Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman Sachs rules the world!

Goldman Sachs rules the world!

 

Goldman Sachs rules the world, is een gevleugelde zin onder critici, tegenstanders en zelfs haters van de roemruchte Amerikaanse zakenbank. Daar wordt dan vooral de invloed mee bedoeld die de bank in Washington, op Wall Street en alle markten en hoofsteden ter wereld zou hebben. Ik vertel u niets nieuws.

Het is echt niet vandaag voor het eerst, maar het valt me nu pas op. Goldman Sachs is het machtigste ter wereld! haha, dat klinkt spannender dan het is hoor, want het is eigenlijk heel simpel. The Firm heeft de hoogste koers van alle dertig Dow Jones-bedrijven. Daar maakt het aandeel sinds eind 2013 deel van uit.

Met een prijs nu van ongeveer 205 dollar heeft Goldman Sachs het grootste indexgewicht van de dertig Proudest American Brands die deze moeder aller indices (anno 1896) rijk is. Het unieke aan de Dow Jones Industrial Average, zoals de index voluit heet, is dat die anders wordt samengesteld dan alle andere indices.

Meestal gaat dat op basis van marktwaarde, vrij verhandelbare hoeveelheid aandelen en omzet. Hoe is anders is de Dow Jones samengesteld Van al die dertig fondsen zit er één aandeeltje in de index, handgeselecteerd door de Wall Street Journal. Verrekend met de divisor levert dat de indexstand op het bord op.

Bedankt Reuters voor het lijstje, klik voor koeieletters en -cijfers:

 

 

Jammer dan, Apple

Kortom, het is niet het aandeel met de grootste marktkapitalisatie die de grootste impact op de index heeft, maar eigenlijk heel knullig het fonds met de hoogste koers in dollars. Kijk naar het plaatje met alle dertig Dow Jones-aandelen gerangschikt op koers. In de tweede kolom ziet u dan de huidige beurswaarde.

Dan ziet u hoe krom die Dow Jones eigenlijk is. Goldman Sachs past een keertje of acht in Apple, maar koersbewegingen van de bank hebben anderhalf keer zo veel impact op de index. Het is én de zwakte, maar ook de charme van dit uithangbord van de wereldwijde effectenbeurzen die de Dow Jones toch een beetje is.

Met Goldman Sachs nu als het grootste zwaargewicht van deze bekendste en veelgevolgde index ter wereld is het strikt genomen het belangrijkste aandeel op deze aardkloot. Mission accomplished, beste partners. Bonusje maar weer? :-) Krijgen de vijanden van de bank - en dat zijn er velen - toch een beetje gelijk:

Goldman Sachs rules the world!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 20 mei 2015 16:10
    quote:

    JoeSixpack schreef op 20 mei 2015 15:56:

    Wat als het aandeel gesplitst wordt?
    Dan halveert de weging.

    Het mooie is dat het nog werkt ook: er is een hoge correlatie tussen de Dow Jones en de veel "wetenschappelijker" berekende S&P500. Zet ze maar beiden in een grafiek en trek die zo lang mogelijk. En dat met maar 30 aandelen, ipv 500. Die andere 470 aandelen voegen dus niet heel erg veel toe.
  2. Espanjolles 20 mei 2015 16:33
    quote:

    theo1 schreef op 20 mei 2015 16:10:

    [...]
    Dan halveert de weging.

    Het mooie is dat het nog werkt ook: er is een hoge correlatie tussen de Dow Jones en de veel "wetenschappelijker" berekende S&P500. Zet ze maar beiden in een grafiek en trek die zo lang mogelijk. En dat met maar 30 aandelen, ipv 500. Die andere 470 aandelen voegen dus niet heel erg veel toe.

    En gezien ze beide gelijk op gaan is het leuke eraan dat je beter kan beleggen in die 30 bedrijven die in de dow staan dan in de s&p. De kans is immers minder groot dat je in een rotte vis belegd.
  3. Zilverduit 20 mei 2015 19:27
    Tja volgens mij doet de nederlandse treasury department van de overheid ook nog zaken met dit zooitje ongeregeld. En die dijsselbloem lopen mekkeren over hoe we het moeten doen binnen de financiele dienstverlening in nederland. Maak eerst eens een goede selectie van je eigen handelspartner. Een grote hypocriete zooi.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links