Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vaarwel Versatel

Untitled Document Versatel-fans hoeven hun adem niet meer in te houden. Het langverwachte bod is eindelijk binnen. Alhoewel, eindelijk? De snelheid waarmee overeenstemming is bereikt met Tele2 en Apax Partners lijkt zelfs Versatel een beetje verrast te hebben.

De informatiemappen op de inderhaast belegde persconferentie gisterochtend in het Amsterdamse Hilton waren bijvoorbeeld bedoeld voor een aanzienlijk dikker pak papier, dan de vijf karige velletjes die nu op journalisten lagen te wachten.

Is de transactie een konijn dat uit de hoge hoed wordt getoverd? “Beide partijen kenden elkaar al en er is regelmatig overlegd. Eigenlijk zijn er voortdurend konijnen uit hoge hoeden getoverd”, aldus Tele2-CEO Lars-Johan Jarnheimer.

Rondje Europa
Het Duitse opinieweekblad Die Welt had de primeur van een mogelijke overname door Tele2. In december 2004 wist het magazine te melden dat er gesprekken gaande waren tussen beide bedrijven. Sindsdien werd France Télécom genoemd als potentiële koper en in het voorjaar werd dat er gesprekken werden gevoerd met Belgacom.

De tour door Europa werd vrijdag zo goed als rondgemaakt, toen donderdag 14 juli het valse persbericht opdook dat de onderneming in gesprek was met Deutsche Telekom. KPN is ongeveer het enige telecombedrijf waarmee Versatel niet in verband is gebracht en het bod van Tele2 kwam bepaald niet als de donderslag bij heldere hemel.

Alle kranten en nieuwsdiensten pakken uitgebreid uit over de hoogte van het bod (2,20 euro per aandeel in contanten) en de verdeling van Versatel (Apax krijgt de Duitse tak en Tele2 neemt de Nederlandse en Belgische activiteiten over). Dit geeft mij mooi de kans om de winnaars en verliezers van de overname op een rij te zetten.

Winnaars
  • John de Mol
    De mediatycoon heeft via investeringsmaatschappij Talpa een belang van 42% in Versatel. Het overnamebod van 2,20 euro ligt 0,27 euro boven het slot van vrijdag, zodat De Mol in één weekend 60 miljoen euro heeft verdiend.

  • Tele2
    Het Zweedse bedrijf betaalt 1,34 miljard euro voor Versatel. Eigenlijk is dat maar 1,13 miljard, als ik naar de kaspositie van de onderneming kijk en bovendien ontvangt het 565 miljoen euro van Apax voor de Duitse activiteiten. En 2,20 is 0,20 euro minder dan de koers van zeven maanden geleden. Een koopje!

  • Raj Raithatha
    De Versatel-CEO heeft 2,85 miljoen aandelen en 5,2 miljoen opties. Op een koers van 2,20 euro zijn die meer dan 15 miljoen euro waard. Nu maar hopen dat hij snel zijn te koop staande huis in Vinkeveen kwijt raakt. Zijn gezin is al naar Engeland vertrokken, aangezien Raithatha wil dat zijn kroost over drie jaar examen doet op een Britse school.

    Verliezers

  • KPN
    De telecom krijgt er in plaats van twee middelgrote opeens één grote concurrent bij. Niet zo’n kleintje ook, want Tele2 is actief in 25 landen en heeft een jaaromzet van 4,5 miljard euro. Dat klinkt al heel anders dan de 600 miljoen euro omzet van Versatel.

  • De financiële wereld
    Analisten hebben kritiek geuit op Tele2, omdat het bedrijf maar niets deed met de ruime kaspositie. Jarnheimer laat echter geen twijfel bestaan over het waarom van de transactie: “Wij doen dit niet om de financiële wereld tevreden te stellen, wij doen dit voor onze klanten.”

  • John de Mol
    Hé, had hij juist niet een gouden slag geslagen? Eigenlijk wel, maar de Mol kocht op 10 december 2004 twee miljoen aandelen tegen een gemiddelde koers van 2,30 euro. Niet alles wat Talpa aanraakt verandert daarom goud.

  • Beleggers
    In de eerste plaats zijn natuurlijk zij de klos die eind 2004 tegen 2,40 euro instapten, of in 2000 tegen meer dan 40 euro... De aandeelhouders die wel een mooie koerswinst in de zak steken, moeten nu ook afscheid nemen van een van de meest omstreden, maar ook kleurrijkste aandelen op het Damrak.

    Ondergaande zon
    Beleggend Nederland heeft een slordige drie maanden de tijd om aan het idee van een Versatelloos Damrak te wennen. De overname wordt naar verwachting in oktober afgerond en wat dan rest is de merknaam Tele2-Versatel. Jarnheimer verwacht dat een van de twee namen uiteindelijk verdwijnt. Mogelijk kunnen de klanten stemmen.

    Aandeelhouders mogen helaas niet hun stem uitbrengen op hun favoriete aandeel, anders verdween vrijwel zeker de naam Tele2 van de beurs in plaats van Versatel. Het Zweedse bedrijf is een prijsvechter pur sang. Dat bleek toen Jarnheimer gevraagd werd of zijn onderneming de voetbaltactiek van Versatel ook in andere landen wilde toepassen.

    Volgens de topman van Tele2 is het mogelijk dat in andere landen gebruik wordt gemaakt van de ervaringen van Versatel. Hij zei dat alleen pas nadat hij eerst uitvoerig had betoogd hoe concurrerend de prijsstelling van het Nederlandse concern is en dat klanten zich vooral geen zorgen hoeven te maken over prijsverhogingen.

    Saaie Zweed
    Het is nog niet helemaal zeker dat de Zweed in de plaats komt van Versatel, want een hoger bod is natuurlijk altijd mogelijk. Het afketsen van de besprekingen met Belgacom geeft aan dat het bedrijf zijn huid duur verkoopt. Bovendien heeft Tele2 de steun van Talpa. Fat chance dat er plotseling een prins op een wit paard het toneel op komt stormen.

    Dat brengt mij bij de laatste verliezer bij de overname van Versatel. Onze hoofdredacteur Pieter Kort waagt in het kader van de triple-play week die komende maandag van start gaat de overstap van KPN naar Versatel. Het geheime dagboek dat hij als levend proefkonijn bijhoudt, krijgt zo helaas geen eeuwigheidswaarde.


    Column
    Peter Paul de Vries - Zweeds voetbal
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links