Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opnieuw daling WOZ-waarde woningen

DEN HAAG (AFN) - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen lag op 1 januari 2012 op 232.000 euro, ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

Het is het tweede jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde (gemiddelde woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken) is gedaald. Inmiddels is de gemiddelde WOZ-waarde terug op het niveau van 2008.

De daling is bijna overal zichtbaar. In 96 procent van de gemeenten ging de gemiddelde woningwaarde omlaag. Bij slechts 2 procent van de gemeenten was een stijging zichtbaar. Maar bij zes van deze gemeenten was de toename klein: minder dan 1 procent. In de gemeente Montferland was de daling van de WOZ-waarde met 9 procent het sterkst.

Bloemendaal

Opvallend is dat de WOZ-waarde de afgelopen jaren in enkele gemeenten flink schommelde. Zo zat in Bloemendaal liefst 72.000 euro tussen de hoogste en de laagste vastgestelde gemiddelde WOZ-waarde in de afgelopen 5 jaar. Ook in Laren (47.000 euro) en Blaricum (46.000) waren de schommelingen sterk.

Procentueel was de schommeling het sterkst in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar zat er in de tussen de hoogste en de laagste WOZ-waarde in de afgelopen 5 jaar bijna 18 procent verschil. Opvallend is dat Amsterdam, waar de WOZ-waarde tussen 2011 en 2012 licht steeg met 1000 euro, ook een fluctuatie van ruim 13 procent kende in de afgelopen 5 jaar.

In de gemeenten Menameradiel, Oldenzaal en Stadskanaal bleef de WOZ-waarde vrijwel ongewijzigd tussen 2008 en 2012. Daar bleef het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde binnen de marge van de 2 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juli 2012 16:47
    De gemeente Almere stoort zich niet aan dalende WOZ's die blijven stug ieder jaar verhogen, denk om werk te creëren moet ieder jaar weer schrijven om de verhoging ongedaan te maken.
    Ben benieuwd als ik nooit geschreven had dan was me WOZ nu waarschijnlijk anderhalf keer me werkelijke woning waarde.
    het is tegenwoordig niet alleen de gemeente belasting wat op de WOZ gebaseerd is maar ook die oplichters van het waterschap.
    We kregen sinds een jaar geleden ook een plastic bak zou weer wat schelen in de vuil ophaal kosten die je per jaar betaald, nou dat klopte ook scheelde iets van 35 euro op jaar basis, die ze vervolgens meer berekende in de riool heffing.
    Als je het over maffia boefjes heb moet je bij de gemeente zijn.
    Net zoals de salarissen gewoon weer omhoog dit jaar bij die gasten. Mijn vrouw is rijksambtenaar die krijgt er gewoon niets bij.
  2. [verwijderd] 30 juli 2012 19:20
    Een gemeente?
    De slechtst presterende organisatie die op deze wereld voorkomt.

    Voor wie is deze gemeentelijke organisatie? voor de mensen die daar wonen? helaas, fout antwoord. De hoeveelheid belastingen en daar hoort ook de waanzinnige grondprijs bij maakt deze organisatie een super-parasiet.
  3. forum rang 4 s.lin 20 november 2012 16:43
    WOZ omlaag, OZB omhoog
    20 November 2012 12:29
    De WOZ-waardes van woningen gaan omlaag, maar de OZB-aanslag blijft stijgen, tot ergernis van de Vereniging Eigen Huis.
    Uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 107 gemeenten blijkt dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar daalt met 4,1 procent, terwijl de OZB-aanslag met gemiddeld 2,7 procent stijgt.

    De OZB-stijging in 2013 zal het grootst zijn in de Friese plaats Het Bildt (+12,4 procent), de Gelderse plaats De Marne (+10,6 procent) en Valkenburg aan de Geul (+10,3 procent). De grootste daling is te zien in Blaricum (-6 procent), het Zuid-Hollandse Werkendam (-4,4 procent) en het Gelderse Renkum (-2,9 procent).

    Sluitpost
    Huizenbezitters zagen de waarde van hun woning de afgelopen drie jaar verminderen, maar kregen wel te maken met stijgende onroerendezaakbelasting. De OZB-aanslagen stegen in deze periode volgens VEH met 10 procent. Veel gemeenten verhogen de OZB om de begroting op orde te krijgen, zegt Hans André de la Porte (VEH): "De OZB is dan weer vaak de sluitpost."

    VEH vindt dat de WOZ-waarde in de praktijk niet meer is dan de verdeelsleutel voor de gemeente om de gewenste inkomsten te genereren. De organisatie pleit voor een ander systeem, namelijk een ingezetenenheffing waarbij zowel huurders als huiseigenaren meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen.

    Corporaties
    Op dit moment is het volgens André de la Porte namelijk zo dat woningcorporaties een hogere OZB niet kunnen doorberekenen aan hun huurders. "De huurder ziet de rekening die de gemeente stuurt, nooit. Maar de gemeentelijke voorzieningen die daarvan worden betaald -en dan moet je denken aan een zwembad, een bibliotheek, maar ook een heleboel culturele en sociale voorzieningen of subsidies aan organisaties- die gebruikt hij natuurlijk net zo als een huiseigenaar. En gelukkig maar, maar hij betaalt er helemaal niet aan mee."

    bnr.nl
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links