Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMF: succes Spanje hangt af van Europa

MADRID (AFN) - De recessie in Spanje zal dieper zijn dan wordt gevreesd. Bovendien hangt het succes van de maatregelen die Spanje neemt om de crisis te bestrijden grotendeels af van de stappen die op Europees niveau worden genomen. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag verschenen rapport over het land.

Het IMF prees Spanje voor de maatregelen die het land heeft genomen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en zei dat die bijdragen aan herstel. Maar het fonds stelde ook dat ,,definitief succes afhangt van aanhoudende vooruitgang op Europees niveau bij het versterken van de muntunie en het reduceren van stress op de obligatiemarkten''. Als die stress verder toeneemt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor Spanje en de rest van Europa, waarschuwt het IMF.

Verwachtingen

Het fonds verwacht verder dat de Spaanse economie dit jaar met 1,7 procent zal krimpen en met 1,2 procent in 2013. Voor 2014 wordt door het IMF gerekend op een groei van 0,9 procent. De Spaanse overheid rekent voor dit jaar op een teruggang van 1,5 procent en 0,5 procent volgend jaar. Voor 2014 rekent Madrid op een groei van 1,2 procent.

Volgens het IMF zijn het pakket maatregelen dat de Spaanse regering heeft aangekondigd en de Europese steun van 100 miljard euro voor de problematische Spaanse bankensector veelbelovend en is er de mogelijkheid om het vertrouwen te herstellen en de Spaanse economie weer duurzaam te maken.

Begrotingstekort

In het rapport wordt verwacht dat het Spaanse begrotingstekort dit jaar uit zal komen op 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens het IMF komt het Spaanse tekort pas in 2016 onder de 3 procent die de EU voorschrijft.

De Spaanse staatsschuld (inclusief de bankensteun van 100 miljard) komt volgens het IMF dit jaar uit op 89,6 procent van het bbp. Voor 2014 rekent het fonds op een Spaanse schuldenlast van bijna 100 procent van het bbp. De EU-eis voor de schuld is maximaal 60 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links