Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotechcheck: Griep-hedge

Een wereldwijde pandemie en vele miljoenen doden: de vrees voor een nieuwe, dodelijke griep is hoogst actueel. De angst bestaat vooral voor het ontstaan van een nieuw virus, waar de mens nog geen bescherming voor heeft.

Een griepprik helpt dan ook niet. Vooral de huidige vogelgriep kan uitgroeien tot een nieuw virus dat die gevreesde pandemie kan veroorzaken. In 1918 leidde zo de Spaanse Griep tot miljoenen doden en ontwrichtte het dagelijks leven.

Diverse researchbureaus hebben al becijferd dat de economische schade van zo'n pandemie tot 600 miljard dollar kan oplopen. Denk maar eens terug aan het SARS virus een paar jaar geleden.

Hoewel dat niet leidde tot een epidemie (het aantal doden bleef beperkt tot een paar duizend), leidde dit toch tot miljardenschade voor de Aziatische economieën en vooral de luchtvaart.

H5N1
De vogelgriep dook enkele maanden geleden op in Turkije, nadat het al geruime tijd sluimerde in China. Het virus wordt overgebracht door vogels. In gebieden waar kippen en ganzen dicht op mensen leven, zoals in China, bestaat het grote gevaar dat dit soort virussen overslaan op de mens en zo een nieuw laten ontstaan.

Momenteel gaat het om de H5N1-variant. Het laatste nieuws is dat het vogelgriepvirus na Turkije nu ook in Afrika is opgedoken. Een verdere verspreiding lijkt onvermijdelijk, aangezien in Afrika niet dezelfde voorzorgsmaatregelen zijn te verwachten als in Azië en Turkije. Toen waren de autoriteiten er letterlijk als de kippen bij.

Dat velen van ons elke keer opnieuw te maken krijgen met griep - ja, ik dit jaar ook weer - en op die manier eigenlijk veroordeeld lijken tot levenslang, heeft alles te maken met de verscheidenheid van het aantal verkoudheidsvirussen en de mate waarin deze virussen ook weer veranderen of muteren.

Immuun
Als het lichaam wordt geconfronteerd met een verkoudheidsvirus, dan ontwikkelt het daar normaal gesproken een antistof voor. Ons eigen immuunsysteem zorgt ervoor dat het lijf een afdoende remedie ontwikkeld om het virus schadeloos te stellen. Het lichaam is dan voor altijd immuun voor dit specifieke virus.

Zo werken de meeste vaccins tegen bijvoorbeeld mazelen en polio, die wij allemaal op jonge leeftijd krijgen toegediend. Door de verscheidenheid en het grote aanpassingsvermogen van de verkoudheidvirussen wordt het lichaam iedere keer opnieuw geconfronteerd met een nieuw soort virus.

Vooral oudere mensen zitten wat dat betreft in een risicogroep, omdat hun immuunsysteem vaak zwakker is dan die van jongeren, zodat een griepvirus sneller zijn schadelijke werk kan doen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, wordt er in de laatste jaren veel geld, tijd, aandacht en moeite besteed aan griepprikken.

Markt van 1,5 miljard dollar
Een van de grote problemen bij het krijgen van een pandemie is dat er momenteel te weinig capaciteit bestaat om voldoende vaccin tijdig te produceren. Vandaag de dag worden griepvaccines nog op dezelfde manier geproduceerd als vijftig jaar geleden. Het virus wordt ingespoten in kippeneieren, waarin het als een gek groeit.

Dan wordt het er weer wordt uitgehaald, doodgemaakt en verwerkt tot vaccines. Een smerige en vooral inefficiënte manier. De kans is ook groot dat het virus intussen alweer gemuteerd is. De markt voor griepvaccines wordt geschat op ruim 1,5 miljard dollar. Sanofi-Aventis is met een marktaandeel van 40% de grootste speler.

Crucell werkt met dit bedrijf samen om op basis van haar Per.C6-technologie een griepvaccin te ontwikkelen. Dit gaat naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar de kliniek in. De Amerikaanse overheid staat ook te springen om dit nieuwe vaccin en heeft Sanofi-Aventis/Crucell al een budget gegeven van 97 miljoen dollar.

Griep-hedge
Totdat dit middel waarschijnlijk pas in 2009 op de markt is, moeten wij ons wat griep betreft behelpen met lapmiddelen, die hoogstens het menselijk immuunsysteem een oppepper kunnen geven. Vooral het middel Tamiflu van Roche wordt momenteel grof ingekocht. Deze onderneming lijkt nu de grootste spekkoper.

Het sentiment rond vaccineproducenten werkt ook zeker in de komende tijd nog positief uit op de koersen van onder meer Crucell en Solvay. Mogelijk dat u uzelf financieel de laatste wintermaanden door kunt helpen door uw voorraad Tamiflu te financieren met de stijging van de koersen van vaccineproducenten.

Wellicht dat dit de pijn deels verlicht. Tot die tijd is het wachten op nieuwe middelen.


Marcel Wijma is directeur van Van Leeuwenhoeck Research (VLR), een onafhankelijk researchinstituut in de Life Sciences sector. VLR is onderdeel van de Mello Life Science Group. Wijma heeft op moment van publicatie geen beleggingen. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Wijma

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Meer over Marcel Wijma

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
  2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
  3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links