Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zweedse rente zakt verder onder nul

Zweedse rente zakt verder onder nul

STOCKHOLM (AFN/BLOOMBERG) - De Zweedse centrale bank heeft de rente donderdag onverwacht sterk verder verlaagd. Het belangrijkste rentetarief in Zweden ligt daardoor nog verder onder het nulpunt, in een poging de inflatie in het land aan te wakkeren en een sterke waardestijging van de Zweedse kroon te voorkomen.

Het centrale rentetarief ging van min 0,35 naar min 0,5 procent. Economen hielden in doorsnee wel rekening met een verlaging, maar hadden een minder grote stap voorspeld. De Riksbank liet verder weten dat zij haar volledige arsenaal aan maatregelen zal inzetten om te voorkomen dat de kroon in waarde stijgt. De centrale bank koopt onder meer op grote schaal staatspapier op.

In een toelichting wees de centrale bank op de grote onzekerheid rond de verdere ontwikkeling van de wereldeconomie. Ook in veel andere landen voeren centrale banken bovendien een beleid van sterke monetaire verruiming in een poging de lage inflatie op te krikken. ,,Het Zweedse monetaire beleid moet daaraan gerelateerd zijn.''

De Zweedse rentestap zorgde voor opschudding op de obligatiemarkt, waar de toch al lage rente op onder meer Duitse en Britse staatsleningen verder zakte.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 februari 2016 11:01
    quote:

    Miskoop schreef op 11 februari 2016 10:51:

    Zweden is helemaal naar de klote.
    Goud is en blijft echt geld, dat andere is papier.
    Helemaal juist!

    Daar hoef je geen negatieve rente op te betalen en het behoud je koopkracht. De goudprijs heeft wel zijn dipje gehad de laatste jaren maar op 10 jaar is de goudprijs x3 gegaan en op 15 jaar x4! Trouwens wat zit er in de kluizen van alle centrale banken? Tonnen en tonnen goud gestockeerd als backup tegen het huidige 'fiat geld' of ongedekt geld. Dat ongedekte geldsysteem en vooral de hoeveelheid ervan is nu tegen zijn limieten aangelopen door de centrale banken. Het begint perverse effecten te krijgen in de vorm van negatieve rentes en zware munten devaluaties!

    Het versoepelingsbeleid heeft geen enkel effect meer op de economie en de financiële markten, integendeel. De tienduizenden miljarden schuld die de centrale banken wereldwijd de laatste jaren hebben geïnjecteerd eisen nu hun tol!
  2. Twijfels 11 februari 2016 11:21
    quote:

    Twijfels schreef op 11 februari 2016 11:19:

    [...]

    Bij mij mag je gerust met goud betalen hoor, liever nog dan met Euro's.
    En je kunt het ook over maken digitaal van rekening naar rekening. En ook direct bij 26 banken uit de muur laten komen als papier, mocht je dat willen. En die ontwikkeling gaat nog wel verder de komende jaren.
  3. [verwijderd] 11 februari 2016 11:27
    quote:

    Stasis schreef op 11 februari 2016 11:05:

    Goud is juist geen wettig betaalmiddel. Probeer jij maar 5 gram over te maken naar de belastingdienst of hypotheekbank.

    Dat is juist maar je kan je koopkracht ermee bewaren. Bewaar het ook best niet bij de bank zelf want de banken kunnen nu al gemakkelijk aan het spaargeld, de Grieken of Cyprioten kunnen ervan meespreken.

    Er zijn tal van plaatsen waar je fysiek goud kan kopen en of verkopen. bv: www.goudbank-antwerpen.com/?gclid=CIy...

    Om te bewaren een privékluis bij jou of zie hier... goldonomic.be/nieuws/item/hoe-veilig-...
  4. [verwijderd] 11 februari 2016 11:44
    @ B.R.

    Natuurlijk heb ik ook wat metalen muntjes. Ik had alleen even de behoefte om "Miskoop" te corrigeren.
    Uiteindelijk kun je met alles betalen wat een ander accepteert als vergoeding, zelfs de belastingdienst neemt genoegen met incourante spullen als er geen andere druppel meer valt uit te persen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links