Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

New Short Energy

New Short Energy

New Sources Energy, ook wel NSE, heeft bij de AFM aangegeven dat het bedrijf denkt dat haar aandeel gemanipuleerd wordt door één of meerdere partijen. Volgens NSE willen deze partijen de koers drukken en hangt dat samen met de naked short-posities in het aandeel.

Wat is dat? Copypaste van Wikipedia over naked short-selling:

Voor particuliere beleggers is naked short gaan bij veel Nederlandse brokers of banken niet mogelijk. Buitenlandse brokers als Interactive Brokers bieden deze mogelijkheid wel. Voor intraday naked short gaan zijn er iets meer mogelijkheden, ook bij Nederlandse banken. De short-positie moet dan na het einde van de beursdag zijn afgebouwd.

Wat is nu het punt van NSE? Sinds midden december is het aandeel verdubbeld en dan wordt volgens NSE de koers omlaag gedrukt? We kennen aandelen die het dit jaar een stuk minder goed gedaan hebben. Toen de koers van 40 cent naar 2,80 euro schoot, was dat dan ook manipulatie? Dat is namelijk een vreemder koersverloop dan dat van de afgelopen tijd, toch?

 

 

Als we naar de grafiek kijken zien we twee keer een klassieke bubbelgrafiek, ziet u die ook? Een Miss Liberty met dubbele bulltrap en eentje met een enkele bulltrap. Als deze termen u te veel worden, is hier een een stukje van Arend Jan Kamp over de Miss Liberty in de grafiek en anders kunt u altijd nog wachten op een vomiting camel-patroon :-)

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 april 2015 21:57
    Veel mensen (o.w. journalisten) weten niet wat 'naked short' is.

    'Naked short' houdt in dat je aandelen verkoopt die je niet bezit en ook niet geleend hebt.

    Dit kan in Europa alleen op dagbasis.
    Bij Interactive Brokers kan het helemaal niet, want IB weigert iedere verkoop als er niet geleend kan worden.

    Hoe NSE kan weten dat er shortposities zijn is een raadsel, want dit soort kleine shortposities worden niet geregistreerd.

  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 april 2015 08:49
    quote:

    tilt schreef op 2 april 2015 08:30:

    Na drie werkdagen wordt een short geacht de stukken te leveren.Na de loop van tijd volgt de buy in procedure(binnen 10 werkdagen).dan koopt een van de clearing huizen(clearstream, euroclear)de stukken bestens(slot+20%) voor je terug.Dus naked short kan niet langer dan 10 werkdagen duren!!!
    Denk jij dat je van je broker of bank de gelegenheid krijgt om stukken die je niet hebt te verkopen...??
    De enige uitzondering (die ik ken) is Binck/Alex intraday en ook bij IB is dit technisch onmogelijk.

    Jouw bovenstaande theorie wordt in de praktijk alleen uitgevoerd in zeer bijzondere gevallen, zoals bij SNS of faillissementen.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 april 2015 09:19
    quote:

    Kroq schreef op 2 april 2015 09:11:

    Er wordt toch 2 keer per dag gehandeld in dit fonds? Waarom is de laatste koers dan van 1 april 11 uur? Zou dat niet 16.30 uur moeten zijn? Of is de handel stilgelegd voor onderzoek naar naked short selling?
    Er wordt 1 keer, 2 keer of 0 keer gehandeld op een dag.
  4. forum rang 4 guusje 2 april 2015 09:25
    quote:

    Kroq schreef op 2 april 2015 09:11:

    Er wordt toch 2 keer per dag gehandeld in dit fonds? Waarom is de laatste koers dan van 1 april 11 uur? Zou dat niet 16.30 uur moeten zijn? Of is de handel stilgelegd voor onderzoek naar naked short selling?
    Verwacht binnenkort dat het veiling fonds af is, NSE is daar mee bezig,
    zou wel beter zijn voor de koers vorming.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links