Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursduikeling door recessievrees

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen doken donderdagmiddag dieper in het rood. Een sombere economische vooruitblik van de Amerikaanse centrale bank, kredietverlagingen van banken en tegenvallende Europese macrocijfers wakkerden de vrees voor een recessie aan.

,,Er heerst teleurstelling over het feit dat de Federal Reserve geen konijn uit de hoge hoed heeft getoverd, wat mij enigszins verbaast aangezien het eigenlijk al min of meer bekend was wat de Fed zou gaan doen. De markten blijven echter zeer nerveus zolang de politiek geen daadkracht toont om de crisis aan te pakken'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

De AEX-index in Amsterdam zakte 3,5 procent tot 266,17 punten. De MidKap-index verloor 3,8 procent tot 449,06 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen doken de beurzen tot 4,7 procent omlaag.

Federal Reserve

De Federal Reserve kondigde woensdagavond aan langlopende leningen te kopen en kortlopende staatsobligaties te verkopen in de hoop economie te stimuleren. De markten hielden al rekening met een dergelijke operatie en hadden stiekem gehoopt op meer steunmaatregelen van de Fed. Beleggers waren echter vooral bezorgd over de sombere economische vooruitzichten die centrale bank schetste.

De Europese bankaandelen stonden opnieuw zwaar onder druk. Beleggers vrezen dat de banken niet voldoende financiële kracht hebben om de klappen van de schuldencrisis op te vangen. Een verlaging van de kredietstatus van een zevental Italiaanse banken en van drie Amerikaanse banken gooide verder olie op het vuur.

AEX-fondsen

Alle 25 AEX-fondsen doken omlaag. Het conjuctuurgevoelige aandeel van staalbedrijf AcrelorMittal leverde met een min van 6,3 procent het meest in. De financiële fondsen ING en Aegon volgden op de voet met verliezen van 6 en 5,5 procent.

Fietsenfabrikant Accell verloor 4 procent. Het bedrijf liet weten niet van plan te zijn een bod uit te brengen op zijn Duitse branchegenoot Derby Cycle. Eerder deed Pon Holdings, de eigenaar van Gazelle, een bod op de Duitse fietsenmaker.

De euro zakte verder tot 1,3454 dollar tegen 1,3730 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,6 procent tot 82,83 dollar per vat en Brentolie werd 2,5 goedkoper op 107,63 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2011 12:14
    quote:

    pmsbutternutter schreef op 22 september 2011 12:10:

    Waarom banken niet voldoende financiele kracht?? Ze hebben toch net de stress test met vlag en wimpel doorstaan? We hoeven ons toch helemaal geen zorgen te maken!!!!
    Dat hangt er van af wat je bedoelt met stresstest. Ze hebben die test doorstaan, met als vraag: "krijg je d'r stress van als de boel in elkaar zakt?".
    "nee" zeiden ze "want mijn bonus is tóch gegarandeerd.".

    Geen stress dus. Test geslaagd.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links