Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Vries Robbery

Onno vertelt u vandaag het verhaal van de gehaaide zakenman George Toth. Met een heus masterplan voorziet hij zijn beursgenoteerde onderneming, tot dan de vrijwel lege huls De Vries Robbé Groep (DVRG), van waarde.

Dat doet hij op zodanige manier, dat de eigenhandig opgeblazen koers van het aandeel - in geen verhouding tot enige winst of welke waarde dan ook - geleidelijk aan wordt gerechtvaardigd door de optelsom van de nieuw ingebrachte participaties.

Dit is dé manier voor Toth om ooit de investeringen te laten uitbetalen tegen de opgeblazen beurskoers, waarmee op dit moment de van oorsprong Hongaarse investeerder/ondernemer met stip de Quote 500 binnenstormt.

Surseance
Ooit heette DVRG Mulder Boskoop en dat bedrijf hield zich bezig met plaatstaalactiviteiten en was actief in de betonmortelindustrie. Na wat schermutselingen omtrent eigendomsverhoudingen werden in 1998 drie nieuwe deelnemingen ingebracht. Eén daarvan was De Vries Robbé, een producent van aluminium geveldelen voor de utiliteitsbouw.

Samen met twee andere ondernemingen werd aan de NV een geheel nieuwe invulling gegeven. Echter, dit gebeurde met weinig succes. DVRG raakte in surseance van betaling en veel van de nieuw ingebrachte activiteiten werden afgestoten of beëindigd. Na een reorganisatie ontstond een volledig nieuw bedrijf.

Kern hiervan is een aantal participaties in uiteenlopende takken van sport, zoals de investeringen in onroerend goed in Nederland en Hongarije. Met deze nieuwe invulling kon de surseance begin 2002 worden opgeheven. Het is in deze periode - medio 2001 - als Toth zijn intrede doet.

Truc van Toth, eerste bedrijf
In juni 2001 meldt hij een 5% belang in DVRG te hebben genomen, de periode waarop de koers rond een dieptepunt van 0,50 euro noteerde. Zijn bemoeienis betreft vooral de vastgoedactiviteiten in Nederland en Hongarije, een land en markt die hij gezien zijn oorsprong natuurlijk op zijn duimpje kent.

Na opheffen van de uitstel van betaling van de NV wordt geïnvesteerd in vastgoed en kleinere participaties op divers gebied. De eerste, echt grote stap waarin de hand van Toth zichtbaar wordt, is de overname van Exendis Hongarije in december 2002 - niet te verwarren met het Nederlandse Exendis. Toth heeft dan al een kapitaalbelang van 75% in DVRG.

Na een relatief stil 2003 maakt Toth zich begin 2004 op voor de start van De Truc van Toth Allereerst verstrekt hij een converteerbare lening aan de NV van 6,6 miljoen euro. Niet bijzonder, ware het niet dat de lening kan worden omgezet tegen nieuwe aandelen à 0,10 euro per stuk bij een beurskoers van dan al ruim 1 euro.

Verwatering
Dat is een enorme verwatering die normaal goed is voor behoorlijke koersdruk, maar Toth heeft op dat moment al het merendeel van de aandelen in handen. Na conversie zag hij zijn belang tot minimaal 90% groeien. Hij meldt dit op 31 augustus van dit jaar aan de AFM. Doordat Toth vrijwel alle aandelen in bezit heeft, kan hij de koers maken en breken.

De free float is ten slotte nihil en kan door hem eigenhandig uit de markt worden opgekocht. Aldus is er nu een situatie dat DVRG, bij een explosief gestegen aantal aandelen, een koers doet die dezelfde is als voor de gigantische verwatering. Daardoor is de verhouding tussen koers en waarde in de vorm van activa, omzet en winst volledig zoek.

De normaal te verwachten koersdruk kán eenvoudigweg niet ontstaan, omdat Toth vrijwel alle aandelen bezit en rustig vasthoudt. Natuurlijk weet hij dat, om ooit zijn bezit te verzilveren, hij het aandeel DVRG van waarde moet voorzien. Anders betaalt geen gek ooit de huidige koers. Zo komt het tweede bedrijf van zijn masterplan om de hoek kijken.

Truc van Toth, tweede bedrijf
Vanaf begin dit jaar bracht Toth participaties in DVRG in. Hiertoe richt hij zich op bedrijven die in de markt net zo overgewaardeerd zijn als DVRG zelf en zitten te springen om investeerders of nieuwe aandeelhouders. Als eerste gaat hij een samenwerkingsverband aan met softwarebedrijf TIE, waaraan hij een converteerbare lening verstrekt tegen gunstige condities.

De uit conversie verkregen aandelen werden vervolgens doorgeschoven naar DVRG. Zo kan het zijn dat Toth eerst in persoon een 25% belang moet melden in TIE, om even later zijn belang te hebben gereduceerd tot 1% en ruim 21% doorschoof naar De Vries. De ontbrekende procenten heeft hij mogelijk verkocht als appeltje voor de dorst.

De samenwerking met TIE is trouwens alleraardigst verpakt met de terminologie dat "De Vries Robbé TIE helpt bij haar pogingen B2B en e-commerce software te introduceren op de Oost-Europese markt". Ambities die TIE inderdaad eerder uitsprak en het gaat natuurlijk om landen waar Toth kind aan huis is.

Sympathy for the devil
DVRG meldt vervolgens op zoek te zijn naar volgende participaties in "sympathieke" beursfondsen. Ze maakt hiervan werk, nadat Toth in september meldt dat zijn belang tot ruim 90% is gestegen (door conversie van de lening) en dat in de komende jaren tot 49% te willen terugbrengen. Echter, tot maart 2005 heeft hij zich te houden aan de lock-up.

Tot die tijd kan hij de opgeblazen beurskapitalisatie meer in verhouding brengen met de actuele waarde van de NV. Hiertoe zoekt hij "sympathieke" fondsen en komt met het dan al zo goed als failliete Real Time Company (RTC) op de proppen. Hierin neemt hij een 5% belang, om dat af te bouwen, als blijkt dat een reddingsplannetje geen doorgang kan vinden.

Toth had namelijk gedacht aan het grootschalig omzetten van de restschuld van RTC NV in aandelen. Zijn sympathie gaat verder uit naar kwaliteitsfondsen als:

  • Rood Technology, dat zelf verleden jaar middels een enorm verwaterende convertible overeind is gehouden, maar inmiddels alweer rode cijfers schrijft,
  • Tulip, de eeuwige tranentrekker van Euronext Amsterdam en kernparticipatie van de ook al bijzonder sympathieke Begemann Groep,
  • Spyker, dé IPO van het jaar 2004 van een zwaar verliesgevende automobielfabrikant met aan het roer Victor Muller, de man die elk persbericht van Spyker tot humor van de bovenste plank weet om te toveren.

    Truc van Toth, derde bedrijf
    De aankondiging van de participatie in Spyker volgde vrijdag, waarmee John de Mol (Talpa) zijn speeltje met relatief weinig kleerscheuren kon afstoten. Het spel om de Spyker-koers overeind te houden is een afzonderlijke column waardig, maar dit terzijde. Als klap op de vuurpijl kondigde DVRG vrijdag een nieuwe converteerbare lening aan van 7 miljoen euro.

    Met, hoe navrant, dit keer een conversiekoers van liefst 2 euro, waar dit een half jaar geleden nog 0,10 euro was. Als de markt van die waarde niet is overtuigd, is er nog het breekijzer van de reversed-split. Mocht de koers per 1 mei 2005 - nét na aflopen van Toth's lock-up, niet boven 2 euro noteren, dan draagt de omgekeerde splitsing van één op vijf daarvoor zorg.

    Volgt u het nog? Geeft niet, u moet beslagen ten ijs komen om dit te doorzien en al helemaal om dit masterplan te bedenken. Dan heeft Onno het nog niet over alle details, kruisbelangen en vriendendiensten. Wat Toth doet is, voorzover Onno kan beoordelen, legaal en valt er geen uitspraak van AFM of Euronext op te tekenen.

    Realiseert u zich wel dat de waarde van DVRG is opgeblazen met enerzijds een financieringsconstructie en anderzijds participaties waar een luchtje aan zit. Zolang de spelletjes rond aandelen als TIE, Tulip, Spyker en DVRG vrijwel in geen enkel andere media becommentarieerd worden, ligt hier voor Onno nog altijd een schone taak.


    Klik hier voor Onno’s IEX.nl Premiumportefeuille (+18,46%)
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie is Onno/Hillen privé long Blue Fox. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl.

    Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Onno

    Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

    Meer over Onno

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links