Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"SABMiller wil Heineken"

"SABMiller wil Heineken"

 

Nieuws waarvan u weet dat het vaker en meer gaat komen: grote Nederlandse fondsen die als overnameprooi worden genoemd. Simpel, met name Amerikaanse bedrijven bulken van de cash en zoeken graag een overnamekandidaat (in een land waar ze zichzelf ook nog fiscaal kunnen parkeren).

Laat Nederland nou net zo'n belastingstaatje zijn en mooie bedrijven hebben we hier ook zat, die internationaal gezien vaak relatief goedkoper zijn dan hun concurrrenten. Dan denkt u in eerste instantie niet aan Heineken, maar dat is wel benaderd door SABMiller voor een overname. De familie dan.

Puur een vlucht naar voren van SABMiller - zelf ooit een fusie van South African Breweries en het Amerikaanse Miller - want dat staat weer op het verlanglijstje van het Belgische ABInBev, de grootste brouwer ter wereld. Zeg het maar, wie weet draait dit op een heuse bieroorlog uit. Goed voor zittende aandeelhouders.

SABMiller is trouwens geen kleintje. Het fonds is een slordige 90 miljard dollar waard en Heineken precies de helft.

Eerst Bloomberg dat de primeur heeft:

SABMiller Plc (SAB) has approached the owners of Heineken NV (HEIA) about an offer for the smaller brewer, to help defend itself against a potential bid by Anheuser-Busch InBev NV (ABI), people with knowledge of the matter said.

SABMiller’s preliminary offer was rejected by the family that controls Heineken, the people said, asking not to be identified as the information is private. The offer, made in the last two weeks, would have made the Heineken family one of the largest holders in the combined company, said one of the people.

The family owners have rejected the approach as they don’t want to lose control of the 34 billion-euro ($44 billion) Amsterdam-based brewer and are resistant to any sale, the people said. SAB is assessing its next move, the person added, and it’s not clear if it will make another approach to the family.

Daar is Corné al met de grafieken. Dit is echt een wanhoopspoging van SABMiller volgens mij, want Heineken is peperduur! Telt u er een overnamepremie van 20% bij op, want dat is nog altijd de gulden regel op de beurs. Niet dat u die altijd krijgt, maar u snapt het.

 

 

 

 

Voor de goede orde: de familie Heineken heeft via Heineken Holding gewoon altijd het laatste woord. Punt uit. Doe wat u niet laten kan, maar om nou morgen meteen een dikke vette kooporder voor Heineken in te leggen? Zet even uw mogelijke upside tegen de mogelijke downside af, als het niet doorgaat.

Er zijn geen klip en klare andere AEX- en AMX-overnamekandidaten - OK, USG People wordt al sinds de Slag bij Nieuwpoort genoemd - maar ik herhaal mijn openingszin: met name Amerikaanse bedrijven bulken van de cash en zoeken (fiscale) overnamekandidaten.

Nog één ding: het zit er dik in dat net als bij KPN er ach en weegeklaag komt dat onze bedrijven in de uitverkoop gaan en in buitenlandse handen dreigen te komen. Ho, bedrijven zijn van de aandeelhouders en niemand anders. Wie spaart en niet in onze bedrijven belegt en zo nooit risico loopt, moet zich er niet mee bemoeien.

En als ik die waarderingen zo zie, dan gaat Heineken eventueel voor de hoofdprijs weg. Zeker geen uitverkoop!

Meer reacties:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. gerrit 69 14 september 2014 21:08
    quote:

    330ix schreef op 14 september 2014 20:54:

    Overnames vinden plaats na een flinke koersdaling.
    Gelet op het feit, dat de koers bijna all-time high staat, geloof ik niet in een overname.

    Logische redenering.
    Het kan natuurlijk wel zijn, dat SABMiller al een klein belang in Heineken heeft opgebouwd, omdat de koers van Heineken redelijk vlot gestegen is van € 50,00 naar globaal € 60,00
    Op de huidige koers heeft Heineken een beurswaarde van 34,5 miljard Euro.

    Gerrit
  2. Henri Nostradamus 14 september 2014 22:44
    De fam. Heineken is een fors belang in SAB aangeboden. Duidelijk nog niet hoog genoeg anders waren ze er wel op ingegaan. Ik vermoed dat ze pas overstag gaan als ze een controlerend belang in de combinatie krijgen i.c. 51%. Aangezien dat niet in het vat zit praten we hier dus over een non-event. Sterker nog - het is negatief voor de koers want de overnamepremie die gedeeltelijk al in de koers zat zal er nu uitlopen.

    Het is een beetje zoals Caesar vroeger al naar de wereld keek: Liever de nummer 1 in een dorpje op het platteland dan de nummer 2 in Rome.

    Die Heineken familie is COOL!

    HN
  3. Fierr 14 september 2014 23:13
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 14 september 2014 22:44:

    Het is een beetje zoals Caesar vroeger al naar de wereld keek: Liever de nummer 1 in een dorpje op het platteland dan de nummer 2 in Rome.
    Leuke analyse :)

    Beide bedrijven zijn wel aan elkaar gewaagd, wat betreft omzet en productie volume. Tis alleen dat de netto winst van SAB Miller 2x zo groot is...
  4. sebpb 15 september 2014 10:56
    Ik geloof niet dat er bij Heineken thuis überhaupt hierover nagedacht wordt.
    Voor het geld hoeven ze absoluut niet te doen, groter worden door zo'n mega fusie is gewoon niet im frage, en als je telkens naar het portret van je pa moet kijken zeg, "nee zou pa ook nooit gewild hebben."

    Daarbij heeft mevrouw Heineken haar kinder op het hart gedrukt het is geen erfenis het is erfgoed, dan zou ze nu hier op in gaan????

    Gaat gewoon niet gebeuren, punt.
  5. Orca 15 september 2014 11:34
    Kans is weldegelijk aanwezig. En voor controlerend belang hoeven ze geen 50,01% in SABMillerHeineken te krijgen want ze kunnen de Heineken Holding structuur gewoon doorzetten naar de nieuwe combinatie. Dan controleren ze de hele toko voor 25,01% effectief, zoals ze nu doen bij Heineken.
    SAB is nu GBP 57,7BN waard = €73BN.
    Heineken is €34,5Bn.
    Samen is dat €107,5BN. 25% daarvan is ~€27BN.
    Met andere woorden, ze kunnen €8BN cashen en de controle krijgen over een veel groter bedrijf.
    Dat is nou financial engineering voor gevorderden.
  6. san marco 15 september 2014 13:02
    Erfgoed of niet, voor borgen naar de toekomst moet Heineken veel dynamischer wereldwijd worden. Dochter kan naar het schilderij verantwoorden dat 'Pa, tijden zijn verandert'. De tijden van yab yum zijn er zowiezo niet meer en de echte Freddy Heineken kenners weten wat ik bedoel :-)
  7. sjaak1918 15 september 2014 15:34
    quote:

    Orca schreef op 15 september 2014 11:34:

    Kans is weldegelijk aanwezig. En voor controlerend belang hoeven ze geen 50,01% in SABMillerHeineken te krijgen want ze kunnen de Heineken Holding structuur gewoon doorzetten naar de nieuwe combinatie. Dan controleren ze de hele toko voor 25,01% effectief, zoals ze nu doen bij Heineken.
    SAB is nu GBP 57,7BN waard = €73BN.
    Heineken is €34,5Bn.
    Samen is dat €107,5BN. 25% daarvan is ~€27BN.
    Met andere woorden, ze kunnen €8BN cashen en de controle krijgen over een veel groter bedrijf.
    Dat is nou financial engineering voor gevorderden.
    Kansloos. Met Arche Green heeft de familie 50% van HH en daarmee 25% van Heineken, dus uitgaande van deze cijfers € 9 mld aan beurswaarde. Iemand die dan denkt dat ze naar de bank gaan om € 18 mld te lenen om controle over een bedrijf te hebben waar de naam niet op staat, begrijpt oud geld niet.

    Heineken kan veel beter wachten op de overname van SABmiller door AB-INBEV. Deze combinatie zal onderdelen af moet stoten. Heineken kan dit overnemen en daarmee op eigen kracht de nummer 2 worden. Dat alles onder de naam Heineken. Dat is waar Charlene op in gaat zetten en waar Freddy zaliger trots op zou zijn.
  8. Orca 15 september 2014 17:38
    Sjaak, zelfs binnen Arche Green hebben ze niet 100%. Ze hebben iets minder dan 89%. Ze controleren dus Heineken met iets van 22,5% van de aandelen.
    Als je door een overname/fusie die controle kan behouden, over een groter geheel ook nog, én een deel kan cashen, dan is dat een werelddeal. En dat is de reden dat ik 't niet uitsluit.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links