord en brand
Nota bene, terwijl oud RTC-topman Maurice de Hond wel aandacht krijgt met zijn Peter R. de Vriesverhalen over of nu de butler of de tuinman de Zutphense moord heeft gepleegd. Waarom geen aandacht voor RTC met deze speciale overname. Daarom laat ik mijn licht schijnen op de grafiek van dit pareltje (geen positie).

Ik vond het een leuke actie van Tóth. Ik zou hem graag hierover interviewen, maar de vorige columnist die dit deed expireerde later - iets waar Tóth los van stond. Bijgelovig als ik ben, moet ik het lot niet tarten. Dan kan ik beter bij Spyker langsgaan: na al mijn azijn nu een compliment over de publiciteitsstunt met de Spyker politieauto.

Even serieus, ik heb nog geen bezoek gepland aan beide bedrijven.

Iets waar ik erg van op opkeek, was dat de fusie- of overnamegesprekken tussen KPN en Getronics zijn afgebroken. Als ik de lange termijngrafieken zie, hadden ze goed bij elkaar gepast (beide long posities). KPN deed het iets beter, maar had hulp van minister van Financiën Gerrit Zalm. Het is goed dag Getronics rondkijkt.

How the west was won
Voor de rest is het wildwest op de beurs, als ik zie dat 86% van de aandeelhouders voor opsplitsing Stork is. Deze zaak werd ook mager uitgelegd in de media. Er was wel aandacht voor de vakbonden, maar weinig voor de winnaars en de echte baas. Zoals in de film Wall Street ligt de macht niet bij directie of bonden, maar bij de aandeelhouders.

Ondanks dat opsplitsing waarde creëert, zou ik door alle problemen afblijven van dit aandeel (geen positie). Zeker als links de Tweede Kamerverkiezingen wint, kan de politiek zich wel eens te veel gaan bemoeien met dit soort zaken. Om al helemaal niet te spreken over het mogelijk wegvallen van de Joint Striek Fighter-orders.

Als laatste: moet Nederland nu echt zo blij zijn met vliegtuigbouw? Waarom is Fokker dan ooit te gronde gegaan? Een veel belangrijker vraag is nog: wie is de volgende in wildwest next? Ahold?

Gaan met de banaan
Ik heb zelf een belang in bananenleverancier Fyffes, omdat het aandeel goedkoop staat. Wellicht heb ik ook gemak van de sprong van de bevroren sinaasappelsapprijs. Dit weekend las ik in Het Financieele Dagblad dat de oogst tegenvalt ten opzichte van vorige jaren. Hierdoor is er minder aanbod en daarom een hogere prijs.

Nu hield mijn vader altijd erg van tuinieren en mijn opa had zelf een groentewinkel. Daarom was het mij bekend dat als sinaasappelbomen een storm achter de rug hebben, ze het jaar daarop minder produceren. Dit appeltje-eitje was zo voorspelbaar, dat het gewoon dom is dat ik hier niet aan heb meegedaan.

Het is zoals Michael Kraland ooit kwam met het verhaal dat de koffieplanten zo weinig opbrachten, dat deze gewoon uit de grond werden getrokken. Later herhaalde dit fenomeen zich bij varkens: hogere prijzen door achterblijvende productie. Het ligt er soms zo dik bovenop, dat ik bijna vergeet hoe gemakkelijk het kan zijn.

Binck naar de stokbroodjes
Ik heb jaren gewerkt met Franse handelaren - slimme en aardige kerels - maar in mijn team hadden we het altijd over de stokbroodjes. Dit omdat ze toch totaal anders waren dan de rest de teamleden. Overigens adverteren Franse automerken zelfs met stokbroden in hun reclame, dus ook zij zien wel in dat ze anders zijn.

Wat ik wil zeggen is dat Fransen andere gewoontes hebben dan wij Nederlanders en zij zijn niet gediend van de directheid waar Binck het in ons land zo goed mee doet. Ik ga daarom niet direct uit van succes. Ik houd van het bedrijf, maar zou het aandeel verkopen. In Nederland is nog veel te doen, maar wellicht zie ik het verkeerd (geen positie).

Als ik dan toch iets wil kopen, neem ik liever Imtech (geen positie). ABN Amro tipt haar ook. Ik kocht ook Ten Cate voor de IEX Lage Landenportefeuille, net als Besi dat ik kocht op het verhaal van Jasper Oeberius Kapteijn. Hij ontpopt zich langzaam maar zeker tot een tipgever die zeker niet zou misstaan bij Harry Mens.

Wavin voor uw geld
Een laatste opmerking: iedereen was zuur over Wavin. Allerlei moraalridders riepen dat het aandeel duur was. Ik riep ook dat u even niet mee moest doen aan de plaatsing, omdat enkele lieden met modder aan het gooien waren. Nu het fonds eenmaal is genoteerd, doen de verkoper er alles aan doen om de koers te laten stijgen.

Kortom, hij die zuur doet, kan wel eens op een hoger niveau alsnog kopen. Want ik heb al eerder geroepen dat wavin een leuk bedrijf is dat dingen maakt waar meer en meer behoefte aan is. Zelfs de glasvezels gaan in een buis de grond in. Uiteindelijk kan het daarom financieel nog goed komen met haar.


Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille



Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links