Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke herstelrally op Europese beurzen

Sterke herstelrally op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met forse winsten het weekeinde ingegaan. De handel liet daarmee een sterke herstelrally zien na de flinke koersdalingen van de afgelopen tijd. Vooral de hard geraakte grondstoffenbedrijven en financiële fondsen zaten flink in de lift.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 2,4 procent op 391,86 punten. Daarmee kwam het koersverlies van deze week uit op 5,3 procent. De MidKap ging 1,5 procent vooruit naar 594,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot meer dan 3 procent.

In de AEX ging staalconcern ArcelorMittal aan kop met een winst van 8,4 procent, geholpen door de bekendmaking dat Brussel onderzoek gaat doen naar de dumping van goedkoop staal door China op de Europese markt.

Delta Lloyd

Shell profiteerde met een winst van 6,7 procent van de sterk stijgende olieprijzen, na berichten dat oliekartel OPEC overweegt de productie te beperken. Amerikaanse olie werd liefst 11,5 procent duurder op 29,21 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 9 procent naar 32,77 dollar. Het Britse BP klom ruim 7 procent en Total ging 7,6 procent vooruit in Parijs.

Verzekeraar Delta Lloyd, die het deze week zwaar te verduren kreeg, boekte een koerswinst in de AEX van 5,2 procent. ING kreeg er 5,1 procent bij, terwijl Aegon en NN tot 2,7 procent aan waarde wonnen. ABN AMRO deelde niet in het herstel en stond op een min van 1,5 procent.

Euro

In Frankfurt werd Commerzbank met een plus van 18 procent beloond voor zijn jaarcijfers. Deutsche Bank won bijna 12 procent. In Parijs ging BNP Paribas 5,9 procent omhoog en in Zürich noteerde UBS meer dan 4 procent in het groen. HSBC en Barclays sprongen in Londen tot 6,3 procent omhoog.

Een opvallende winnaar in Londen was Rolls-Royce, dat meer dan 14 procent steeg. Hoewel de producent van vliegtuig- en scheepsmotoren voor het eerst in jaren het mes zet in zijn dividend, hield het bedrijf vast aan de verwachtingen voor 2016. De afgelopen tijd kwam Rolls-Royce met een reeks winstwaarschuwingen.

De euro noteerde 1,1230 dollar, tegen 1,1363 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 12 februari 2016 20:04
    Er is ook niet echt negatief nieuws geweest, behalve dan de daling van de beurskoersen. Veel goed bedrijfsnieuws in Europa, maar ook deze week veel positief nieuws uit de VS. Daling wekelijkse uitkeringsaanvragen, stijging detailhandelsverkopen, stijging hypotheekindex, stijging aantal vacatures, verkleinen overheidstekort. Toch vinden enkele beursgoeroes dat we moeten verkopen en de hele wereld loopt er als een makke hond achteraan.
  2. forum rang 4 @monkeytail 13 februari 2016 09:19
    Nu is de balans zoek in renteland en dat kan een zeer negatief effect hebben op sommige balansen van banken en verzekeraars. Iedereen hoopt dat de pleisters van de ECB en de Amerikaanse CB voldoende zijn maar er heerst een ongezonde situatie waarin bedrijven hun eigen aandelen inkopen ipv geld op de bank zetten of aankopen te doen. Geld levert niks op. De functie van banken lijkt anders te worden. In deze wereld verandert alles zeer snel door internet. We zijn zelf schuld aan onze bouwsels.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links