Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De wolven van Wall Street

Op dit moment draait de film The Wolf of Wall Street. Het gaat onder andere over de gekte met geld op Wall Street en gek is Wall Street zeker te noemen. De afgelopen week waren er veel bedrijfscijfers van Amerikaanse banken.

Een groot aantal van deze banken heeft de afgelopen tijd enorme boetes van tientallen miljarden moeten betalen en nog worden er mega-winsten gerapporteerd. De grafieken impliceren ook nog koopsignalen, maar ik vraag me wel af hoe lang nog...

JP Morgan kwam laatst met het bericht dat Madoff geschikt wordt voor 1,7 miljard en vorige week kwamen ze met 5,3 miljard dollar winst in het vierde kwartaal. Over het hele jaar verdienden ze 24,1 miljard dollar

Goldman maakte over heel 2013 8 miljard dollar winst. Dit bericht liet de beurs enigszins koud. Terwijl er toch momenten genoeg zijn per jaar dat ik dit bedrag niet weet binnen te halen.

Nu zouden we kunnen zeggen dat de beurs altijd vooruitloopt. Maar daar zouden we ook nog wel eens een discussie over kunnen hebben. Nu ben ik ook niet speciaal van de Goldman-fanclub, maar het blijft wel een mooi bedrijf. Natuurlijk zit ik te wachten op een verkoopsignaal. Maar helaas heb ik die nog niet.

Overigens is Citigroup een uitzondering in de grafiek. Daar hebben we nu al een verkoopsignaal, de koers daalde bijna 3% ondanks dat de winst verdubbelde in het vierde kwartaal van 2013. De winst kwam uit op 2,6 miljard dollar. Daarmee ging de winst voor het gehele jaar 80% omhoog tot 13,9 miljard dollar.

Toch was dit teleurstellend... Oké de verwachte winst per aandeel was 0,95 dollar en kwam uit op 0,82 dollar per aandeel. Maar praat eens met de aandeelhouders van Pharming? 

Maar als u denkt dat ze in Wall Street een beetje gek doen dan moet u eens kijken naar de momentumaandelen.

Gekker dan gek

Net toen ik deze week een zaal leerlingen nog door middel van fundamentele analyse stond uit te leggen dat het aandeel Tesla veel een veel te hoog gewaardeerd stond. Werd Telsa afgelopen week ruwweg 1 miljard meer waard.

Dit omdat ze een terugroepactie aankondigde van 26.000 auto’s (lees alle verkochte auto’s van dit model S). Eerder ontkende ze altijd dat het in brand vliegen iets met ze te maken had, maar nu komt er “nieuwe software” die ook koelers van de accu’s gaat aansturen.

Ook gaan ze in de toekomst naar China, nu wil iedereen in de vervuilde steden dat alle Chinezen met een elektrische auto gaan rijden maar de kans dat dit allemaal Tesla’s worden en de kans dat dit gaat gebeuren...

U raadt het al; ik zat te wachten op een trendbreuk maar omdat ze niet door de Twindicator heen gingen zat ik gelukkig niet short.

Een ander bedrijf dat winst maken ook niet belangrijk vind is Pandora Media, dit aandeel leek in december eindelijk een verkoopsignaal te geven. Maar is na de draai ook helemaal uit zijn dak gegaan.

Een goed bedrijf als de spellenmaker Electronic Arts (EA) gaf vorige week ineens een verkoopsignaal en vrijdag ineens weer een miraculeus herstel. Het is op deze manier geen aandeel voor weduwen en wezen. Ik ga weer long want was er vrijdag even niet helemaal gerust erop.

ASML zit ik short op een technisch patroon. Aangezien de markt nog niet short is lock ik wel steeds winst in.

Sprekend over short; ik heb turbo's short DSM, maar ik moet dit goed bekijken want als het aandeel onverhoopt niet valt moet ik weer glad. Maar in principe is dit een soortgelijke situatie als bij ASML.

SBM Offshore werd vrijdag ook genoemd nadat Royal Dutch Shell vrijdag fors onderuit ging als potentieel aandeel dat mogelijk last van fall-out zou hebben. Voorlopig is er nog niet veel aan de hand. Maar de Twindicator geeft op 14,83 een draai.

RDSA kwam met winstwaarschuwing. Iedereen legde de link naar de nieuwe topman die schoon schip wil maken, maar dan had het toch niet zo onverwacht moeten zijn. We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Maar heel dramatisch is de grafiek nog niet. Wel lijkt een call schrijven geen overbodige luxe.

Het effect van RDSA op de AEX viel mee, Wel zorgde het dat de AEX niet verder uit zijn dakje ging. Gelukkig maar voor de beren want de AEX zou rond het huidige niveau een weerstand moeten ondervinden.

Op de korte grafiek is die weerstand ook goed zichtbaar, echter in Twindicator krijgen we pas net onder de 400 een verkoopsignaal. Voorlopig hebben de optimisten dus hun gelijk.

Sprekend over optimisten; de DAX is gewoon door de weerstand heen geknald. Normaal zou je verwachten dat zwaartekracht zijn werk doet. Maar dat lijkt nog niet veel effect te hebben.

De Amerikanen kennen dat optimisme ook, de S&P 500 zit nog steeds in een koopgebied.

En ook de Nasdaq lijkt nog geen zin in een correctie te hebben.

De lange rente in Amerika leek uit te breken en lijkt dit nog steeds, maar mijn positie op deze uitbraak heeft niet het gewenste eindresultaat gehad. Ik moet eerst maar wachten op een bevestiging alvorens ik hier verder op inspeel.

Ik sluit af met goud. Terwijl niemand het meer ziet zitten in goud heb ik een koopsignaal en ook een longpositie in mijn fonds.

Ik geloof nog steeds in contraire tradingstrategieën hoewel de momentumtraders het nog steeds goed doen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. carlos1995 20 januari 2014 14:08
    "Dit omdat ze een terugroepactie aankondigde van 26.000 auto’s (lees alle verkochte auto’s van dit model S). Eerder ontkende ze altijd dat het in brand vliegen iets met ze te maken had, maar nu komt er “nieuwe software” die ook koelers van de accu’s gaat aansturen."

    Een software update is geen terugroepactie! Ook is het nog steeds zo dat ze niet toegeven dat auto's door de accu in brandvliegen. ze sturen gewoon een update om er nog zekerde van te zijn dat het voorkomt.

    De stijging werd vooral veroorzaakt doordat ze meer auto's konden leveren dan verwacht.
  2. forum rang 6 pietje-2005 20 januari 2014 14:27
    Natuurlijk is een software-update hetzelfde als een terugroep-actie.
    Ze hebben (natuurlijk) in de software wat verkeerde dingetjes gezien; geen schande, want software-makers leveren als basis altijd rommel door de haast en omdat ze gewoon niet zo slim zijn als wij altijd plegen te denken; kijk maar naar Windows updates bijvoorbeeld en de regen aan firmware-updates van alle fabrikanten.
    Wat was het verwachte aantal ook al weer die ze mogelijk gingen leveren?
    Verwachtingen waren wel bijzonder laag gezet, geloof ik.
    Testla blijft wel speculatief karakter houden, denk ik, met vooral verwachtingen en nog geen gesettled product en verkoop-aantallen.
  3. forum rang 4 holenbeer 20 januari 2014 18:55
    Wachten op een verkoopsignaal ... je kan natuurlijk ook gewoon kopen als er een koopsignaal is, ook al komt dat niet overeen met je levensinstelling?

    En het zinnetje: ''Voorlopig hebben de optimisten dus hun gelijk'' is wel erg zuur. Ze hebben gewoon gelijk, punt, niks 'hun gelijk'. Sterker nog, ze hebben winst gemaakt terwijl jij zit te wachten op verkoopsignalen.
  4. [verwijderd] 20 januari 2014 19:18
    Kees de Kort ging in de jaren 80 ook in een huurwoning zitten, omdat hij dacht dat de huizenprijzen zouden instorten. Het getuigt van kracht om jezelf eens tegen te spreken, maar de meeste beroepsberen blijven hetzelfde roepen. Eens krijgen ze weer gelijk, maar misschien zijn ze eerder failliet.
  5. [verwijderd] 22 januari 2014 13:33
    quote:

    James Gamble schreef op 20 januari 2014 19:18:

    Kees de Kort ging in de jaren 80 ook in een huurwoning zitten, omdat hij dacht dat de huizenprijzen zouden instorten. Het getuigt van kracht om jezelf eens tegen te spreken, maar de meeste beroepsberen blijven hetzelfde roepen. Eens krijgen ze weer gelijk, maar misschien zijn ze eerder failliet.
    als kees die idd in 1980 had gedaan dan heeft hij het nl goed gezien.
    de huizen prijzen van 1978 tot 1984 halveerde bijna met hypotheek rentes van 13,5 % alles draait om timing
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 13:14
    866,90
    +0,18% +1,55
  2. ASML Holding 12:59
    857,600
    +0,61% +5,200
  3. Citigroup 17 apr
    58,170
    0,00% 0,000
  4. DAX 17 apr
    17.770,02
    +0,02% +3,79
  5. 101,850
    +0,25% +0,250
  6. 126,310
    -0,19% -0,240
  7. 2.380,44
    +0,82% +19,45
  8. 403,910
    0,00% 0,000
  9. 180,080
    0,00% 0,000
  10. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  11. SBM Offshore 12:57
    14,340
    -0,49% -0,070
  12. SHELL PLC 12:59
    33,205
    -0,97% -0,325
  13. Tesla 17 apr
    155,470
    -1,04% -1,640

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links