Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed moet de rente verhogen

De toelichting op het jongste rentebesluit van de Federal Reserve bood weinig houvast voor wanneer de rente precies voor het eerst omhoog gaat. De eerste renteverhoging in negen jaar lijkt al enige tijd aanstaande, maar alles is data dependent in de woorden van Janet Yellen.

Daarom in deze column vijf datagrafieken die aangeven dat de Fed, na een gemiste kans vorig jaar, de rente met een gerust hart kan verhogen.

Grafiek 1 - De Fed en de economie

In onderstaande grafiek staan de Fed Target Rate (linker as), de korte rente vastgesteld door de Fed, en de ISM-index (rechter as), de belangrijkste indicator voor de economische groei.

Uit de grafiek volgt dat de laatste vier perioden waarin de Fed de rente (over een langere periode) verhoogde, begonnen in respectievelijk1986, 1993, 1999, en 2004. Uit de grafiek volgt ook dat de stand van de ISM-index op die vier startpunten (weergegeven middels de groene cirkels) nogal uiteen loopt.

In 2004 stond de ISM-index boven de 60, terwijl in 1986 de ISM index slechts 51,2 noteerde. Over de vier cycli gemeten, stond de ISM-index gemiddeld op 55 (stippellijn). Belangrijker, op elk van de vier startpunten stond de ISM boven de 50, de magische grens tussen economische groei en krimp.

Met een huidige stand van 53,5 lijkt de ISM-index geen obstakel om de rente te verhogen.

Fed target rate versus ISM-index

 

Grafiek 2 – De Fed en inflatie

In de grafiek hieronder staan de Fed Target Rate (linker as) en de Core PCE (rechter as), de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed. Sinds de piek midden jaren ’70 laat de inflatie een gestaag dalende trend zien.

Die trend zien we ook grotendeels terug in de niveaus van de core PCE waarop de Fed startte met het verhogen van de rente. Met dit op het netvlies is de gemiddelde inflatie van de vier startpunten wellicht minder relevant.

Belangrijker, in 1999 begon de Fed met renteverhogingen op een inflatieniveau dat net zo laag is als nu.

Fed Target Rate versus inflatie

 

Grafiek 3 – De Fed en toekomstige inflatie

Kijken naar gerealiseerde inflatiecijfers is een beetje als kijken in de achteruitkijkspiegel. Dat is precies de reden dat centrale banken zo graag kijken naar inflatieverwachtingen. In de grafiek hieronder staan de Fed Target Rate (linker as) en de verwachte inflatie (rechter as).

De grafiek laat zien dat de verwachte inflatie waarop de Fed begint met renteverhogingen bijna altijd hetzelfde is (groene cirkels.) Maar pas op, deze grafiek zegt waarschijnlijk meer over de geloofwaardigheid van de Fed als centrale bank, dan over perioden van rentestijgingen.

We geloven over het algemeen dat de Fed zijn inflatiedoelstelling haalt. Hoe dan ook, de huidige inflatieverwachting is geen reden om de rente niet te verhogen.

Fed Target Rate versus toekomstige inflatie

 

Grafiek 4 – De Fed en werkloosheid

In de grafiek hieronder staan de Fed Target Rate (linker as) en het werkloosheidspercentage (rechter as en invers). Gemiddeld genomen ging de rente voor het eerst omhoog bij een werkloosheidspercentage van 5,9% (stippellijn).

Voor afgelopen juni rapporteerde de Bureau of Labor Statistics een werkloosheidspercentage van 5,3%. Duidelijk lager dan dat gemiddelde dus. We moeten hier wel rekening houden met het feit dat de ‘NAIRU’, de Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment gedaald is.

Dit is het laagste werkloosheidsniveau dat een economie kan hebben voordat de inflatie oploopt. De Fed accepteert nu dus een lager werkloosheidsniveau alvorens de rente te verhogen.

Maar met een, door de OESO, geschatte NAIRU van 5,5% is het huidige percentage werklozen van 5,3% geen belemmering voor een hogere rente.

Fed Target Rate versus werkloosheid

 

Grafiek 5 – De Fed en banengroei

In de grafiek hieronder staan de Fed Target Rate (linker as) en de banengroei (rechter as). Door te kijken naar het aantal nieuwe banen dat de economie creëert, kunnen we discussies over wanneer iemand precies werkloos is, de invloed van participatiegraden, et cetera vermijden.

De grafiek hieronder laat zien dat, met uitzondering van 1986, de banengroei bij de start van een serie renteverhogingen door de Fed (groene cirkels) dicht bij elkaar ligt. Belangrijker, het gemiddelde van die vier startpunten - ongeveer 210 duizend banen per maand (stippellijn) - ligt bovenop de huidige banengroei.

Dus nog één keer: De Fed kan met een gerust hart de rente verhogen.

Fed Target Rate versus banengroei

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jeroen Blokland

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstra...

Meer over Jeroen Blokland

Recente artikelen van Jeroen Blokland

  1. nov '15 December is feest op de beurzen
  2. jul '15 Het gemiddelde bestaat niet! 1
  3. mei '15 Sell in May...deel twee

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. triblax 31 juli 2015 14:58
    Allemaal hele goede redenen voor de FED om de rente te gaan verhogen. Maar ik denk dat een ook een andere belangrijke onderliggende reden is om de rente te verhogen die weinig met al deze cijfers te maken heeft.
    In veel landen en met name in de VS gaat het erg slecht met de pensioenfondsen. Velen staan op omvallen en met name in de VS ook veel steden, die de pensioenen voor de ambtenaren moeten betalen. Het is voor die fondsen van levensbelang dat de rentes gaan stijgen, om zo de pensioenen te kunnen blijven betalen.
  2. [verwijderd] 31 juli 2015 15:24
    Is verhogen van de rente een doel op zich?

    Ik betwijfel of de FED erg serieus zal kijken naar de inflatieverwachting van de University of Michigan. Die voorspelt al jaren een veel te hoge inflatie, zie de grafiek eronder. De gerealiseerde inflatie is nog steeds erg laag en lijkt toch echt niet omhoog te gaan.

    In Amerika leeft onder economen ook de opvatting dat de banengroei vooral laag betaald werk betreft. En dat het economisch herstel feitelijk minder voorstelt dan de grafieken suggereren.

    Een andere belangrijke indicator is de groei van de gemiddelde lonen. Die is er niet.

    Er is dus sprake, zo beredeneert bijv. Krugman, onzekerheid over de data. Als er onzekerheid heerst over de data, moet je afwegen wat de risico's zijn voor 2 scenario's. Het eerste scenario is dat de FED de rente te vroeg verhoogt, het tweede als het dat te laat doet.

    Als de FED te laat is, leidt dat tot een iets hogere inflatie dan gewenst. Als de FED te vroeg verhoogt, brengt het hiermee het broze herstel wellicht ernstige schade toe. Dat laatste is waarschijnlijk voor beleidsmakers een grotere zorg dan het eerste.

  3. [verwijderd] 31 juli 2015 21:56
    Wat een joke! Het rentebeleid in Amerika gaat het Japanse beeld laten zien.....al 16 jaar op nul procent en dat kan niet omhoog gezien de staatschuld! O...nu vergis ik me....in 2008 heeft de Japanse rente even op 0,5% gestaan, daar kreeg men snel spijt van en hup weer naar nul.

    Wedde dat het rentebeeld van Amerika precies zo gaat verlopen, als Japan. Voor de vorm even de rente verhogen tot 0,5% en daarna snel weer retour naar nul....hahahahahahaha , wat een joke, renteverhoging.....in Brazilie staat de rente op 15%!
  4. [verwijderd] 5 augustus 2015 22:27
    de rente gaat inderdaad voor de vorm 2 x 0,25 omhoog en daarna weer naar 0.

    Er is helemaal geen echt herstel, data word aan alle kanten mee gerotzooid,die banengroei is lachwekkend, als je een partime baan van 8 uur per week bij mac donalds hebt word je al uitgeschreven als werkzoekende...

    Als je alles gelooft wat de roverheid je wil laten geloven, slaap lekker verder.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links