Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX sluit rustige dag met winst

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met winst gesloten. Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag zorgden voor een rustige sessie, waarin beleggers de olieprijs opnieuw zagen oplopen. Elders in Europa toonden de aandelenmarkten ook een overwegend positief beeld.

De AEX eindigde met een winst van 0,5 procent op 431,24 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven zakte 0,1 procent naar 645,76 punten. Londen en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent, terwijl de CAC40 in Parijs 0,1 procent daalde.

Op het Damrak viel onder meer roestvrijstaalfabrikant Aperam op, met een plus van 2,3 procent in de MidKap. Het bedrijf opende woensdag nabeurs de boeken over het eerste kwartaal, en gaf daarbij aan dat zowel de omzet als het bedrijfsresultaat groeiden ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.

Shell

Oliebedrijf Shell stond met een winst van 1,7 procent bovenaan de lijst van 25 hoofdfondsen van de AEX. Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore kreeg er 0,7 procent bij.

Beide bedrijven profiteerden van de verdere opmars van de olieprijs, die mede werd ingegeven door een nieuwe daling van de olieproductie in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 45,10 dollar. Brent werd 2,5 procent duurder bij 45,75 dollar per vat.

Kwartaalberichten

In de AEX gingen vooral financiële fondsen omlaag. Verzekeraar NN sloot de rij met een min van 1,6 procent. ING, ABN AMRO en Aegon werden circa 1 procent minder waard.

Elders in Europa kwamen op Hemelvaartsdag nog enkele bedrijven met kwartaalberichten en ander nieuws naar buiten. In Madrid steeg Repsol bijna 5 procent na de presentatie van kwartaalcijfers. Het olieconcern wist in de eerste verslagperiode van het jaar de lagere olieprijzen te compenseren met kostenbesparingen.

Aandelenemissie

Telecombedrijf BT won in Londen 2,6 procent, dankzij onverwacht sterke kwartaalresultaten. Energieleverancier Centrica kelderde bijna 10 procent, nadat het aangaf via een aandelenemissie geld op te halen om twee overnames te financieren en schulden te verlagen.

De euro werd voor 1,1405 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Lees over dit aandeel ook

  1. 23 apr Slotcall: AEX sluit weer fors hoger en ASMI verhoogt feestvreugde 1
  2. 23 apr Positieve dag op Beursplein 5

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links