Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hotemetóthen

Het gevecht om Sarakreek is aanzienlijk verhevigd. Tegenover elkaar staan grootaandeelhouder Delta Lloyd en investeerder George Tóth. Zij vechten om een beursvennootschap zonder activiteiten en een eigen vermogen van – schrik niet – 64.165 dollar.

Tóth wil graag een derde vehikel toevoegen aan zijn portefeuille van opgeblazen beursfondsjes. Hij heeft al de controle over De Vries Robbé Groep (DVRG) (intrinsiek 13 eurocent, beurskoers 1,04) en Real Time Company (RTC) (intrinsiek 0,9 eurocent, beurskoers 9 eurocent).

Tóth heeft circa 16% van de aandelen Sarakreek gekocht van Equity Estate (tevens bestuurder van Sarakreek) en kan dat belang – via een optie op 1,12 dollar per aandeel – uitbreiden tot 30,57%.

Tóth wil een convertible verstrekken van 10 miljoen euro die converteerbaar is op koersen van 10 en 40 dollarcent.

Fiscaal voordeel
Na volledige conversie zal de intrinsieke waarde tot bijna 15 dollarcent stijgen. Tegenstander Delta Lloyd zit al heel lang in Sarakreek en heeft belang bij liquidatie. Dat zou de mogelijkheid bieden om de geleden verliezen te compenseren. Voor Delta Lloyd zou liquidatie een fiscaal voordeel van ruim 9 miljoen euro opleveren.

Om een eventuele stemming over liquidatie te winnen heeft Delta Lloyd bijgekocht tot 43,98%. Dat belang verwatert tot 38,72% als Tóth diens optie uitoefent. De strijd is dus spannend met – in potentie – twee grootaandeelhouders met meer dan 30 procent tegenover elkaar.

Delta Lloyd is nu naar de Ondernemingskamer gestapt en verzoekt om een onderzoek naar wanbeleid en voorlopige maatregelen, waaronder het schorsen van de bestuurders (Enrico van Erkelens en Leon Vié) en commissaris Jan Kees Brandse van Sarakreek, en schorsing van het stemrecht op de aandelen Sarakreek in handen van Tóth.

Kiezen tussen twee kwaden
Wat is de positie van de overige aandeelhouders? Zij kunnen bij een eventuele stemming de doorslag geven. Allereerst moeten zij constateren dat Sarakreek bestuurders Van Erkelens en Vié (beiden van Equity Estate) hun eigen belang hebben laten gaan.

Zij hebben – als eerste – verkocht aan Tóth en willen ook nog 330.000 dollar managementvergoeding incasseren voor het beheer van een lege NV. Van Erkelens – die met Ravast en Pays-Bas Property Fund toch al geen beste reputatie had opgebouwd – laat de overige aandeelhouders in de kou staan.

Voor wie moeten de overige aandeelhouders kiezen? Allereerst is het kiezen uit twee kwaden. Bij liquidatie – plan Delta Lloyd - worden de aandelen waardeloos en bij het plan Tóth kan de intrinsieke waarde stijgen naar bijna 15 dollarcent. De keuze tussen 0 en 0,15 dollar is snel gemaakt.

In petto
Op dit moment verdient het plan Tóth derhalve de voorkeur. Maar dat beeld kan veranderen. In haar persbericht van 26 augustus schrijft Delta Lloyd voorkeur te geven aan ontbinding “op een wijze die aan minderheidsaandeelhouders geen onevenredig nadeel toebrengt.”

Dat doet vermoeden dat Delta Lloyd nog iets in petto heeft voor de resterende minderheidsaandeelhouders. Er is nog een derde mogelijkheid: verkopen op de beurs voor 0,53 dollar. Het is onwaarschijnlijk dat de voorstellen van Delta Lloyd of Tóth dat niveau benaderen.


Klik hier om te reageren en te discussiëren





Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Op moment van publicatie had De Vries geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

Meer over Peter Paul de Vries

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. 13 sep Goed zo AFM 16
  2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
  3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links